Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΠΕΞ Γερμανίας G. Westerwelle (Βερολίνο, 29.11.2011)

G. WESTERWELLE: Kυρίες και κύριοι, αγαπητέ Σταύρο, με μεγάλη μου χαρά σε υποδέχομαι εδώ στο Βερολίνο. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που μπόρεσες να έρθεις στη Γερμανία και που είχαμε όχι μόνο την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το πρωί δικά μας ζητήματα, διμερή και ευρωπαϊκά, αλλά και να συνεχίσουμε το διάλογο και τη συζήτησή μας εδώ στον ξενώνα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στη βίλα Borsig.

Θα μου επιτρέψετε τώρα να συνεχίσω στα Γερμανικά, δηλαδή να χρησιμοποιήσω τη μητρική μου γλώσσα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Σταύρο, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και στη μητρική μου γλώσσα, vα σε καλωσορίσω εγκάρδια σ’ αυτήν τη συνάντηση στο Βερολίνο. Ήδη σήμερα το πρωί είχαμε μια εξαιρετική συνομιλία αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, τις ανάγκες και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, όχι μόνο στο πλαίσιο των κρατών-μελών αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά μας απασχολεί η κατάσταση στην Ευρώπη, η κατάσταση στην Ευρωζώνη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο αυτό στοιχείο. Ασφαλώς σήμερα αναφερθήκαμε και στις μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης στην Ευρωζώνη και θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι χαίρομαι που από κοινού είμαστε υπέρ μιας περιορισμένης αλλαγής των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Το ζητούμενο δεν είναι να επαναδιατυπώσουμε την Ευρώπη, αλλά να καλύψουμε, ουσιαστικά, κάποια ελλείμματα διαρθρωτικά για να καταφέρουμε να κάνουμε κάποιας μικρής εμβέλειας αλλαγές στις Συνθήκες ώστε να μην επανέλθουμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση κρίσης. Αυτό που επιθυμούμε είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω την Ένωση σε μία Ένωση σταθερότητας. Για να λειτουργήσει αυτό, για να το επιτύχουμε, χρειαζόμαστε κυρώσεις και αρχές, αν θέλετε, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λάβουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα και να εγκαθιδρύσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και να τηρήσουμε όλοι τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω ότι τρέφω μεγάλο σεβασμό προς την ετοιμότητα της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων αυτών. Σέβομαι ιδιαίτερα και το μεγάλο βάρος που επωμίζεται στην παρούσα περίοδο ο ελληνικός λαός και σέβομαι ιδιαίτερα και εκτιμώ ολόκληρο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Ελληνική Κυβέρνηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνέχεια των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών. Με τον τρόπο αυτό θέτουμε τις βάσεις για την εξυγίανση, δηλαδή πειθαρχία ως προς τα έξοδα με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών, της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της, ούτως ώστε η μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα, να αποτελεί το επίκεντρο, αν θέλετε, της κοινής μας συνεργασίας. Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω εκτός όλων αυτών ότι σέβομαι πραγματικά όλες τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού, όλα όσα έχει ξεκινήσει και έχει δρομολογήσει η νέα Κυβέρνηση. Η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στη δική μας βοήθεια εφόσον είναι διατεθειμένη να στηρίξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει αυτές τις διαδικασίες και μπορεί να υπολογίζει στην βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να τονίσω και άλλο ένα ζήτημα που φυσικά αποτέλεσε και θέμα της συνολικής μας συζήτησης με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν. Πρέπει να σας πω ότι η επίθεση κατά της Βρετανικής Πρεσβείας στο Ιράν με την οποίαν ουσιαστικά επλήγη και η Γερμανική Σχολή στο Ιράν είναι μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και την καταγγέλλουμε με κάθε σαφήνεια. Προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορεί να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο και καταγγέλλουμε αυτήν την προσβολή του Διεθνούς Δικαίου με δριμύτητα. Είμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας, την υποστηρίζουμε με αλληλεγγύη ως Ευρωπαίοι. Το Ιράν έχει το χρέος να ασφαλίσει και να προστατεύσει κάθε θεσμό του εξωτερικού στη χώρα του και γι’ αυτό λοιπόν και εμείς με κάθε σαφήνεια θα μεταφέρουμε τη δική μας στάση προς το Ιράν. Έδωσα εντολές σήμερα να κληθεί ο Ιρανός Πρέσβης. Είναι μία πάρα πολύ σοβαρή διαδικασία αυτή. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη στο Ιράν και δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες επιθέσεις εις βάρος διπλωματικών θεσμών. Γι’ αυτό λοιπόν δηλώνουμε με κάθε σαφήνεια την κριτική μας και την δυσαρέσκειά μας – με κάθε σαφήνεια επαναλαμβάνω.

