Σ. ΔΗΜΑΣ: Χαίρομαι που σας συναντώ και πάλι. Όπως γνωρίζετε, το Κυπριακό είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ξέρουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή με τις συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων – ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον στην αδιαλλαξία και βεβαίως δίνουν την αφορμή στον κύριο Eroglu να είναι ακόμη πιο αδιάλλακτος και να δημιουργεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Βλέπουμε όλες τις προσπάθειες τις οποίες κάνει η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία, ξέρουμε την πρόκληση η οποία υπάρχει με την Προεδρία της ΕΕ και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστούμε και στο πλαίσιο αυτό έχουμε υπογράψει ως Υπουργείο Εξωτερικών με την Κυπριακή Δημοκρατία, μνημόνιο για τη διάθεση ειδικών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη διάρκεια της Προεδρίας. Και βεβαίως καλωσορίζουμε την επίσκεψή σας και τις επαφές τις οποίες έχετε γιατί θα βοηθήσουν και στην καλύτερη ενημέρωση των Ελληνικών Αρχών. Καλώς ήρθατε.
Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή, θέλω να ευχαριστήσω για τη σταθερή συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, του ελληνικού λαού, στον αγώνα που είμαστε υποχρεωμένοι, δυστυχώς, για 38η πλέον χρονιά να συνεχίζουμε, για τον τερματισμό της κατοχής και για την επίτευξη μιας λύσης, όπως λέμε δημοκρατικής, λειτουργικής, βιώσιμης, που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Η συμπαράσταση του ελληνισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η Ελλάδα είναι το φυσικό στήριγμα του κυπριακού ελληνισμού σε αυτό το δύσκολο αγώνα. Μια Τουρκία η οποία αντί να επιδεικνύει διαλλακτικότητα και να διαφοροποιεί τις θέσεις της αφού έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, αντιθέτως κλιμακώνει ή κορυφώνει την αδιαλλαξία της, όπως αυτή αποτυπώνεται από τις θέσεις που καταθέτει μέσω του κυρίου Eroglu στις απευθείας διαπραγματεύσεις οι οποίες φαίνεται να είναι σε τέλμα, στασιμότητα, αδιέξοδο, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στο προσχέδιο έκθεσης που έχει κυκλοφορήσει περιγράφει.
Βεβαίως, φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν θα προχωρήσει σε σύγκλιση της λεγομένης πολυμερούς διάσκεψης γιατί δεν δικαιολογείται με τίποτα μία τέτοια διάσκεψη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καν συγκλίσεις, όχι συμφωνία, όπως ήταν η προϋπόθεση που ετέθη επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού για να δικαιολογηθεί η σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης...
14 Μαρτίου, 2012