Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.
Ξεκινώ καλωσορίζοντας στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu με τον οποίον πραγματικά είχαμε μία εποικοδομητική, φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτηση, μετά βέβαια και από τη συνάντηση που είχε ο κύριος Davutoglu με τον Πρωθυπουργό.
Βασικό θέμα των συζητήσεών μας ήταν η πορεία της προετοιμασίας για τη σύγκληση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδος – Τουρκίας. Επαναβεβαιώσαμε με τον κύριο Davutoglu τη συνέχιση της διαδικασίας ελληνοτουρκικής συνεργασίας μέσω της προώθησης κοινών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς. Στην ελληνοτουρκική συνεργασία κρύβονται μεγάλες δυνατότητες, όπως έχουν αποδείξει βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν αναλάβει αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες.
Οι λαοί μας έχουν έλθει πλέον πιο κοντά χάρη στην ενίσχυση του τουρισμού και από τις δύο πλευρές. Το πιλοτικό πρόγραμμα για τις θεωρήσεις που εφαρμόσαμε φέτος στα νησιά είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα και επιθυμία μας είναι να το επεκτείνουμε. Άλλωστε από κοινού μπορούμε να προσελκύσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους τουρίστες ως δύο από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά και στον τομέα της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων, που αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και πρέπει να χαίρουν προστασίας, μπορούμε να αναζητήσουμε πεδία συνεργασίας.
Οι Κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, γιατί όσο καλύτερα γνωρίζονται οι λαοί τόσο περισσότερο στηρίζονται και ενθαρρύνονται οι πρωτοβουλίες των Κυβερνήσεων και όλα αυτά βέβαια μακριά από το λαϊκισμό και τις ακρότητες.
Στο κορυφαίο και ευαίσθητο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απασχολεί όχι μονάχα τις δύο χώρες μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δίνει έμφαση στη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό τον τομέα, όχι μονάχα διμερώς αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συμφωνήσαμε με τον κύριο Davutoglu ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους και μάλιστα το μήνα Ιανουάριου προκειμένου να υπάρξει εν τω μεταξύ ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων. Το Ανώτατο Συμβούλιο θα είναι ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα γίνουν βέβαια και άλλες συναντήσεις στο επόμενο διάστημα σε υπηρεσιακό επίπεδο ώστε όταν πραγματοποιηθεί το επόμενο αυτό Συμβούλιο να έχουμε ήδη καταγράψει κάποια ακόμα θετικά αποτελέσματα.
Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα και ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή και κρίσεως. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία, το κάνουμε ήδη εδώ και αρκετό καιρό αφότου είχαμε τις πρώτες μας συναντήσεις ώστε να αντιμετωπίζουμε άμεσα περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση. Όλα αυτά βεβαίως κινδυνεύουν να παραμείνουν απλά ευχολόγια αν δεν έχουν ως βάση τους το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Και η Ελλάδα σταθερά πορεύεται με βάση τις δύο αυτές θεμελιώδεις αρχές.
Επαναδιατυπώσαμε την υποστήριξή μας στην προοπτική της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση βέβαια της εκπλήρωσης των απαραίτητων κριτηρίων και προϋποθέσεων που ισχύουν για όλους. Είναι οπωσδήποτε μία δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Μία Τουρκία σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή, που θα κάνει μαζί με όλους μας σταθερά βήματα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, προϋποθέτει βέβαια και τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η επίλυση του Κυπριακού είναι κλειδί για να ανοίξει η πόρτα μίας νέας εποχής στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας και προϋπόθεση για την περιφερειακή ασφάλεια και την καλή γειτονία, προϋπόθεση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και συζητούμε, για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, χωρίς να ξεχνούμε την ιστορία και να χαράξουμε ένα μέλλον ειρήνης για τους δύο λαούς μας.