Σας ευχαριστώ και στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω το λόγο στον κύριο Δήμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ Σταύρο που βρέθηκες εδώ μαζί μας απόψε το βράδυ που θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε αυτή τη βραδιά μαζί. Βρίσκεσαι μεταξύ φίλων.

Σ. ΔΗΜΑΣ: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ Guido για όσα είπες σχετικά με τη συνεργασία μας και για το καλωσόρισμα σου. Θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι οι ελληνο-γερμανικοί δεσμοί θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ειδικά αφού ξεπεράσουμε μαζί αυτή την κρίση. Ήθελα να σε διαβεβαιώσω πάλι ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει πλήρως τη δέσμευση να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, γιατί η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των αποφάσεων είναι απόλυτα απαραίτητη όπως και η συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να καταστήσουμε το χρέος μας βιώσιμο, να επανακτήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας και να θέσουμε τα θεμέλια για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Θα μου επιτρέψετε τώρα να μιλήσω κι εγώ ελληνικά. Να σας πω ότι είχαμε μία πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον κύριο Westerwelle, η οποία ξεκίνησε το πρωί στο Berlin Forum, συνεχίστηκε προηγουμένως και θα συνεχιστεί τώρα στο δείπνο, το οποίο είχε την καλοσύνη να παραθέσει για εμάς.

Συζητήσαμε φυσικά, όπως είπα και προηγουμένως, για το θέμα των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Ενημέρωσα τον κύριο Υπουργό για την κατάσταση στην Ελλάδα, για τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και για την ανάγκη, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Συζητήσαμε επίσης τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες συζητούνται αυτή τη στιγμή και που θα αποτελέσουν αντικείμενο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη της μερικής αλλαγής των Συνθηκών – εδώ τίθεται βέβαια το θέμα της διαδικασίας και του περιεχομένου των αλλαγών. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό – και η διαδικασία είναι σημαντική – είναι το περιεχόμενο των αλλαγών, οι οποίες πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της αποτελεσματικότητος, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της θεσμικής ισοτιμίας. Νομίζουμε ότι με αυτού του είδους τις αλλαγές, με την εμβάθυνση δηλαδή του θεσμικού πλαισίου της Ευρωζώνης, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Χρειάζονται ίσως και άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Συζητήσαμε, επίσης, για το κύμα του εκδημοκρατισμού στη Βόρειο Αφρική, την απαράδεκτη κατάσταση στη Συρία, όπου το καθεστώς πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει τον κόσμο, να σεβαστεί τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για δημοκρατία και ελευθερία.

Χαιρόμαστε, επίσης, για το ότι άρχισε στην Αίγυπτο η διαδικασία των εκλογών και πιστεύουμε ότι η πορεία προς τη δημοκρατία και την ελευθερία θα είναι συνεχής για το καλό και την ευημερία του αιγυπτιακού λαού. Χαιρετίζουμε πάντως την ιστορική αυτή έναρξη της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών.

Θέλω, κύριε Υπουργέ, και πάλι να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική αυτή υποδοχή και για την προσφορά σας να συνεργαστούμε, ώστε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μου να βρουν αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης – διότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, θα συμβάλλει σε μια υγιή Ευρωζώνη, την οποία επιθυμούμε όλοι μας. Μαζί με τις θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα γίνουν, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει κατ’ αυτόν τον τρόπο και βασιζόμαστε στη συνεχή συνεργασία μαζί σας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [εκτός μικροφώνου] το πακέτο διάσωσης. Πόσο μεγάλη είναι η ανησυχία η δική σας και πόσο σημαντική είναι η νέα χρηματοοικονομική ένεση προς την Ελλάδα;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Δεν άκουσα ολόκληρη την ερώτηση, αλλά δεν πειράζει. Βέβαια, ανησυχούμε πολύ και φυσικά μέλημά μας είναι να εφαρμοστούν με σωστό τρόπο όλες οι λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, τώρα αρχίσαμε τις συζητήσεις σχετικά με το PSI, το πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και ελπίζουμε ότι αυτές οι συζητήσεις θα στεφθούν με επιτυχία. Φυσικά, υπολογίζουμε πολύ στο πακέτο διάσωσης το οποίο ελπίζουμε ότι θα επαρκέσει, αλλά το σημαντικό είναι όλα τα μέτρα και τα προγράμματα που θα προβλέπει το πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής να εφαρμοστούν με σωστό τρόπο και εγκαίρως – και όποτε αντιμετωπίσουμε τυχόν τεχνικά προβλήματα, να έχουμε τη συνεργασία της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαίων εταίρων μας.

