G. WESTERWELLE: Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Δημήτρη, σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά. Καλωσορίζω τον κύριο Αβραμόπουλο από την Ελλάδα, ο οποίος πριν αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών έχει διατελέσει Υπουργός υπό πολλές ιδιότητες, καθώς και Δήμαρχος της Αθήνας. Επικοινωνήσαμε άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τηλεφωνικά, δηλαδή δεν είναι η πρώτη επαφή που έχουμε, αλλά οπωσδήποτε είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του ομολόγου μου από την Ελλάδα εδώ στο Βερολίνο.
Ειδικά στις μέρες μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει πνεύμα εμπιστοσύνης και να υπάρχει στενός διάλογος μεταξύ μας. Είμαστε και οι δύο της άποψης ότι οφείλουμε να αντικρούσουμε την αντιευρωπαϊκή δημαγωγία μέσα στην Ευρώπη. Είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την δημαγωγία και τον λαϊκισμό, αν θέλετε, εδώ στην Ευρώπη, αλλά και παντού αλλού. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα που την συνδέει κοινή τύχη και κοινό πεπρωμένο. Θέλουμε μία Ευρώπη που αποτελείται από πατρίδες, όπου ο ένας σέβεται τον άλλον και όπου οι λαοί της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με στερεότυπα και με προκαταλήψεις. Γι' αυτό, λοιπόν, προειδοποιούμε ότι στις δικές μας τις χώρες, αλλά και στο σύνολό της Ευρώπης, τα λόγια που θα λέγονται θα είναι γεμάτα ευθύνη. Και θέλουμε ο καθένας μας εδώ στην Ευρώπη αλλά και στη Γερμανία ή και στην Ελλάδα, να αναλάβει την ευθύνη αυτή και στην συζήτηση να λαμβάνει το λόγο, βέβαια, αλλά να επιλέγει αντίστοιχα και τα λόγια του και να γνωρίζει καλά τις επιπτώσεις των λόγων του, διότι είμαστε φιλικές χώρες, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μιλά ο ένας για τον άλλο χωρίς σεβασμό. Ο λόγος πρέπει να είναι εποικοδομητικός υπό το πρίσμα και το πνεύμα της φιλίας. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει η ανταλλαγή μεταξύ μας. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας, είναι η πηγή από την οποία προέρχεται η ευρωπαϊκή μας κουλτούρα, ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να έχουμε πάντα αυτό κατά νου, αυτό τον αμοιβαίο σεβασμό.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να τονίσω την εκτίμηση που τρέφω προς τις προσπάθειες της Ελλάδας να βρει δρόμο να εξέλθει από αυτή την τόσο δύσκολη κρίση. Βλέπουμε και σεβόμαστε τις προσπάθειες της Ελλάδας και θέλω με ρητό τρόπο να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τί επωμίζεστε σε αυτή την φάση, γνωρίζουμε τί τραβάει πραγματικά ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα. Ξέρουμε τί σημαίνει αυτό, ξέρουμε τί σημαίνει για νέους ανθρώπους, που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, τί σημαίνει για μεγαλύτερους ανθρώπους στην ηλικία, όταν βλέπουν τους μισθούς τους να περικόπτονται και ξέρουμε τί σημαίνει για συνταξιούχους, για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που φοβούνται πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον τους. Είναι σημαντικό για εμάς να δώσουμε αυτό το μήνυμα και προς την Ελλάδα, μήνυμα αλληλεγγύης και να καταστήσουμε σαφές ότι γνωρίζουμε τις προσπάθειες, γνωρίζουμε το βάρος, γνωρίζουμε τί επωμίζονται οι άνθρωποι στην Ελλάδα στην παρούσα φάση. Στο δρόμο, στην πορεία των τόσο δύσκολων αλλά απόλυτα απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επιθυμεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση βρίσκεται για το λόγο αυτό αλληλέγγυος στο πλευρό της Ελλάδας. Έχουμε πολύ μεγάλη υποστήριξη εδώ διακομματικά και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.
Επίσης, εξίσου σαφές είναι ότι το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται στην Αθήνα. Οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και τα απαραίτητα προγράμματα εκσυγχρονισμού οφείλουν να υλοποιηθούν με συνέπεια και χαιρετίζω τα όσα μου παρουσίασε ο Έλληνας συνάδελφος για τη συζήτηση και τον τρόπο που εργάζεται η Κυβέρνησή του στην Ελλάδα. Συζητήσαμε για την συνάντηση που θα έχουμε και την επίσκεψη που θα γίνει του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο την Παρασκευή, προετοιμάσαμε αυτή την συνάντηση.
Κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών με συνεπή τρόπο θα επιφέρει καρπούς. Αναμένουμε το πόρισμα της Τρόικας. Για να μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις θα πρέπει να γνωρίζουμε τα πορίσματα της Τρόικας. Εγώ έχω εκπαιδευτεί, είμαι νομικός, δούλεψα ως δικηγόρος στο Δικαστήριο και έμαθα ένα πράγμα, ότι παίρνει κανείς αποφάσεις εφόσον γνωρίζει τα δεδομένα. Και πριν έχουμε στη διάθεσή μας το πόρισμα της Τρόικας κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες ουσιαστικά βοηθούν μόνο και ανταποκρίνονται μόνο στην ενδο-γερμανική συζήτηση εδώ, δεν εξαλείφουν τα προβλήματα, γιατί η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για να παίζει κάποιος με τη φωτιά και να βάζει φωτιές από εδώ και από εκεί. Είναι πολύ σημαντικό και εδώ να περιμένουμε, στη χώρα μας δηλαδή, την έκθεση της Τρόικας. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι και εμείς θέλαμε, προτείναμε την σύσταση της Τρόικας και συμμετείχαμε στη σύσταση αυτή, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης. Η στάση μας είναι σαφής, την μεταφέραμε προς την Ελληνική πλευρά, είμαι δε της άποψης ότι μία ουσιαστική χαλάρωση, άμβλυνση των συμπεφωνημένων δεν είναι δυνατή από πλευράς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αλλά είναι σημαντικό, επίσης, να αναμένουμε, να έχουμε μπροστά μας δηλαδή το πόρισμα πριν αποφασίσουμε, να μην υπάρχουν φήμες, αν θέλετε, να μη δημιουργείται μία φημολογία για το τί θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η έκθεση. Αυτό που μετράει είναι η ίδια η έκθεση, είναι στοιχεία και δεδομένα και μετά από αυτό με διαφοροποιημένο τρόπο θα λάβουμε τις αποφάσεις μας.
Η συζήτησή μας λοιπόν διεξήχθη στο πνεύμα ενός ιδιαίτερα ευρωπαϊκού κλίματος και είναι κρίμα που πρέπει να το τονίσω, βρισκόμαστε εδώ μεταξύ Ευρωπαίων, κάτι το αυτονόητο ουσιαστικά, άρα δεν μπορώ παρά να κάνω έκκληση προς όλους σας στη Γερμανία, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να μην αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο με κλισέ, με στερεότυπα δηλαδή, με προκαταλήψεις, αλλά στη βάση της φιλίας, στη βάση σεβασμού και εκτίμησης του ευρωπαϊκού κοινού πνεύματος.
Επίσης, κυρίες και κύριοι, και θέλω να κλείσω με αυτό, αναφερθήκαμε και στην τόσο δύσκολη κατάσταση στη Συρία. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα γενικότερα θέματα, ουσιαστικά προετοιμάσαμε και την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που στις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα στην Κύπρο. Θα ήθελα λοιπόν να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις ειδήσεις που φθάνουν, σύμφωνα με τις οποίες βλήματα του Συριακού Στρατού χτύπησαν έδαφος της Ιορδανίας τραυματίζοντας ανθρώπους εκεί και κάνουμε μία σαφή έκκληση προς τον Συριακό Στρατό να παραιτηθεί από κάθε εχθροπραξία προς τις γειτονικές χώρες και να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια. Η εξάπλωση της σύρραξης της Συρίας στις γειτονικές περιοχές θα είναι πολύ επικίνδυνη και ο επαπειλούμενος κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι,
Είναι ξεχωριστή χαρά μου που συναντήθηκα σήμερα με τον ομόλογό μου και καλό φίλο Guido Westerwelle και είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνομιλία. Όλα ήταν φιλικά, εγκάρδια και κλιματολογικά πολύ θερμά (σ.σ. λόγω του καύσωνα που επικρατούσε στο Βερολίνο την ημέρα της επίσκεψης) εδώ στο Βερολίνο, σε βαθμό που να μη μου έχει λείψει για λίγες ώρες η ζέστη της πατρίδας μου, αφού τη βρήκα στην εγκαρδιότητα της συνομιλίας που προηγήθηκε.
