Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Ιταλίας G. Terzi

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Ιταλίας G. Terzi

G. TERZI: Ευχαριστώ για τη σημερινή σας επίσκεψη και για το γεγονός ότι δεχτήκατε την πρόσκλησή μου. Ευχαριστώ τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις χώρες μας, τα οποία δεσμεύουν τόσο την Ιταλία όσο και την Ελλάδα στην πορεία σταθεροποίησης της ευρωζώνης ενόψει των κοινών προοπτικών ανάπτυξης κυρίως για την οικονομία μας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ιταλική κυβέρνηση παρέχει πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και στο έργο των εσωτερικών της μεταρρυθμίσεων που συνάδει με τη διαδικασία της δημοσιονομικής σταθεροποίησης όπως ζητήθηκε από την Τρόικα και εφαρμόζεται από τη γραμμή που έχει υποδείξει ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ακολουθεί ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Θέλουμε σίγουρα η Ελλάδα όπως και οι άλλες 16 χώρες της ευρωζώνης να παραμείνουν στο ευρώ στο πλαίσιο της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να ξεπεραστεί η κρίση είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η ισορροπία στις αγορές. Η σταθερότητα έχει κεντρική σημασία για την οικονομική και νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να συνεχίσει η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να εξακολουθήσει και να εξασφαλιστούν όλες οι δυνατότητες για τη θετική του έκβαση. Είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος.

Συζητήσαμε διμερή θέματα, διαπιστώσαμε τις άριστες διμερείς σχέσεις, ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα επικεντρώνοντας την προσοχή μας στον αγωγό φυσικού αερίου της Αδριατικής [ΤΑP]. Ανταλλάξαμε πληροφορίες επ’ αυτού, ο αγωγός θα αποτελέσει διμερή προτεραιότητα. Πρόκειται για κύρια προτεραιότητα των ιταλοελληνικών διμερών σχέσεων, αλλά και σε ότι αφορά τη συνεργασία με την Αλβανία τρίτο εν δυνάμει εταίρο της προσπάθειας αυτής.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ, στην ιταλική πρωτεύουσα, τη Ρώμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον αγαπητό μου συνάδελφο, τον Υπουργό Εξωτερικών Giulio Terzi για την πρόσκλησή του και την θερμή υποδοχή του, καθώς και για τις πολύ ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές συζητήσεις που είχαμε σήμερα.

Όπως ξέρετε, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι στρατηγικοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και, βέβαια, γείτονες στο Ιόνιο. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι λαοί μας συνδέονται εδώ και πολλούς αιώνες. Συνεπώς, θα ήταν ευφημισμός να χαρακτηρίσουμε αυτές τις σχέσεις μας ως φιλικές μόνο. Οι κοινές μας αξίες είναι το αποτέλεσμα κοινής εμπειρίας για πάνω από δύο χιλιετίες. Έχουμε μάθει να ζούμε μαζί σε ένα πνεύμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Σήμερα, η μεγάλη μας οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την σκληρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης έκαναν τους πολίτες, κυρίως τους Έλληνες, να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική τάση. Σήμερα, όσο ποτέ, οφείλουμε να αποδείξουμε, με συγκεκριμένες πράξεις και όχι με λόγια, ότι η σχέση ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους αποτελείται από δυο κυρία στοιχεία:

Πρώτον, έχουμε ευθύνη ο ένας απέναντι στον άλλον και απέναντι στους πολίτες μας να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η Ένωση να φτάσει στο ίδιο σημείο.

Δεύτερον, να δείξουμε αλληλεγγύη, προκειμένου να είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να σχηματίσουμε μια βαθύτερη και δυνατότερη Ένωση.

Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμηση μας για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ιταλία στην αντιμετώπιση της κρίσης και τις προσπάθειές της να διατυπώσει μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε. Η Ιταλία εξελίσσεται σε έναν παίκτη-κλειδί μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης, μετά την πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Πρωθυπουργού Monti.

Η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά με την Ιταλία τους επόμενους μήνες, καθώς η χώρα μας εφαρμόζει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επιστρέφει, βήμα προς βήμα, στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που προσφέρει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τησ ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Κοινή μας θέση είναι, ότι μια ισχυρή πολιτική συνοχής και ένας προϋπολογισμός προσανατολισμένος στην ανάπτυξη, θα συμβάλουν σημαντικά στις κοινές μας προσπάθειες προκειμένου να βγει η Ευρώπη από την κρίση.

Συζητήσαμε επίσης εις βάθος την σημασία της συνεργασίας μας και συνέργειάς μας στον ενεργειακό τομέα. Πρώτον, όσον αφορά τον Νότιο Διάδρομο, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία στις ιταλικές ακτές και απευθείας στις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσα από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και οδών μεταφοράς.