G. WESTERWELLE: Έχουμε να κάνουμε με μία κρίση χρέους, που ουσιαστικά οδήγησε την Ευρώπη σε μία κρίση εμπιστοσύνης. Αν θέλουμε να ξεπεράσουμε, να υπερνικήσουμε αυτή την κρίση εμπιστοσύνης, οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος, κατ’ αρχάς, στην κρίση χρέους και αυτό δεν το επιτυγχάνουμε με το να διευκολύνουμε τη δημιουργία χρεών, αλλά με το να φροντίζουμε ώστε, με νέα πειθαρχία, οι προϋπολογισμοί των εθνικών κρατών να διαμορφώνονται στη βάση αυτής της πειθαρχίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, βραχυπρόθεσμα το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους άλλους εταίρους στην Ευρώπη, όλους όσοι χρειάζονται τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας. Αυτό ουσιαστικά είναι προς δικό μας όφελος και συμφέρον, γιατί δε στηρίζουμε, αν θέλετε, και προστατεύουμε κατά κύριο λόγο την Ελλάδα – όχι, στηρίζουμε και προστατεύουμε, παρ’ όλη την αλληλεγγύη, ουσιαστικά το δικό μας και κοινό νόμισμα. Είναι καθαρά δικό μας συμφέρον, να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε το νόμισμά μας, υψώνοντας ένα τείχος προστασίας, ώστε να φροντίσουμε να μην υπάρξει διεύρυνση αυτής της κρίσης. Από την άλλη, στηρίζοντας τα επί μέρους κράτη μέλη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ασκήσουν περισσότερη πειθαρχία, δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά τροποποιώντας και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα αρχιτεκτονικά προβλήματα, αν θέλετε, που παρουσιάστηκαν σε αυτές τις συνθήκες.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχει κανένα νόημα να συζητηθούν. Γίνονται τόσες πολλές εικασίες αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη και κερδοσκοπία, αν θέλετε, όχι μόνο στα χρηματιστήρια, αλλά και δημόσια. Αυτό δεν είναι συμβολή προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Westerwelle, το Πακιστάν δε θα συμμετάσχει σε μία συνάντηση που αφορά την ατομική ενέργεια και βόμβα, πώς θα αντιδράσετε εσείς;

G. WESTERWELLE: Κοιτάξτε, αν ήταν αυτό όλο το θέμα, δηλαδή “το Πακιστάν αρνείται να συμμετάσχει”, αυτό θα είναι οπισθοδρόμηση, αν θέλετε. Φυσικά είμαστε σε επαφή με την Πακιστανική Κυβέρνηση, γιατί η επιτυχία της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, δεν είναι μόνο σημαντική για το ίδιο το Αφγανιστάν, αλλά για όλη την περιοχή και για όλες τις χώρες στη γειτονιά του. Φυσικά και για το Πακιστάν, πρόκειται να συνεχιστούν οι συνομιλίες αυτές, αλλά θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο, κάτι το οποίο οφείλουμε να μην ξεχνάμε. Ήταν ένα συγκλονιστικό συμβάν, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20 Πακιστανοί στρατιώτες και αναμένω όλες οι υπεύθυνες Αρχές, Υπηρεσίες, η ISAF και το ΝΑΤΟ, να φροντίσουν να υπάρξει μία πραγματική διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό είναι το χρέος που έχουμε απέναντι στα θύματα, απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων αυτών. Πρέπει κανείς να μπει για μία στιγμή στη θέση αυτών των ανθρώπων: εάν συνέβαινε κάτι τόσο τραγικό σε εμάς, αν είχαμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων στην ίδια μας τη χώρα ή στις δικές μας χώρες. Και θα ήθελα να το λάβετε υπόψη σας αυτό όταν κάνετε εκτιμήσεις για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Μία τελευταία ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Westerwelle, ερώτηση προς εσάς. Οι απόψεις του Βερολίνου προς την Ελλάδα ήταν πάρα πολύ επικριτικές μέχρι πρόσφατα όσον αφορά το πρόγραμμα το μεσοπρόθεσμο κ.λπ. και όσον αφορά την προσαρμογή. Τί σας κάνει να είστε τόσο αισιόδοξος ότι τα πράγματα τώρα θα έχουν μία άλλη έκβαση;

