Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και πολύ καλό μου φίλο, τον κύριο Frans Timmermans, με τον οποίον είχαμε πραγματικά μία ιδιαίτερα χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε πολλά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνει το πολύ καλό επίπεδο που έχουν οι δύο χώρες μας στις διμερείς τους σχέσεις και ανοίγει νέες προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς.
Συζητήσαμε με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών για τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα. Τόνισα στον Frans ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν γίνει πράξη, χάρις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις μεγάλες θυσίες και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού. Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, τόνισα στον κύριο Timmermans ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή της Ολλανδίας στην Task Force Greece.
Με τον Ολλανδό συνάδελφό μου συζητήσαμε και για την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα.
Όπως ήταν φυσικό, μιλήσαμε και αναφερθήκαμε και στις εξελίξεις στην Κύπρο. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και η οικονομική δραστηριότητα. Χρειάζεται, επίσης, να στηριχθεί ο τουρισμός, που αποτελεί και για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο. Όπως είναι γνωστό, είμαστε σε ανοικτή γραμμή με τους Κυπρίους αδελφούς μας, για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους και θα το κάνουμε.
Με τον κύριο Timmermans συζητήσαμε, επίσης, σχετικά με την Τουρκία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε σχέση με την Κύπρο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Προϋπόθεση, όμως, είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και, βέβαια, η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ειδικά σήμερα, που η Κύπρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση μετά την εισβολή, είναι αδιανόητο να μιλάει κανείς για διχοτόμηση. Όποιος επενδύει στην κρίση, διαπράττει στρατηγικό λάθος. Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ευρώπη θα βγει από την κρίση πιο ενωμένη και πιο ισχυρή.
Αναφορικά με τη διεύρυνση, συμφωνήσαμε ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την περιοχή μας, η ευρωπαϊκή προοπτική για τις υποψήφιες χώρες εξακολουθεί να λειτουργεί ως καταλύτης μεταρρυθμίσεων. Όμως –και το συζητήσαμε εκτενέστατα αυτό με τον κύριο Timmermans– ο εθνικισμός είναι μία πραγματική απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ξεκαθαρίζοντας στις ηγεσίες της περιοχής ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ευρώπη.
Εξετάσαμε ακόμα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Οι εταίροι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα, κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε αποδέκτης έντονων παράνομων μεταναστευτικών ροών. Οι διαστάσεις του φαινομένου, ιδίως στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιβάλλουν συλλογικές, ευρωπαϊκές απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος αυτού του ευρωπαϊκού προβλήματος μόνη της.
Τέλος, ανταλλάξαμε, όπως ήταν εύλογο, απόψεις για τις εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα τη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, κάθε ημέρα επιβεβαιώνεται, με τον πλέον δραματικό, με τον πλέον τραγικό τρόπο, ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Συρία. Όσο, όμως, δεν ξεκινάει ο διάλογος και μία ουσιαστική πολιτική διαδικασία, τόσο υψηλότερο γίνεται το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Τόσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερες διαστάσεις παίρνει η ανθρωπιστική καταστροφή. Για αυτό είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να συνταχθεί πίσω από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να πιέσει για την έναρξη διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και με πρώτιστο, βέβαια, μέλημα την παύση των συγκρούσεων και την προστασία του συριακού λαού.
Αγαπητέ Frans, για άλλη μία φορά σε καλωσορίζω στην Ελλάδα, όπου εσύ και οι συμπατριώτες σου είστε πάντα ευπρόσδεκτοι να μας επισκέπτεστε για να απολαύσετε την ελληνική φιλοξενία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι φέτος –και το άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση– οι Ολλανδοί φίλοι μας θα επισκεφθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τη χώρα μας. Αναμένεται αύξηση της τάξεως του 20%, που επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τα αισθήματα του ολλανδικού λαού προς τη χώρα μας και το λαό μας. Τα ίδια αισθήματα νιώθουν και οι Έλληνες για τους Ολλανδούς.
Η κρίση, φέρνει τους δύο λαούς μας πιο κοντά. Ιστορικοί δεσμοί, ισχυροί δεσμοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τώρα, κάτω από τα νέα δεδομένα, παίρνουν μία νέα διάσταση και μία νέα προοπτική. Η επίσκεψη του κυρίου Timmermans στην Αθήνα σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός καινούριου κεφαλαίου στις διμερείς μας σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα, στην οικονομία, στη διπλωματία, στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την πολιτική. Τον ευχαριστώ και πάλι για αυτή την πολύ εγκάρδια και φιλική συνεννόηση που είχαμε, για τη συνεργασία μας. Βεβαίως, του απηύθυνα πρόσκληση το επόμενο ταξίδι του στην Ελλάδα να είναι με την οικογένειά του, γιατί, όπως είπα πρωτύτερα, είμαι βέβαιος ότι και αυτός, όπως και οι συμπολίτες του, θα απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία.
Αγαπητέ Frans καλωσόρισες στην πατρίδα μας.
