Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και Υπουργού Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και Υπουργού Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας. Καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών την Υπουργό Τουρισμού, την κυρία Κεφαλογιάννη. Της εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία. Έχει κάνει ένα πάρα πολύ καλό και δυναμικό ξεκίνημα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ήταν και παραμένει σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακός μηχανισμός για τον τόπο μας. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός απεφάσισε την ανασύστασή του και δίνει όλο το βάρος του για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Ο ελληνικός τουρισμός φέρνει δουλειές, φέρνει χρήματα, ρευστότητα, αισιοδοξία, ανάπτυξη.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω την φίλη μου και Υπουργό Τουρισμού κυρία Κεφαλογιάννη ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Εξωτερικών στις μεγάλες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας από αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που υπάρχει για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, της τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδος, μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων πρωτοβουλιών που θα φέρουν περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας, ιδίως από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές και να ενισχύσουμε την ποιότητα του τουριστικού μας ρεύματος.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, τουλάχιστον από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται η απλούστευση της διαδικασίας θεωρήσεων. Έχουν ήδη δοθεί οι οδηγίες προς όλες τις Αρχές μας στο εξωτερικό να αξιοποιήσουν κάθε περιθώριο που παρέχει το πλαίσιο της Συνθήκης Schengen, ώστε όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας να λαμβάνουν ταχύτατες, αποτελεσματικές και φιλικές υπηρεσίες. Οι θεωρήσεις, όπου βέβαια δεν προκύπτει θέμα με το Schengen, θα χορηγούνται πλέον εντός 48 ωρών. Για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων, το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε συνεργασίες με εξωτερικούς παρόχους, αυξάνοντας τον αριθμό των σημείων εξυπηρέτησης, ακόμα και σε πόλεις όπου δεν υπάρχουν Προξενικές Αρχές. Έχουν δοθεί, τέλος, οδηγίες, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χορήγησης θεώρησης πολλαπλών εισόδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέχρι πέντε χρόνια, καθώς και δωρεάν θεωρήσεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών, σε μαθητές, φοιτητές και άλλες ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Ήδη, τα στοιχεία που έχουμε από σημαντικές νέες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή και άλλων καινοτόμων ιδεών, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα απλούστευσης εισόδου στην Ελλάδα από την Τουρκία, για πολίτες τρίτων χωρών, που λειτουργεί για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι. Φυσικά θα είμαστε σε στενή συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, ακούγοντας τις προτάσεις τους και στηρίζοντας την πραγματική οικονομία.

Με το Υπουργείο Τουρισμού θα είμαστε πλέον σε συνεχή ανοιχτή συνεννόηση και συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε με την κυρία Υπουργό στη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των δύο Υπουργείων, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναπόφευκτα ανακύπτουν από την παρουσία εκατομμυρίων ξένων πολιτών στην Ελλάδα. Πέρα από την ουσιαστική και επικοινωνιακή διαχείριση των όποιων ζητημάτων, η ομάδα αυτή θα εργασθεί για τη συστηματική προώθηση της θετικής εικόνας της Ελλάδας, που παραμένει ένας από τους ομορφότερους, ασφαλέστερους και πλέον ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις είμαι αισιόδοξος ότι οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά στον τουρισμό θα βελτιωθούν, γιατί οι φίλοι μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα κάτι έχει αρχίσει πλέον να αλλάζει. Ήδη τα πρώτα σήματα που έρχονται από την κίνηση της αγοράς, αυτές τις ημέρες, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, ιδιαίτερα θετικά. Και αυτά τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας φέτος θα γίνουν, χάρη στις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που εκπονεί το Υπουργείο Τουρισμού, Πρεσβευτές της Ελλάδας στις χώρες τους και θα βοηθήσουν ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των στερεοτύπων.

Ο ελληνικός τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης, θα βοηθηθεί από όλους μας για να φέρει τα θετικά αποτελέσματα. Συνάμα όμως και μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα που ήδη έχει εκπονήσει το Υπουργείο Τουρισμού θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί και θα βελτιωθεί η διεθνής εικόνα της χώρας.

Ευχαριστώ την κυρία Υπουργό για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε και, όπως είπα πρωτύτερα, τη διαβεβαιώνουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι στο πλευρό της, στο πλευρό του ελληνικού τουρισμού, για να μπορέσουμε πλέον να σπάσουμε τον πάγο που δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια επέβαλλαν οι εξελίξεις με τη γενικευμένη οικονομική κρίση και να δώσουμε και πάλι αισιοδοξία και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στη διεθνή εικόνα του τόπου μας.
Κυρία Υπουργέ.

Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ και για τη φιλοξενία και τη συνεργασία. Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και συλλογική ευθύνη. Για το λόγο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε στη χάραξη τουριστικής πολιτικής μέσα από τη συνεννόηση και το διαρκή διάλογο και με άλλα Υπουργεία. Αυτός είναι ο πυρήνας των πολιτικών μας, χτίζουμε πολύτιμες συνέργειες για να μπορέσουν οι επιμέρους άξονες της πολιτικής μας να υλοποιηθούν αποτελεσματικά, γρήγορα, με περισσότερα άμεσα οφέλη για τον κλάδο και ακόμα περισσότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία μας.

Σημαντική θέση σε αυτήν τη διαδικασία κατέχει το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο Υπουργός, ο κύριος Αβραμόπουλος, ένας πολύτιμος θεσμικός σύμμαχος και συνοδοιπόρος μας σε πολλά εξειδικευμένα θέματα, όπως για παράδειγμα την απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης θεώρησης εισόδου στη χώρα μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε ουσιαστικά τις εισροές τουριστών, θα πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά τη λειτουργία του υπάρχοντος μηχανισμού. Όπως είπε ήδη ο κύριος Υπουργός έχουν δοθεί οδηγίες στις Αρχές μας στο εξωτερικό ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες ταχύτερης παροχής προς τους δυνητικούς επισκέπτες της Ελλάδας. Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί συνεργασίες με εξωτερικούς παρόχους, ενώ επίσης έχουν αυξηθεί τα σημεία εξυπηρέτησης ενδιαφερομένων ακόμα και σε πόλεις όπου δεν υπάρχουν Προξενικές Αρχές. Αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές και ελπιδοφόρες εξελίξεις σε ένα θέμα που αποτελούσε μείζονα προεκλογική μας δέσμευση για τον τουρισμό και ήδη υλοποιείται.

Άλλο ένα σημείο συνεργασίας που επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε εστιάζει στη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό. Περάσαμε δυόμιση πολύ δύσκολα χρόνια, με διαρκείς έκτακτες περιστάσεις, κλιμακούμενη κοινωνική ένταση και συχνά εχθρικές συνθήκες για τον τουρισμό μας. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκρηκτικές καταστάσεις αξιοποιώντας εξειδικευμένους ανθρώπους με γνώσεις στο marketing και στη διαχείριση κρίσεων.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα φέτος για τον τουρισμό μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά για να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και ελπίζουμε σε ανάκαμψη με θεσμικές συνέργειες σαν και αυτή. Η σύμπραξη του Υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του Υπουργού, του κυρίου Αβραμόπουλου, στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, είναι πολύτιμη.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες διευκρινίσεις για διευκολύνσεις τουριστών που έρχονται μέσω Τουρκίας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που ανακοίνωσα πριν ισχύουν και για την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τη διέλευση πολιτών μέσω Τουρκίας; Μιλάμε για τον τουρισμό.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως. Να φέρω ένα παράδειγμα. Επισκέπτονται τη χώρα μας πολλοί Αυστραλοί. Να μπορούν να περνούν στην Ελλάδα χωρίς κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα. Φέρνω μία συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών που πολλές φορές σταματούσαν την περιήγησή τους στην ευρύτερη περιοχή, στα θαλάσσια σύνορά μας. Αλλά πολίτες και άλλων εθνικοτήτων. Πολλοί Ρώσοι επισκέπτονται και την Τουρκία, θα βρίσκουν την πόρτα ανοικτή, η εγγύτητα είναι δεδομένη για να έρχονται. Μέχρι τώρα υπήρχαν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το Υπουργείο Τουρισμού και μέσα από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλοι, έχει και το ίδιο ως θεσμός ωριμάσει για να μπορεί πλέον να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ, δηλώνει την αποφασιστικότητά του να διαμορφώσει ένα φιλικό, φιλόξενο περιβάλλον για τα εκατομμύρια των επισκεπτών που φτάνουν στην περιοχή μας. Δεν είναι απαραίτητo να έχουν πάντοτε ως πρώτο προορισμό ή την Ελλάδα ή τις γειτονικές χώρες αλλά να βρίσκουν ανοικτές τις πόρτες για να μας επισκέπτονται. Όλα αυτά προϋποθέτουν κάποιες ρυθμίσεις στις οποίες, βεβαίως, αρωγός θα είναι το Υπουργείο Εξωτερικών με τις Πρεσβευτικές και άλλες Διπλωματικές του Αρχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τίθενται θέματα αλλαγών τρόπου χορήγησης visa σε Τούρκους πολίτες;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τουρίστες οι οποίοι πραγματικά μέσα από τις πολλές επισκέψεις τους στην Ελλάδα έχουν τη διάθεση να επανέρχονται και έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρώτη έκδοση της θεώρησης, για ποιο λόγο να επαναλαμβάνεται μετά από δύο-τρεις μήνες; Αυτό εννοούσαμε πρωτύτερα όταν λέγαμε θεωρήσεις πολλαπλών ταξιδιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κεφαλογιάννη, υπήρξε, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας εδώ στην Ελλάδα, μία μείωση στις κρατήσεις μέχρι το Μάιο. Τον Ιούνιο υπήρξε μία σταθεροποίηση; Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ το Μάιο σε σχέση με πέρυσι είχαμε περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερες κρατήσεις, σε σχέση με τον περυσινό Μάιο. Τον Ιούνιο με τα νούμερα που έχετε έχει αυξηθεί αυτό; Πώς έχει επηρεαστεί;

Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Τα στοιχεία που έχουν οι φορείς γιατί και εμείς τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα είναι από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και κάποια στοιχεία από τον ΣΕΤΕ, δείχνουν, πραγματικά, μία ανάκαμψη στις κρατήσεις μετά τη σταθεροποίηση στη χώρα μας, την ομαλοποίηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αντίστοιχα είχαμε δει ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ακριβώς μέσα σε ένα περιβάλλον που έβγαζε αστάθεια, μπλόκαραν οι κρατήσεις και αυτό ήταν μία πραγματικότητα για την οποία ενημερωθήκαμε ότι συνέβη σε όλη τη χώρα. Ήδη οι κρατήσεις δείχνουν να έχουν ανακάμψει, δυστυχώς όμως δεν μπορεί κανείς να πει ότι μπορεί να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος των μηνών αυτών που χάσαμε. Δυστυχώς δεν είχε γίνει και καμία πρόβλεψη από την προηγούμενη Κυβέρνηση για τις καταστάσεις αυτές.

Πρέπει να ξαναπώ ότι διανύουμε ουσιαστικά την τρίτη χρονιά χωρίς καμία απολύτως καμπάνια στο εξωτερικό. Καταλαβαίνουμε ότι όταν μία χώρα έχει βληθεί από τόσο πολύ αρνητική δημοσιότητα και δεν υπάρχει θετική δημοσιότητα, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, δεν είναι μόνο η προσπάθεια να διαχειριστούμε την κρίση, είναι να βγάλουμε και τα θετικά μηνύματα που έχει η χώρα μας, αυτά δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα για τον τουρισμό. Εδώ όμως θέλω να σημειώσω και το εξής, βλέπουμε ότι η κοινωνική ειρήνη είναι πάρα πολύ βασική για να μπορέσει να λειτουργήσει ένας τομέας τόσο σημαντικός και για το εισόδημα αλλά και για τις θέσεις εργασίας, όπως ο τουρισμός. Γι’ αυτό εμείς έχουμε ζητήσει να υπάρξει ένα, αν θέλετε, άτυπο συμβόλαιο κοινωνικής ειρήνης, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση, αφορά όλα τα κόμματα και όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιτρέψουμε στον τουρισμό να λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και όσο το δυνατόν κοινωνικής ειρήνης.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτό που επεσήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη είναι απόλυτα σωστό. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος της ανάπτυξης για την πατρίδα μας και της ανάταξης της οικονομίας. Στο κέντρο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Είναι ιδιαίτερα ευπαθές και ευαίσθητο το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια, τα όσα συνόδευσαν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, μοιραία επηρέασαν και τον ελληνικό τουρισμό. Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης εθνικής ευθύνης έστειλε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας σε όλον τον κόσμο και ήδη φάνηκαν τα πρώτα δείγματα, θετικά δείγματα για το πώς αντιδρά η παγκόσμια τουριστική αγορά.

Εδώ όχι μονάχα θα συμφωνήσω με τα όσα είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, αλλά θα ήθελα και εγώ με έμφαση να πω ότι αυτήν την ώρα έχουμε όλοι υποχρέωση να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής γαλήνης, πολιτικής σταθερότητας. Ο πρώτος τομέας που θα επωφεληθεί σίγουρα θα είναι ο ελληνικός τουρισμός απ’ τον οποίο περιμένει πολλά η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία, αλλά από εκεί και πέρα θα έχει να κάνει γενικότερα με τη συλλογική εθνική προσπάθεια να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και εδώ είμαστε κατά καιρούς για να τα λέμε.

Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πολύ.

12 Ιουλίου, 2012