Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με ΥΠΕΞ Παλαιστινιακής Αρχής Riyad Al-Malki

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλωσορίζω στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, τον φίλο, συνάδελφο, Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών κύριο Malki.
Είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια τόσο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που προηγήθηκε αλλά και στις συνομιλίες που μόλις τελείωσαν να εξετάσουμε από κοινού τις διμερείς σχέσεις, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό καθώς και τις περιφερειακές προκλήσεις στην άμεση γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Επιβεβαιώσαμε τους ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς μας και επανέλαβα την πάγια και αταλάντευτη θέση της Ελλάδος υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει σε συνθήκες ασφαλείας και ειρήνης με το Ισραήλ. Εκφράσαμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την παρατεταμένη ακινησία στην οποία έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία.

Ο κύριος Malki με ενημέρωσε για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη και για τις συνέπειες της επέκτασης των εποικισμών για την βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών. Συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των Ισραηλινών ούτε των Παλαιστινίων και του αναφαίρετου δικαιώματός τους να ζουν ειρηνικά στα κράτη τους. Είναι, επίσης, επικίνδυνη για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή μας.

Συζητήσαμε, επίσης, την προοπτική της παλαιστινιακής αίτησης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση ως κράτος μη μέλος.

Πάγια θέση μας είναι ότι η επίλυση του Μεσανατολικού είναι εφικτή μονάχα μέσα από διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Με αυτόν τον γνώμονα, άλλωστε, έχουμε δηλώσει ότι δε θα αναγνωρίσουμε τροποποιήσεις στα σύνορα του 1967 που δεν θα είναι αποτέλεσμα και προϊόν αμοιβαίας συμφωνίας των δύο μερών. Η διεθνής νομιμότητα παραμένει αταλάντευτη πυξίδα μας.

Διαβεβαίωσα τον κύριο Malki ότι θα εξετάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία το κείμενο της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, όταν αυτό κατατεθεί και βεβαίως θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα. Στόχος μας είναι το κάθε βήμα να συμβάλει στο να φέρει την ειρήνη πλησιέστερα και να συντείνει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για την κατάσταση στην Συρία και το παρατεταμένο αιματηρό αδιέξοδο. Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η λύση πρέπει να δοθεί από τον συριακό λαό και να ικανοποιεί την απαίτησή του για ελευθερία και δημοκρατία, χωρίς διακρίσεις. Είμαστε κάθετα και απόλυτα αντίθετοι σε οποιασδήποτε μορφής και με οποιοδήποτε πρόσχημα ξένη επέμβαση, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, θα ήθελα για μία ακόμα φορά να σημειώσω ότι η Ελλάδα παραμένει ένας καλός φίλος του παλαιστινιακού λαού και φιλοδοξία μας είναι να διαδραματίσουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο στο να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. Η χώρα μας παραμένει ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε με πρωτοβουλίες, ώστε να προωθηθούν, το συντομότερο δυνατόν, οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε το παλαιστινιακό ζήτημα να αποτελέσει κάποτε παρελθόν και οι δύο λαοί, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, να ζήσουν αρμονικά σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας.

Ευχαριστώ το συνάδελφο και φίλο μου κύριο Υπουργό για την επίσκεψη, με τον οποίον θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και στο μέλλον και θα τον παρακαλέσω να μεταφέρει στους συμπατριώτες Παλαιστίνιους την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη φιλία του ελληνικού λαού.

RIYAD AL-MALKI: Ευχαριστώ πολύ, είμαι πραγματικά πάρα πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτό το ιστορικό μέρος, σε αυτήν την όμορφη πρωτεύουσα την Αθήνα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρέθηκα και συνομίλησα με το φίλο μου, με τον αγαπητό φίλο, αξιότιμο κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο και επίσης με όλα τα στελέχη του Υπουργείου σε ένα πάρα πολύ ευχάριστο εποικοδομητικό και ωραίο κλίμα.

Συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αυτές οι σχέσεις οι οποίες είναι, μπορώ να πω, ιστορικές, οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί με την πάροδο του χρόνου και μπορώ να πω ότι σιγά-σιγά μεγαλώνουν, μεγεθύνονται οι διαστάσεις αυτών των άριστων σχέσεων.

Εξήγησα στον αξιότιμο κύριο Υπουργό πώς είναι η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη και αναφέρθηκα στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκτήσει ιδιότητα παρατηρητή στον ΟΗΕ. Αυτό το αίτημα δεν αντικαθιστά τις διαπραγματεύσεις ούτε είναι απομόνωση του Ισραήλ ή κάτι άλλο, αλλά είναι μία σταθερή στάση της Παλαιστινιακής Αρχής. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσω του αιτήματος αυτού, θέλουμε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, μετά από πάρα πολύ καιρό και να δώσουμε επίσης έμφαση στις διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά, η οποία, λόγω της σκληρής στάσης που κράτησε και κρατάει, προκάλεσε καθυστέρηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Εξήγησα στο φίλο μου τον αξιότιμο κύριο Υπουργό, τη δέσμευσή μας στο θέμα των διαπραγματεύσεων. Να ξαναγίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις και να σεβαστούμε όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τις τελευταίες αποφάσεις του 2009 και 2010.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα συνταχθεί δίπλα μας, στο δίκιο μας, για να δημιουργήσουμε το Παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος, και μαζί με το κράτος του Ισραήλ, οι δύο αυτές χώρες να ζουν με ανεξάρτητο και ειρηνικό τρόπο.