Θα ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι η σημερινή επίσκεψη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη μεγάλη μας κοινή πατρίδα την Ευρώπη διαμορφώνει και εγκαινιάζει ένα νέο πλαίσιο σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλάζουμε το κλίμα και κοιτάμε μπροστά.
Θα συμφωνήσω με τον κύριο Westerwelle ότι η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε είναι ο λαϊκισμός. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν – και εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι ένα μέρος της ευθύνης πέφτει και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που σε ένα μεγάλο βαθμό απηχούν και αντανακλούν τις απόψεις των λαών – ώστε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσουν πολιτικές ευρωπαϊκής ενόρασης.
Οι λαοί μας επέλεξαν να είναι μαζί στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Η κοινή ευρωπαϊκή πορεία μας ενώνει και μας δεσμεύει όλους. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν εκτιμάται μονάχα με οικονομικούς όρους και συναλλαγές. Είναι πάνω απ' όλα η ίδια η πολιτική. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να προχωρήσει.
Πέρα από τα παραδοσιακά θέματα της διπλωματίας και των περιφερειακών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η συνάντησή μας επικεντρώθηκε στο θέμα της οικονομικής κρίσης, όπως ήταν φυσικό, που πλήττει τη χώρα μου την Ελλάδα και άλλους εταίρους μας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κύριο Westerwelle για την πρόοδο που κάνουμε στην Ελλάδα με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά αλλά και της Κυβέρνησής μας, να προωθηθούν και να εφαρμοστούν πλήρως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Όπως είναι γνωστό, σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα έρθει στη Γερμανία, εδώ στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Angela Merkel. Σε λίγες εβδομάδες ο Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποφασιστικότητά μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Με ειδική φροντίδα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις της χώρας μου, οι οποίες, όπως είπε πρωτύτερα και ο Guido, βρίσκονται στη δίνη μιας κοινωνικής κρίσης, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης, κάτι που πρέπει να απασχολεί όλους τους λαούς της Ευρώπης επιβάλλοντας την απαιτούμενη αλληλεγγύη, ακόμα και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων.
Γι' αυτό το λόγο θα συμφωνήσω μαζί του και θα υπογραμμίσω ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο που εκδηλώνουμε τις πολιτικές μας απόψεις. Διότι, και θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου, η κοινωνική αστάθεια, εφόσον αυτή προκύψει, δεν γνωρίζει σύνορα.
Υπογράμμισα ταυτόχρονα στον φίλο μου Guido τη θέση της Ελλάδος, ότι η λιτότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η λιτότητα χωρίς κίνητρα και ενέργειες για ανάπτυξη, χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρευστότητα στην αγορά, δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη αλλά σε ακόμη μικρότερη παραγωγή και υψηλότερη ανεργία.
Πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια πολιτική που ενσωματώνει την ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας, εάν θέλουμε πραγματικά να σταθεροποιήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία με βιώσιμο, σταθερό και διαρκή τρόπο.
Πέρα όμως από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, κρίσιμης σημασίας είναι και το θέμα της αντίληψης της κοινής γνώμης για αυτές τις πολιτικές. Το να κερδίσουμε την υποστήριξη της κοινής γνώμης στις τεράστιες μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, είναι καθοριστικό για την επιτυχία και για την εφαρμογή τους. Συμφωνήσαμε λοιπόν σήμερα κατά την συνάντησή μας, ότι είναι απαραίτητο και επείγον να ασχοληθούμε άμεσα με αυτή την πτυχή της κρίσης.
Πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα.
Πρώτα απ' όλα μία βασική αρχή, ένας όρος είναι η ευθύνη. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εικασίες και η παραφιλολογία για τη θέση της Ελλάδος στο Ευρώ. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το δίλημμα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πραγματικό βάρος που της αναλογεί. Ενεργεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό της και τους εταίρους της. Είναι αναγκαίο να δούμε την ίδια υπευθυνότητα εκ μέρους όλων αυτών των ειδικών και των πολιτικών που, για διαφορετικούς λόγους, υπονομεύουν τις προσπάθειες των χωρών της Ευρωζώνης να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεύτερη βασική αρχή είναι η αλληλεγγύη. Με δεδομένο ότι καθένας από εμάς θα έχει αποδεχθεί και αναλάβει τις ευθύνες του, πρέπει να δράσουμε με αλληλεγγύη η οποία αποτελεί βασική αρχή και συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν είμαστε συμπτωματικοί εταίροι για τους καλούς καιρούς. Είμαστε μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, μέτοχοι του σημαντικότερου εγχειρήματος εμπέδωσης της ειρήνης, της ευημερίας και της ελευθερίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και εάν σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου, θα βγούμε από αυτή την κρίση ως πιο ισχυρή Ένωση.