Κύριε Δήμα, η γερμανική κυβέρνηση προωθεί μία σειρά από θεσμικές αλλαγές, οι οποίες φτάνουν μέχρι το σημείο παραπομπής μίας χώρας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την ακριβή διατύπωση αυτών των αλλαγών θα τη δούμε τις επόμενες ημέρες. Εσείς διαβεβαιώσατε σήμερα τη Γερμανική Κυβέρνηση για τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί;

G. WESTERWELLE: Κατ’ αρχάς, αυτό για το οποίο συνομιλούμε, και που είναι το αντικείμενο της συζήτησης για την τροποποίηση των Συνθηκών, είναι ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης. Συζητούμε με την Πολωνική Κυβέρνηση, χθες με τη Γαλλική, σήμερα με την Ελληνική Κυβέρνηση, με άλλα λόγια δεν πρόκειται περί πρότασης που κάνει η Γερμανία και αναμένει όλες οι προτάσεις να γίνουν δεκτές 100%. Το ζητούμενο εδώ είναι να ξεκινήσουμε αυτήν την τροποποίηση των Συνθηκών. Έχουμε παρουσιάσει κάποιες προτάσεις, υπάρχουν προτάσεις και από πλευράς άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για παράδειγμα η πρόταση για τον Επίτροπο Σταθερότητας, μία πρόταση που προήλθε από την Ολλανδία, και όλα αυτά θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης, κοινής διαβούλευσης. Είμαστε πράγματι της άποψης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να συμμετάσχει σε περιπτώσεις διαφορών, αλλά είναι ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε. Είναι αντικείμενο συζήτησης όπως ακριβώς το κάνουμε πάντα υπό το πνεύμα της συνεργασίας και κανείς δεν τίθεται προ τετελεσμένων, είναι θέματα τα οποία συζητάμε από κοινού, διότι η Ευρώπη είναι μία εταιρική σχέση μεταξύ ίσων μερών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε εδώ.

Θα ήθελα να προσθέσω εκτός όλων αυτών, ότι στις κοινωνίες μας υπήρξαν αρκετές διολισθήσεις. Στην Ελλάδα υπήρξαν αρκετές, όχι πολύ ενδεδειγμένες παρατηρήσεις αναφορικά με τη Γερμανία και το αντίστοιχο συνέβη και από γερμανικής πλευράς, όπου ο σχολιασμός δεν ήταν ό,τι πιο καλό προς την Ελλάδα. Αυτό δεν πρέπει να το μπερδέψουμε με τη γενικότερη στάση και άποψη που έχει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, και των δύο λαών μας – και θέλω να το τονίσω εδώ, για να το γνωρίζει η Ελλάδα, το γνωρίζει η Ελλάδα, το γνωρίζουμε κι εμείς. Εάν κάποιοι διαδηλωτές ζωγραφίζουν σε κάποιο πανό τον αγκυλωτό σταυρό, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις επαφές και σχέσεις που έχουμε μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και ξέρετε κι εσείς τα γερμανικά μαργαριτάρια που σχολίαζαν την ελληνική κατάσταση, αυτά δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την άποψη που έχουμε εμείς για την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει στη δημοκρατία, ξέρετε, υπάρχουν υπερβολές, υπάρχουν τέτοιες τάσεις και δεν έχουν καθόλου να κάνουν με τη γενικότερη άποψη της Γερμανίας για την Ελλάδα και το αντίστροφο. Δεν είμαστε συνολικά αρνητικοί προς την Ελλάδα, αντίθετα, είμαστε της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος και είναι κομμάτι της Ευρώπης.
Ανησυχήσαμε όταν, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία ενός πακέτου, διατυπώθηκε η ιδέα του δημοψηφίσματος και δημιουργήθηκε η εικόνα ότι όσα είχαν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να μην ισχύουν. Αυτό πράγματι ήταν ένα σημείο ανησυχίας, γι’ αυτό λοιπόν χαίρομαι ιδιαίτερα και χαιρετίζω το γεγονός ότι ο συνάδελφός μου εδώ, ο ομόλογός μου, τόνισε τόσο εδώ όσο και με άλλες ευκαιρίες ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης και έτσι επανέρχεται η εμπιστοσύνη.