Ευελπιστούμε να συνεχιστούν αυτές οι επαφές τώρα και στο μέλλον, στο σύντομο μέλλον, καθώς θα συναντηθούμε στο Κάιρο. Εκεί θα γίνει η διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των Αραβικών χωρών με τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι ευχόμαστε να βρεθεί και εκεί και να εκδοθεί μία απόφαση υπέρ του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή υποδοχή και το θερμό κλίμα που υπήρχε στη διάρκεια της συνεδρίασης των δύο πλευρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση και για τους δύο Υπουργούς, έχουμε καταιγιστικές αλλαγές αυτά τα δύο χρόνια στη Μέση Ανατολή, εάν θεωρείτε ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα υποβαθμίζεται ή αναβαθμίζεται, και ένα δεύτερο ερώτημα, ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στο αίτημα των Παλαιστινίων προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα, πρέπει να πούμε ότι το αντίθετο συμβαίνει. Όχι μονάχα δεν έχει υποβαθμιστεί η σημασία του Παλαιστινιακού προβλήματος, αλλά καθίσταται εκ των πραγμάτων περισσότερο από πριν αναγκαία η επίλυσή του.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τα όσα συνόδευσαν την αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη, προαναγγέλλουν μία δύσκολη περίοδο, περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Η επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για να ανοίξει ο δρόμος για συνεννόηση και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας έτσι, περισσότερο στη διαμόρφωση των όρων σταθερότητας και ασφάλειας, που απαιτούνται αυτή τη στιγμή για να υπάρξει πρόοδος και προοπτική. Γι’ αυτό το λόγο, το Παλαιστινιακό παραμένει στις πρώτες γραμμές προτεραιότητας και για την ελληνική εξωτερική πολιτική αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μήνες που έρχονται, τόσο στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο Κάιρο και σε 15 ημέρες από τώρα στις Βρυξέλες.

Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συμβολή όλων, ώστε να στηριχτεί η προσπάθεια που καταβάλλεται για πάρα πολλές δεκαετίες από τα Ηνωμένα Έθνη, και να διασφαλιστεί, να επιτευχθεί, μία λύση, που θα στηρίζεται στην αρχή των δύο ανεξάρτητων κρατών, δημιουργώντας συνθήκες αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή ανάμεσα σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, σε ένα ασφαλές περιβάλλον και για το Ισραήλ.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η Ελλάδα, όπως είπα και στο ξεκίνημα, είναι σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους λαούς της περιοχής, είναι παραδοσιακός φίλος όλων και πάντοτε η πολιτική της στόχευε στο να συμβάλει, στο να επιλύει προβλήματα. Είμαστε, λοιπόν, στη διάθεση της διεθνούς προσπάθειας, της διεθνούς πρωτοβουλίας, αλλά και των φίλων μας στην περιοχή για να συμβάλλουμε, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μία ουσιαστική προσέγγιση και συνεννόηση. Όπως είπα σήμερα στο φίλο και συνάδελφο κύριο Malki, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτήν την προσπάθεια, με βάση τις αρχές που περιέγραψα.

Είμαστε ίσως ο μοναδικός λαός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συνομιλούμε με εξίσου ιστορικούς λαούς, για πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια, μέσα σε ένα περιβάλλον αμοιβαίας κατανόησης, αμοιβαίου πολιτιστικού σεβασμού. Τώρα, που οι νέες προκλήσεις προβάλλουν στον ορίζοντα, έχουμε έρθει ακόμη πιο κοντά ο ένας προς τον άλλον. Αυτήν την αξία που μας κληροδότησε η ιστορία, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και να την θέσουμε στην υπηρεσία της συνολικής προσπάθειας για την εξεύρεση λύσεων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που δυστυχώς ταλανίζουν την περιοχή για πάρα πολλές δεκαετίες.

RIYAD AL-MALKI: Αυτό που θέλω να πω σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της απάντησης του αξιότιμου κυρίου Υπουργού, είναι ότι συμφωνώ απολύτως μαζί του σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις και αυτό που ονομάζεται Αραβική Άνοιξη. Θέλω όμως να προσθέσω μία φράση μόνο: αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που ζητούν οι λαοί της Αραβικής Άνοιξης, αυτά που επιδιώκουν να πάρουν, δε θα δεχθούν τίποτα λιγότερο από αυτό μέσα στην Παλαιστίνη. Δηλαδή, αν οι λαοί αυτοί θέλουν την αυτοδιάθεση, θέλουν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους, κανένας Παλαιστίνιος δε θα δεχθεί λιγότερα από αυτά τα δικαιώματα. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι όλοι οι λαοί της Αραβικής Άνοιξης θα συμβάλλουν, θα συνδράμουν, έτσι ώστε ο Παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει, να απολαύσει όλα τα δικαιώματα που αξίζει. Όλοι αυτοί οι αγώνες των αραβικών λαών, τονίζουν τη σημασία του Παλαιστινιακού ζητήματος και την ανάγκη επίλυσης αυτού του ζητήματος και έτσι, βάσει αυτού, συμφωνώ απολύτως με την απάντηση του αξιότιμου κυρίου Υπουργού. Ευχαριστώ.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με ΥΠΕΞ Παλαιστινιακής Αρχής Riyad Al-Malki

8 Νοεμβρίου, 2012