Συζητήσαμε φυσικά και για τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στη δραματική κατάσταση στη Συρία και την επικίνδυνη κλιμάκωση που παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η Ελλάδα το έκανε ήδη και στο ΝΑΤΟ, αλλά και σήμερα εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμμαχίας.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, μονάχα πολιτική λύση μπορεί να δώσει διέξοδο στη συριακή κρίση, που θα επιτρέψει στο συριακό λαό να εκφραστεί αυθεντικά για το μέλλον του. Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση, γιατί ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης είναι υπαρκτός και η κλιμάκωση αυτής της κρίσης δεν απειλεί μονάχα τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας. Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους από όπου και αν εκπορεύεται, παραμένουμε δε προσηλωμένοι στη θέση μας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εξελίχθηκαν οι σημερινές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τον κύριο Davutoglu και τους συνεργάτες του. Τέτοιες συναντήσεις θα γίνονται συχνά και αν κάποτε στο παρελθόν ήταν έκπληξη η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, από εδώ και πέρα θα είναι μία διαδικασία συνεχής, με πλήρη σεβασμό του ενός προς τον άλλον και με ένα και μόνο σκοπό, να ξεπεράσουμε το παρελθόν, να λυθούν τα προβλήματα και να εγκαινιαστεί μία καινούργια περίοδος ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και σταθερότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και αυτό επ’ ωφελεία ευρύτερα της περιοχής μας.
Κλείνοντας καλωσορίζω και πάλι τον Ahmet Davutoglu στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, τον ευχαριστώ για την ειλικρίνεια με την οποία διεξήχθησαν οι συνομιλίες μας, γιατί και αυτό στο απώτερο παρελθόν έλειπε. Θέλω να πιστεύω ότι και τα επόμενα βήματα θα οδηγήσουν προς το κοινό πλέον όραμα που κατευθύνει τις πολιτικές για μία γειτονιά που θα είναι παράδειγμα συνεργασίας και μία όαση ασφάλειας και φιλίας. Έχουμε ανοίξει ένα νέο κανάλι για να γνωριστούν καλύτερα οι δύο λαοί μας, οι οποίοι είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλον, που νομίζω –και θα συμφωνήσετε μαζί μου– ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να εκπέμψουν αυτοί πλέον τα μηνύματα που οι Κυβερνήσεις πρέπει να αφουγκραστούν και να μετατρέψουν σε πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες και πράξεις.
Και πάλι τον ευχαριστώ και τον καλωσορίζω.
(Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση κειμένου απομαγνητοφώνησης δηλώσεως στην τουρκική)
A. DAVUTOGLU: «Να σε ευχαριστήσω κι εγώ, αγαπητέ φίλε Δημήτρη Αβραμόπουλε. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να εκφράσω για μία ακόμη φορά τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή μου που βρίσκομαι στην Αθήνα, γι’ αυτήν τη θερμότατη υποδοχή και την επιδειχθείσα φιλοξενία, ένδειξη της παντοτινής ελληνοτουρκικής φιλίας. Σήμερα είχαμε πολύ καλές συναντήσεις, πρώτα το πρωί με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη και τώρα αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση διότι συναντώμαι με τον πολύ εκλεκτό φίλο μου κ. Αβραμόπουλο, τον οποίο γνωρίζει από κοντά ένα σύνολο ανθρώπων στην Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σχέσεις φιλίας και γειτονίας. Εξάλλου οι προσωπικές σχέσεις διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην προώθηση των σχέσεων αυτών. Αυτή είναι η τρίτη φορά που συναντιόμαστε ως Υπουργοί. Είχαμε συναντηθεί αρκετές φορές και προηγουμένως, τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη, τον Σεπτέμβριο στη Ν. Υόρκη και τώρα στην Αθήνα. Οι συναντήσεις μας αυτές θα γίνονται πυκνότερες. Εκείνο που εμένα με ικανοποίησε στις συναντήσεις αυτές είναι το όραμα που έχουμε και το οποίο συμμεριζόμαστε. Σε δύο οποιεσδήποτε γειτονικές χώρες μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων, ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, αν μοιράζεστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον, μπορείτε να επιλύσετε υπό το φως του οράματος αυτού, πιο εύκολα τα συγκεκριμένα μεταξύ σας προβλήματα. Αυτή ήταν η πιο σημαντική διαπίστωσή μου τόσο από τη συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, όσο και με τον καλό μου φίλο Δημήτρη: Έχουμε ένα κοινό όραμα προς το οποίο βαδίζουμε από κοινού. Συμμεριζόμαστε το όραμα αυτό.