F. TIMMERMANS: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αβραμόπουλε. Αυτά είναι τα μόνα ελληνικά που θα ακούσετε από έμενα. Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν μιλώ ελληνικά. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για το θερμό καλωσόρισμα που μου επιφύλαξες. Αισθάνθηκα αμέσως σαν στο σπίτι μου και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σίγουρα θα επισκεφθώ ξανά τη χώρα σας και στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης.
Συμφωνώ με όσα είπατε. Είχαμε όντως μια πολύ καλή συζήτηση σήμερα το πρωί και θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο σκοπός της επίσκεψής μου εδώ είναι η αναβάθμιση των διπλωματικών μας σχέσεων. Με τους εταίρους μας στην Ευρώπη έχουμε κοινή ατζέντα στη διεθνή αρένα, έχουμε κοινά συμφέροντα και θα πρέπει να βρούμε περισσότερους τρόπους προκειμένου να τα προωθήσουμε από κοινού. Εν μέσω της σημερινής κρίσης, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη γνωριμία μεταξύ των λαών μας. Για αυτό τον λόγο είμαι χαρούμενος που φέτος οι κρατήσεις των Ολλανδών τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα έχουν καταγράψει άνοδο κατά 20% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Και ας προσπαθήσουμε να υπάρχει κάθε χρόνο επιπλέον αύξηση κατά 20% στις τουριστικές κρατήσεις, καθώς όσο περισσότερο οι Ολλανδοί επισκέπτονται την Ελλάδα, τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εν μέσω αυτή της κρίσης και τόσο περισσότερο εμείς μπορούμε να εξαλείψουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν στην Ολλανδία για την Ελλάδα, και ελπίζω κατά τον ίδιο τρόπο, και τα στερεότυπα που υπάρχουν στην Ελλάδα για την Ολλανδία.
Πολλοί φοιτητές σας σπουδάζουν με επιτυχία στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, οι εταιρείες μας συνεργάζονται με πολύ καλό και εποικοδομητικό τρόπο και χρειάζεται να διασφαλίζουμε τη μελλοντική αύξηση των επενδύσεων. Ως Υπουργοί Εξωτερικών φέρουμε μεγάλη ευθύνη ως προς την εδραίωση μεγαλύτερης σταθερότητας στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή καθώς και στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει μεγάλη ευθύνη και αποτελεί δύναμη σταθερότητας και εμείς επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στις προσπάθειές σας για τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος σταθερότητας.
Αλλά το πιο σημαντικό από όλα, κατά την άποψή μου, είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως ότι δεν υπάρχει ελληνική, αλλά ούτε και ολλανδική λύση σε αυτή την κρίση. Υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση. Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με αυτή την κρίση και όλοι μαζί θα εξέλθουμε από αυτή. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση για τις προσπάθειες της Ελλάδας και χαιρετίζω τα θαρραλέα βήματα της κυβέρνησής σας, βήματα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση και πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση για τις δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός λαός λόγω της κρίσης. Ταυτόχρονα, πιστεύω επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση, καθώς και άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους αυτή την περίοδο της κρίσης.
Ακόμη μια φορά, Δημήτρη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξαιρετικά φιλική υποδοχή και θα ήθελα και πάλι να πω ότι παραμένουμε στενοί φίλοι. Σε ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά και τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, συζητήσατε για την κρίση της Κύπρου και για την Τουρκία, είπατε ότι είναι στρατηγικό λάθος αυτοί που επενδύουν στην κρίση στην Κύπρο. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω ποιο είναι το μήνυμα προς τη Λευκωσία σε αυτές τις εξελίξεις, σε αυτήν την κρίση που περνά.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπα πριν και το επαναλαμβάνω, είναι μία γενική αρχή: κανείς δεν πρέπει να επενδύει στην κρίση. Το αντίθετο, πρέπει όλοι να συμβάλουμε για να ξεπεραστεί και να ανοίξει ένας νέος ορίζοντας.
Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω, ότι οι κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Και οι κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα.
Η παγκόσμια κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει με πνεύμα αλληλεγγύης μία κατάσταση, η οποία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα δε στην περιοχή μας, που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της ευαισθησίες.
Η Κύπρος σε αυτήν την περιπέτεια που περνά δεν είναι μόνη της, έχει κοντά της βεβαίως την Ελλάδα, έχει κοντά της την ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που είπε πρωτύτερα ο Frans, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ελληνική λύση, ολλανδική λύση, ούτε καν κυπριακή λύση, υπάρχει ευρωπαϊκή λύση. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ενιαίο και δε θα επιτρέψουμε ποτέ, κανένα από τα μέρη του να κλονιστεί, διότι τότε, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση.
Η αρχή της αλληλεγγύης δοκιμάζεται στην Ευρώπη και φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία και χαρακτηριστικά που δεν είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Μέσα από αυτήν την περιπέτεια, η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή και έχουμε όλοι υποχρέωση να συμβάλουμε σε αυτό.
Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο ανταποκρινόμαστε και στο όνειρο εκείνων που οραματίστηκαν την Ευρώπη. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, οι οραματιστές της Ευρώπης δεν φαντάστηκαν ένα τεράστιο λογιστήριο, το οποίο θα είχε απλώς επάνω την ονομασία Ευρώπη. Ήθελαν να δουν τους ευρωπαϊκούς λαούς να συνυπάρχουν αρμονικά, να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας, προοπτικής, ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, διότι η εμπειρία του παρελθόντος τους οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.
Το ότι οι δικές μας γενιές δεν έζησαν αυτό που έζησαν οι προηγούμενες γενιές Ευρωπαίων δε σημαίνει ότι δεν πήραμε κι εμείς τα μαθήματα μας από την ιστορία. Σήμερα, αυτό που βιώνει η Ευρώπη είναι μία νέα μορφή πολέμου. Μόνο που αυτός ο πόλεμος μπορεί να μην καταστρέφει κτίρια, να μη σκοτώνει ανθρώπους, αλλά δολοφονεί όνειρα και κατακτήσεις. Και είναι κοινή μας κατάκτηση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το δυναμώσουμε και να το ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο μπροστά σε κάθε μορφής κρίση και απειλή.
Στη γειτονιά μας - μιας κι αναφερθήκατε σε αυτή με την ερώτησή σας - έχουν ανοίξει διάπλατα οι πόρτες για τις γειτονικές χώρες να περάσουν το κατώφλι της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτω από τους όρους που έχει θέσει η ίδια η Ευρώπη, και τους περιέγραψα πρωτύτερα.
Όσο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η τελευταία Συνάντηση Κορυφής που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε πράγματι θετικά αποτελέσματα. Η πολιτική μας απέναντι στη γειτονική χώρα στηρίζεται σε μία βασική αρχή, σε μία νέα αρχή που έχουμε εισάγει, αυτή της έντιμης διπλωματίας. Και αυτό φάνηκε ακόμα και μέσα από την ανταλλαγή των πρόσφατων επιστολών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρες οι έννοιες. Η αλήθεια είναι εκεί. Η πραγματικότητα είναι εκεί.
Πάνω από όλα όμως, αυτό που θα δοκιμαστεί θα είναι η κοινή μας βούληση να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέες προοπτικές στο όνομα των διμερών μας σχέσεων, στο όνομα των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς μας, αλλά και συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ξεκάθαρο και ειλικρινές. Εμείς διαπνεόμαστε και κινούμαστε με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές, που είναι οι κοινές κατακτήσεις όλων των λαών αυτής της μεγάλης καινούριας μας χώρας. Και όσοι τις υιοθετούν, όσοι τις σέβονται, όσοι τις αποδέχονται, βρίσκουν τις πόρτες ανοιχτές.
F. TIMMERMANS: Θα ήθελα εν συντομία να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπατε. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την προσωπική μου ικανοποίηση, αλλά και την ικανοποίηση της κυβέρνησής μου για το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται με τόσο εποικοδομητικό τρόπο επί ενός ζητήματος που αποτελεί μέρος της ιστορίας μας εδώ και πολλές γενεές. Και πιστεύω ότι αυτή η εποικοδομητική και ορθολογική προσέγγιση αυτών των ζητημάτων θα μας φέρει πιο κοντά σε μια λύση. Και είναι αρκετά ξεκάθαρο για μένα ότι πρόκειται για ευρωπαϊκές λύσεις, καθώς αυτό το ζήτημα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, και όπως γνωρίζετε πολύ καλά στην Ελλάδα, έχουμε, ως Ευρωπαίοι, την παράδοση να επιλύουμε τα οικογενειακά μας προβλήματα εντός της οικογένειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω αν συμμερίζεται η Κυβέρνησή σας τη θέση που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Eurogroup και πρώην Υπουργός Οικονομικών της χώρας σας, ότι η λύση για την Κύπρο αποτελεί προηγούμενο για την επίλυση άλλων τέτοιων κρίσεων στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη.
F. TIMMERMANS: Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η θέση του Προέδρου της ευρωζώνης, αλλά εσείς μου ζητήσατε να εκφράσω τη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης. Είναι πολύ ξεκάθαρο, δεν υφίσταται κάποιο μοντέλο. Κάθε κατάσταση θα χρειαστεί και την κατάλληλη κατά περίπτωση λύση. Και η λύση που δόθηκε στο κυπριακό πρόβλημα ήταν λύση μόνο για την περίπτωση της Κύπρου, γιατί υπάρχουν πολύ ειδικές συνθήκες στην Κύπρο και μόνο στην Κύπρο. Ο κυπριακός λαός μιλά ελληνικά, το ξέρω, αλλά η Ελλάδα αποτελεί μια τελείως διαφορετική περίπτωση από εκείνη της Κύπρου. Η θέση της κυβέρνησής μου επί αυτού δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη.
2 Απριλίου, 2013