Τους αμέσως επόμενους μήνες θα καθορίσουμε το μέλλον του κοινού μας νομίσματος αλλά και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα έχουν ιστορική σημασία, αφού θα διαμορφώσουν τη δομή και τις πολιτικές της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό που απαιτείται από όλους μας είναι ξεκάθαρες δεσμεύσεις υποστηριζόμενες από στοχευμένες ενέργειες. Δεσμεύσεις που θα κρατήσουν την Ευρωζώνη συνεκτική και που θα διασφαλίζουν ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις ενωμένη και πιο δυνατή.
Τρίτον είναι η αντιμετώπιση των στερεοτύπων. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα διχαστικά και προσβλητικά στερεότυπα που δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Όποιος έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα, το έχει δει με τα ίδια του τα μάτια. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους εταίρους, τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που έχουν πληγεί από την κρίση. Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι εταίροι μας.
Για να κερδίσουμε όμως και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών πρέπει πρώτα απ' όλα να έχουμε οι ίδιοι εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ευρώπη έχει αυτές τις ικανότητες. Αυτό που είναι υπό αμφισβήτηση είναι η πολιτική βούληση των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Καμία τράπεζα, καμία ξένη Κυβέρνηση δεν θα μας εμπιστευθεί, εάν δεν εμπιστευθούμε πρώτα ο ένας τον άλλον μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία.
Ειδικά τώρα για τις σχέσεις Ελλάδος και Γερμανίας, πολλοί έχουν προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να προκαλέσουν μια πλαστή και εν πολλοίς εικονική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Είμαστε εδώ για να διακηρύξουμε ότι δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους. Είναι πάρα πολλά αυτά που συνδέουν τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό. Ο αλληλοσεβασμός και η εμπιστοσύνη που έχουν καλλιεργηθεί μέσα από την μακροχρόνια μεταπολεμική σχέση των λαών μας και ιδίως στους κόλπους της νέας μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης, δεν θα υποκύψουν στα στερεότυπα, αλλά θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο καθώς θα δίνουμε από κοινού τον αγώνα για την πολιτική και οικονομική επιβίωση της Ευρώπης.
Αγαπητέ μου φίλε Guido, ως πραγματικός φίλος της Ελλάδος και γνήσιος ευρωπαϊστής γνωρίζω ότι έχεις αγωνιστεί σκληρά, για να φέρεις λογική σε αυτό το γεμάτο υπερβολές δημόσιο διάλογο και να σπάσεις τον φαύλο κύκλο των στερεοτύπων που δηλητηριάζουν τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών.
Μαζί θα αγωνιστούμε και θα δώσουμε νέα ώθηση σε αυτή τη σχέση, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και να βγάλουμε από κοινού την Ευρώπη από την κρίση ενωμένη και πιο δυνατή.
Αυτός είναι ο πρώτος ρόλος ημών που ηγούμεθα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας και διαμορφώνουμε κατά προτεραιότητα την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή μας εικόνα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη.
Για άλλη μία φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Guido Westerwelle για την εγκαρδιότητα αυτής της συνάντησης, για τη θερμή του φιλοξενία. Να τον προσκαλέσω δημόσια να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει και αυτός, αυτό που έζησαν φέτος εκατομμύρια Γερμανοί που επισκέφθηκαν την πατρίδα μας, τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη μας. Και βέβαια να τον διαβεβαιώσω ότι τα όσα συμφωνήσαμε πρωτύτερα στο όνομα της κοινής μας προοπτικής στους κόλπους της μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθούν και χαίρομαι που είμαστε εταίροι σε αυτή την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παππάς από την ελληνική τηλεόραση. Ερώτηση προς τον Γερμανό Υπουργό. Είπατε και εσείς ότι δεν θα υπάρξει άμβλυνση, αν θέλετε, των συμπεφωνημένων. Σημαίνει αυτό ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αλλάξει, να συζητήσει, αν θέλετε, ουσιαστικές παραμέτρους του προγράμματος; Και ο χρονικός ορίζοντας είναι μία τέτοια παράμετρος;
Και μια ερώτηση προς τον Έλληνα Υπουργό. Οι εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Γερμανία με θέμα την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ ή όχι, εντείνονται το τελευταίο διάστημα ακόμη και για Γερμανούς αναλυτές και σχολιαστές. Υπάρχει μια προεκλογική χροιά σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις μολονότι οι εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν μετά από ένα χρόνο.