Ποιο είναι αυτό το όραμα; Πρέπει αυτό πρώτα να συμμεριζόμαστε και πιστεύουμε πως όταν το πράξουμε όλα τα άλλα προβληματικά ζητήματα θα αποκτήσουν μικρότερη σημασία και θα η επίλυσή τους θα καταστεί πιο εύκολη. Το κοινό αυτό όραμα είναι η βούλησή μας να πυκνώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και από κάθε άποψη οι σχέσεις και η επικοινωνία μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού, οι οποίοι έζησαν πλάι-πλάι ανά τους αιώνες, να προετοιμαστούμε για ένα κοινό μέλλον εντός μιας κοινής γεωγραφίας, με άλλα λόγια να διασυνδέσουμε Ελλάδα και Τουρκία τη μία με την άλλη στους τομείς των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, των μεταφορών, των ενεργειακών αγωγών. Επιθυμούμε η Ελλάδα και η Τουρκία να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έτσι να δημιουργήσουν μια νέα συνεργασία στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην ουσία αυτή ήταν η αντίληψή μας όταν δημιουργούσαμε προ διετίας το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Σήμερα σχεδιάσαμε τη δεύτερη συνάντηση και ολοκληρώσαμε σε σημαντικό βαθμό την προεργασία αυτού του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα σε ένα σύνολο θεμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί από κοινού συμφωνία. Κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Τουρκία, υπό την Συμπροεδρία και των δύο Πρωθυπουργών. Μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που θα ενεργοποιήσουν το κοινό όραμα στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.
Χαιρόμαστε διότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών έχει ανέλθει στα 4,1 δις δολάρια και μάλιστα για πρώτη φορά κατά 700 εκατομμύρια υπέρ της Ελλάδας. Το ισοζύγιο αυτό έχει περαιτέρω δυνατότητες και πρέπει να ανέλθει το συντομότερο δυνατόν στα 10 δις δολάρια. Θεωρούμε ότι στις πολιτικές μας στον τομέα της ενέργειας, έχουμε σημαντικές δυνατότητες αναφορικά με τους ενεργειακούς διαδρόμους από ανατολάς προς δυσμάς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξαιτίας της εγγύτητας της Τουρκίας προς τις περιοχές παραγωγής ενέργειας. Το πιο σημαντικό, στον τομέα των μεταφορών, επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις υφιστάμενες ταχείες θαλάσσιες γραμμές, καθώς και τις σιδηροδρομικές, συμπεριλαμβανομένου και του γρήγορου τρένου, και τις αεροπορικές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Αιγαίο πρέπει να μεταβληθεί σε μία θάλασσα φιλίας, ειρήνης και ευημερίας. Επίσης, στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού έχουμε δοκιμάσει ορισμένα πιλοτικά σχέδια, ιδιαίτερα σε σχέση με κάποιες διευκολύνσεις στις θεωρήσεις προς τα ελληνικά νησιά που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα για τους εκ Τουρκίας τουρίστες. Στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε σημαντικές επιτυχίες. Επιθυμούμε η Τουρκία και η Ελλάδα να κινητοποιήσουν μαζί τις κοινές τουριστικές τους δυνατότητες και να κερδίσουν από κοινού οι οικονομίες μας.