Σ. ΔΗΜΑΣ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επαναλάβω αυτά που είπα προηγουμένως για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται η θεσμική μεταρρύθμιση του πλαισίου της Ευρωζώνης, γιατί εφόσον οι θεσμοί αυτοί γίνουν πιο αποτελεσματικοί, θα βελτιωθεί και η λειτουργία της Ευρωζώνης και θα διατηρηθεί η Ευρωζώνη. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες αρχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, τις οποίες, είπα προηγουμένως: οι αλλαγές αυτές πρέπει να κάνουν την Ευρωζώνη πιο αποτελεσματική, να τηρηθούν οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, της σύγκλισης, της θεσμικής ισοτιμίας, γι’ αυτό λοιπόν έχει σημασία να δούμε το σύνολο των προτάσεων αυτών. Αλλά για το ότι πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε για να υπάρχει η νομική βεβαιότητα. Πρέπει να σας θυμίσω, και αυτό το έχω ζήσει ως Επίτροπος, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο δεν είχε τη θεσμική ισχύ που θα είχε αν ήταν μέρος της Συνθήκης, το παραβίασαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων πρώτες ήταν η Γερμανία με τη Γαλλία. Τότε δεν επεβλήθησαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και μετά ακολούθησαν βέβαια και οι άλλες χώρες και αφού δεν είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις για τις δύο αυτές μεγάλες χώρες, δεν επεβλήθησαν και στη συνέχεια για τις άλλες χώρες. Η πειθαρχία έσπασε από την αρχή. Εάν λοιπόν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας μέρος της Συνθήκης θα έχει θεσμική ισχύ πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου θα είναι προς όφελος όλων των χωρών, υπό την προϋπόθεση όμως των αρχών που σας είπα προηγουμένως καθώς και του να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο των προτάσεων – έχω διαβάσει κι εγώ διάφορες παραλλαγές.

Θα ήθελα τώρα να πω κι εγώ δύο λόγια για τις σχέσεις των δύο χωρών. Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Γερμανοί θαυμάζουν και αγαπούν ο ένας λαός τον άλλον, αν και υπάρχουν και ορισμένες περιστάσεις σαν κι αυτές που ανέφερε ο συνάδελφός μου, ο κύριος Υπουργός. Αλλά εάν δείτε την ιστορία των τελευταίων ετών, χιλιάδες Έλληνες έχουν έρθει ως μετανάστες στη Γερμανία και έχουν προκόψει, και είναι υπερήφανοι και οι ίδιοι για την προκοπή τους κι εμείς για τους Έλληνες αυτούς. Έχουν ενσωματωθεί στη γερμανική κοινωνία, τα παιδιά τους είναι επιστήμονες. Οι περισσότεροι όταν ήρθαν ήταν από αγροτικές περιοχές και έχουν πετύχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Επίσης, μην ξεχνάτε τα εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, όπως επίσης – και αυτό ίσως δεν το έχουμε προσέξει πολύ – υπήρχαν πάρα πολλοί Έλληνες που έρχονταν για τουρισμό στη Γερμανία, η οποία έχει εκπληκτικές φυσικές ομορφιές και είναι πραγματικά ένας τουριστικός πόλος. Το άλλο πολύ σημαντικό, η γερμανική τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται από την Ελλάδα ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλης χώρας.

Να μην τα απαριθμήσω όλα. Θα πρέπει να βλέπουμε τα πολύ θετικά και να διορθώνουμε ό,τι αρνητικά υπάρχουν και ελπίζω ότι οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις, και με τη δική μας επιθυμία αλλά και των δύο λαών, θα γνωρίσουν ακόμα καλύτερη περίοδο από εδώ και μπρος. Ευχαριστώ πολύ.
G. WESTERWELLE: Συμφωνώ απόλυτα. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι. Είναι κάτι που ξεχνάς Σταύρο. Ο επιβλέπων καθηγητής μου στη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο ήταν ο Τσάτσος. Έτσι, όπως καταλαβαίνεις, θα με έχεις πάντα στο πλευρό σου ως πολύ καλό φίλο σου και θα έχουμε πάντα μια φιλική προσωπική σχέση αλλά και συνεργασία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ από πού προερχόμαστε όλοι μας. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, από σκοτεινές και δύσκολες περιόδους. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, είναι εφικτό, θα επιλύσουμε τα προβλήματα, θα δώσουμε απαντήσεις στην κρίση και μετά από αυτό, η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πιο δυνατές από ποτέ. Ευχαριστώ

30 Νοεμβρίου, 2011