Εκτιμάτε ότι οι τοποθετήσεις αυτές επηρεάζουν τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας;
G. WESTERWELLE: Ακόμη και αν δεν με αφορά η δεύτερη ερώτηση, θα ήθελα να αναφερθώ στη δεύτερη ερώτηση. Αντιπαραθέσεις υπάρχουν πάντα στις δημοκρατίες και συζητήσεις τέτοιες όταν στην προεκλογική φάση της Ελλάδας τα πράγματα ήταν αντίστοιχα. Αλλά όπως φαίνεται, η οδός της σύνεσης επικρατεί και περί αυτού πρόκειται. Αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι πολύ εύκολο με την κριτική να πάρει το σφυράκι κανείς και να κοιτάξει να αποδομήσει το οικοδόμημα της Ευρώπης και πάρα πολύ πιο δύσκολο να το ξαναστήσει αυτό το οικοδόμημα και αυτή είναι η ευθύνη που έχουμε και τη γνωρίζουμε πολύ καλά. Έκανα σαφή την στάση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει εκφραστεί, έχει διατυπωθεί με πολλαπλό τρόπο, αλλά επεσήμανα κυρίως ότι θα αναμένουμε το πόρισμα της Τρόικας πριν λάβουμε τελικές αποφάσεις. Και επειδή εμείς οι Γερμανοί δίνουμε μεγάλη ουσία και σημασία στην σύσταση της Τρόικας, δεν θα ήταν καθόλου συνετό εάν προβαίναμε τώρα σε τελικές αποφάσεις πριν να έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ερώτηση θα ήθελα να σημειωθεί ότι μακριά από εμένα κάθε διάθεση να εμπλακώ στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Γερμανίας. Αλλά μιας και με ρωτήσατε, θα σας έλεγα να ρωτήσετε περίπου τα δύο και παραπάνω εκατομμύρια Γερμανών πολιτών που επισκέφθηκαν φέτος την πατρίδα μας, που δεν άκουσαν τις σειρήνες που προσπάθησαν ενδεχομένως να τους αποθαρρύνουν και που σίγουρα ως δύο εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες αποτελούν ένα ισχυρό λόμπι εδώ στη Γερμανία που επέλεξε και ψήφισε φέτος να περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Weiland, από το Spiegel On Line. Προς τον Έλληνα Υπουργό η ερώτησή μου. Κύριε Υπουργέ, χρειάζεται η χώρα σας περισσότερο χρόνο. Έγινε πολύς λόγος για αυτό, για το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για περισσότερο χρόνο της εφαρμογής του προγράμματος και κάνατε λόγο γι' αυτό σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το συζητήσαμε με τον κύριο Westerwelle το θέμα αυτό. Εξάλλου, όπως σας είπε και ο ίδιος πρωτύτερα, περιμένουμε και την αναφορά της Τρόικα για να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα επίκειται η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού σε τέσσερις ημέρες από τώρα εδώ στη Γερμανία, όπου θα συζητηθούν πολλά και ενδιαφέροντα, η ατζέντα όμως αυτής της συνάντησης δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη σας ερώτηση, θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Ξέρετε, η ιστορία δεν κρίνει με το χρόνο, αλλά με τις πράξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Κύριε Υπουργέ, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν ειδήσεις ότι παράλληλα προς το πακέτο λιτότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ότι υπάρχει ανάγκη και μάλλον κενό χρηματοδότησης ύψους 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον δηλαδή. Τί μπορείτε να πείτε για αυτή την επιπλέον τρύπα; Μπορείτε να επιβεβαιώσετε κάτι τέτοιο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού επαναλάβω αυτό που είπα πρωτύτερα, ότι προωθούνται πολιτικές στην Ελλάδα που σταδιακά καλύπτουν αυτά τα κενά, ως προς το συγκεκριμένο μέγεθος το οποίο αναφέρατε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, μιας και θα είναι εδώ ο Υπουργός Οικονομικών σε τέσσερις ημέρες, να τον ρωτήσετε, γιατί δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.
20 Αυγούστου, 2012