Αυτή είναι μια οραματική προσέγγιση και ανταποκρινόμενος σήμερα σε αυτήν θα ήθελα να μεταφέρω και ένα πολύ φιλικό μήνυμα. Η Ελλάδα βιώνει αυτήν τη στιγμή μία οικονομική κρίση, από την οποία έχουμε περάσει κι εμείς την περίοδο 2000-2001. Ζήσαμε κι εμείς πολλές δυσκολίες. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είναι ένας λαός φιλότιμος και εργατικός και είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες. Όταν η Ελλάδα ξεπεράσει τις δυσκολίες, τότε Τουρκία και Ελλάδα, ως δύο χώρες που βρίσκονται πλάι-πλάι με ισχυρές οικονομίες και σε πνεύμα αλληλεγγύης, θα έχουν σημαντική συμβολή στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή ιστορία, όπως θα το πράξουν και στη Μεσόγειο και στις κοινές περιοχές. Το είπα σήμερα και στον κ. Σαμαρά, το είπα και στον καλό μου φίλο Δημήτρη, πρόκειται για ένα είδος σεισμού, εννοώ ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι ένα είδος σεισμού. Όπως όταν έγινε ο σεισμός στην Τουρκία γνωρίσαμε από κοντά τη φιλία της Ελλάδας και δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ, θέλουμε ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι, αν τη στιγμή αυτή υπάρχει μία οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ο ίδιος επηρεάζεται από αυτήν, η Τουρκία ως μία φίλη και γειτονική χώρα θα βρίσκεται κοντά του, για να ξεπεράσει και αυτόν τον οικονομικό σεισμό. Ελπίζουμε ότι η από κοινού πραγματοποίηση όλων αυτών των σχεδίων να συμβάλει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και στην επανάκτηση του δυναμισμού της.
Από αυτήν την άποψη, υπάρχουν φυσικά τομείς στους οποίους έχουμε διαφορές απόψεων, υπάρχουν τα προβλήματα στο Αιγαίο, υπάρχουν θέματα σχετικά με τις μειονότητες, υπάρχει το θέμα της Κύπρου. Στο πλαίσιο των προβλημάτων αυτών, εγώ σήμερα αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση διότι είδα τις πρώτες ενδείξεις του πώς μπορούμε να καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες μαζί με τον καλό μου φίλο. Έχουμε πλήρη πεποίθηση ότι μπορούμε να επιλύσουμε αμοιβαίως με θετικό τρόπο τα προβλήματα του Αιγαίου. Μείναμε σύμφωνοι να επιταχύνουμε τις προσπάθειες που γίνονται στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο καλός μου φίλος δήλωσε ότι επικροτεί τα βήματα που έχουν γίνει στην Τουρκία στο θέμα των μειονοτήτων. Τον ευχαριστούμε για τη διαπίστωσή του. Πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικά βήματα. Εμείς θεωρούμε τις μειονότητες ως γέφυρες φιλίας. Η Ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία και η Τουρκομουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα αποτελούν γέφυρες φιλίας μεταξύ μας. Μία ίσως από τις πιο αυθεντικές στιγμές της σημερινής μου επίσκεψης είναι η επίσκεψη που θα κάνουμε στη γειτονιά που μένουν και το δείπνο που θα έχουμε με τους φίλους Ελληνορθοδόξους, τους Ρωμιούς φίλους μας, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει από την Τουρκία, και ορισμένοι εκ των οποίων είναι συμπολίτες μας. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, το νόημα της οποίας είναι ότι επιθυμούμε να ενοποιήσουμε αυτούς τους δύο φίλους λαούς που είχαν χωριστεί στο παρελθόν είτε με την ανταλλαγή πληθυσμών, είτε με άλλους τρόπους. Θεωρούμε ότι κάθε ένας αποτελεί τμήμα της κοινής μας ιστορίας και γεωγραφίας, με αυτό το όραμα τους αντιμετωπίζουμε κι όταν τους αντιμετωπίζουμε με αυτό το όραμα, όταν εφαρμόζουμε τις σύγχρονες και οικουμενικές αξίες, είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεραστεί εύκολα ένα σύνολο προβλημάτων. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση από το γεγονός ότι βλέπω να έχει ο καλός μου φίλος αυτή την οραματική προσέγγιση σε όλα αυτά τα θέματα, καθώς και διότι θα εργαστούμε από κοινού.