Δεύτερον, τη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δημιουργούν νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει νέους εναλλακτικούς ενεργειακούς διάυλους. Οι χώρες μας μπορούν να εξασφαλίσουν την μεταφορά τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό το πνεύμα συζητήσαμε σήμερα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις. Η Ιταλία και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να συνεργαστούν και να προχωρήσουν μαζί στο μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και βεβαίως να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της περιοχής μας για ειρήνη, συνεργασία και σταθερότητα.

Για ακόμη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου συνάδερφο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Terzi για αυτές τις χρήσιμες και παραγωγικές διαβουλεύσεις, καθώς και για τη φιλοξενία του σήμερα. Προσμένω με χαρά στη συνεχή συνεργασία μας σε όλα τα θέματα.

Επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας ξανά ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δυο χώρες με πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Η κοινή μας κατανόηση, οι μακρόχρονοι δεσμοί μας και οι στενές μας σχέσεις διευκολύνουν και ενισχύουν την συνεργασία μας σε όλους τους τομείς: πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό, τουριστικό κλπ. Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι αν εργαστούμε από κοινού σε αυτό το πνεύμα, θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και να διανοίξουμε για τους λαούς μας το δρόμο προς την πρόοδο και την ευημερία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήθηκε το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος Ιταλίας κατά τη συνάντησή σας;

G. TERZI: Επικεντρωθήκαμε κυρίως στα ζητήματα υποδομών που αφορούν το νότιο διάδρομο και τις δυνατότητες να τροφοδοτηθεί η Ευρώπη με αέριο προερχόμενο από Αζερμπαϊτζάν και Κασπία θάλασσα. Δεν συζητήσαμε το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ´Οπως είπε και ο Υπουργός αυτό ήταν το βασικό θέμα των διαβουλεύσεων μας. Η συμφωνία μας σήμερα και τα επόμενα βήματα θα καθορίσουν το μέλλον του σχεδίου αυτού για το συμφέρον και των δυο χωρών μας. Είχαμε μαζί μας τους υφυπουργούς αρμοδίους για θέματα ενέργειας και μπορούν να σας δώσουν μερικές λεπτομέρειες στη συνέχεια αν το επιθυμείτε, αλλά όπως σας είπα, δεν θίξαμε τεχνικά θέματα. Βασικά, αυτό δεν είναι η δουλειά μας. Η δουλειά και η αποστολή μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο και σίγουρα να λάβουμε την πολιτική απόφαση και να θέσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για αυτό το σχέδιο, το οποίο, όπως είπα, είναι για το καλό όλων μας και της Ευρώπης επίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός θέματος κύριε υπουργέ Terzi. Ποία είναι η αντίδρασή σας για τις σφαγές χριστιανών στη Νιγηρία;

G. TERZI: Συζητήσαμε με τον έλληνα ομόλογο για την κατάσταση στη Συρία καθώς και στις επιπτώσεις της κρίσης στις θρησκευτικές μειονότητες. Οι βιαιότητες κατά των χριστιανών στη Νιγηρία συνιστούν φρικτό πλήγμα που μας ανησυχεί πολύ. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την εγγύηση των ελευθεριών των θρησκευτικών μειονοτήτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί το πολιτικό προφίλ της Ευρώπης ενόψει και των συσκέψεων στις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να μην διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου;

G. TERZI: Το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του πρέπει να συνεχίσει να οικοδομείται. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά. Πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες που απαιτούνται για να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου. Πιστεύω πάντως ότι ακολουθούμε το σωστό δρόμο και πρέπει να αποφύγουμε παρεκκλίσεις.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ με όσα είπε ο Giulio προηγουμένως. Πρώτα απ’ όλα υπογραμμίσαμε σήμερα ότι υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Πήραμε, και μιλάω για την Ελλάδα, όλες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση, τηρώντας, βεβαίως, τις δεσμεύσεις μας. Στην Ελλάδα *** μετά τις πρόσφατες εκλογές η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει. Γνωρίζουμε τα ακανθώδη θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε τα αδύναμα σημεία της οικονομίας μας, αλλά μιλώντας για αισιοδοξία, επιτρέψτε μου να πω ότι εμείς, Ιταλοί και Έλληνες επιβιώσαμε, γιατί είμαστε αισιόδοξοι από τη φύση μας. Στο παρελθόν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυσκολότερες καταστάσεις και καταφέραμε να ξεπεράσουμε κρίσεις και δυσκολίες και να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Όμως σήμερα η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι. Πρέπει να προβούμε σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να αλλάξουμε τα συστήματα μας και βεβαίως να κάνουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Βεβαίως χρειαζόμαστε την συμπαράσταση και υποστήριξη της κοινής γνώμης, του λαού, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής τάξης και όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Είμαι σίγουρος πως σε μερικά χρόνια αυτή η κρίση δεν θα είναι παρά μόνο μια κακή ανάμνηση.

7 Αυγούστου, 2012