Παράλληλα συζητήσαμε, φυσικά, και τα θέματα της Ε.Ε. και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την υποστήριξη που μας παρείχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της απαλλαγής από την υποχρέωση των θεωρήσεων. Την ευχαριστούμε, επίσης, και για την υποστήριξή της στη διαδικασία ένταξής μας στην Ε.Ε., διότι μία από τις πλευρές που θα βγει ίσως περισσότερο κερδισμένη από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είναι η Ελλάδα. Μαζί θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει κατανοήσει πολύ καλά αυτά που, δυστυχώς, δεν μπορούν να κατανοήσουν ορισμένοι κύκλοι, ορισμένοι ηγέτες στην Ευρώπη και υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Είμαστε υπόχρεοι στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε, πιστεύουμε δε ότι από κοινού θα έχουμε πολύ σημαντική συμβολή στην Ευρώπη. Ευχαριστούμε, επίσης, την Ελλάδα για την υποστήριξη που μας παρείχε στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων με τη Συρία, που καταδεικνύει τη συμμαχική και φιλική μας σχέση. Όπως γνωρίζετε, η απόφαση που ελήφθη στο ΝΑΤΟ για τα γεγονότα στο Ακτσάκαλε, ήταν μία ομόφωνη απόφαση που υποστήριξε την Τουρκία και η συμβολή της Ελλάδας σε αυτό ήταν πολύ σημαντική.
Συζητήσαμε και θέματα των Βαλκανίων. Συμμεριζόμαστε κοινή άποψη στο θέμα της μετατροπής των Βαλκανίων σε μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας. Στην εκατοστή επέτειο των Βαλκανικών πολέμων, θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει ξανά πόλεμος στην περιοχή αυτή, να υπάρξει μία μόνιμη ειρήνη. Διαβουλευόμαστε με αμοιβαία κατανόηση για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Βόρειο Αφρική, διότι η γεωγραφική αυτή περιοχή είναι η δική μας, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες της Μεσογείου, της ανατολικής Μεσογείου. Οι εξελίξεις στη Συρία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη επηρεάζουν όλους μας. Εμείς στηρίζουμε από κοινού τις κινήσεις για τη δημοκρατική αλλαγή που συμβαίνουν εκεί. Ως δημοκρατικές χώρες έχουμε την ίδια οπτική στο θέμα των δημοκρατικών αιτημάτων των αραβικών λαών. Εν περιλήψει, θα ήθελα να πω το εξής: είτε στις διμερείς μας σχέσεις, είτε στις σχέσεις εντός της Ε.Ε., είτε στις πολιτικές για την περιοχή μας, υπάρχουν σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα δύο κυβερνήσεις που σκέφτονται με πολύ παρόμοιο τρόπο και υπάρχουν και δύο πολύ στενοί φίλοι, Υπουργοί των Εξωτερικών. Ουδέποτε θα ξεχάσω την ειλικρίνεια με την οποία με αντιμετώπισε. Τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει ήταν όταν είχα μεταβεί στα σύνορα κατόπιν μιας σύσκεψης στην Αδριανούπολη, τότε που εκείνος ήταν Υπουργός Άμυνας. Μιλήσαμε τότε τηλεφωνικά και είχαμε δώσει ένα πολύ σπουδαίο μήνυμα φιλίας. Είθε η φιλία αυτή να κρατήσει για πάντα. Τον ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία και εύχομαι σύντομα να τον φιλοξενήσουμε και στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.»
10 Οκτωβρίου, 2012