Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΠΕΞ Γερμανίας G. Westerwelle μετά τη συνάντησή τους (15.01.2012)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΠΕΞ Γερμανίας G. Westerwelle μετά τη συνάντησή τους

Σ. ΔΗΜΑΣ: Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, το Guido Westerwelle και τους συνεργάτες του. Δυστυχώς λόγω του σύντομου της επίσκεψης δεν θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε τη θερμή φιλοξενία με την οποίαν μας υποδέχτηκαν, πριν από ένα περίπου μήνα, στο Βερολίνο εμένα και τους συνεργάτες μου. Αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσει να έλθει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επίσκεψή σας εδώ γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη, θα έλεγα ίσως μία από τις κρισιμότερες στιγμές, περιόδους, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η παρουσία σας συμβολίζει ότι η χώρα μας, η Ελλάδα δεν θα δώσει τον αγώνα να βγει από την κρίση μόνη της. Υπογραμμίζει επίσης ότι η στενή συνεργασία μας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της κρίσης, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε, να υπερβούμε τις προκλήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι από αυτήν την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι για το καλό της Ευρώπης και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Η περίοδος αυτή, όπως είπα και προηγουμένως, είναι δύσκολη. Γνωρίζεις Guido, γιατί το έχουμε συζητήσει, το επαναλάβαμε και σήμερα, ότι οι Έλληνες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες και έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι πολύ ανήσυχοι για το μέλλον τους, είναι απογοητευμένοι γιατί πιστεύουν ότι πολλές από τις θυσίες έχουν πέσει στο κενό, δεν πιάσανε τόπο. Η δέσμευση της Γερμανίας ότι θα είναι δίπλα στην Ελλάδα και ότι θα συνεργαστούμε μαζί έως ότου η χώρα μου θα βγει από αυτή την κρίση, θα αντιμετωπίσει την κρίση με επιτυχία, είναι πάρα πολύ σημαντική.

Είναι, νομίζω, απαραίτητο για όλη την Ευρώπη να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά στους Έλληνες ελπίδα. Χρειάζεται η Ελλάδα περισσότερο χρόνο, περισσότερα μέσα, χρειάζεται να αναπνεύσει, να μπορέσει να θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη και εκεί βασιζόμαστε στην συνεργασία της Ευρώπης και της Γερμανίας ειδικότερα. Συζητήσαμε επίσης πολύ σύντομα για το περίφημο PSI, για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βεβαίως πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα επαναληφθούν θα καταλήξουν σε επιτυχία, γιατί αυτό επιβάλλει η λογική και το συμφέρον. Γιατί η οικονομία διέπεται από αυτά τα δύο, το συμφέρον και τη λογική, και το συμφέρον όλων σε αυτήν την περίπτωση είναι να επιτύχει η διαπραγμάτευση αυτή.

Επιπλέον συζητήσαμε και θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας αμέσως μετά, για τα θέματα της γειτονιάς μας, του Αραβικού κόσμου, για το θέμα της Συρίας και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες εκεί και την ανάγκη να σταματήσουν οι δολοφονίες πολιτών. Πρέπει να ακούσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που σήμερα απηύθυνε νέα έκκληση. Συζητήσαμε το θέμα του Ιράν και τις αναγκαίες κινήσεις και αποφάσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα, αλλά ταυτόχρονα και τις ανάγκες και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες της Ευρώπης σχετικά με το θέμα του Ιράν. Μιλήσαμε ακόμα για θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τις σχέσεις μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη συνεργασία μας για τη συνεχή προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Guido, ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψή σου, έστω και σύντομη, και για τη συνεχή συμπαράσταση στη χώρα μου στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Σε ευχαριστώ πολύ.

G. WESTERWELLE: Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Σταύρο, θέλω να σας εκφράσω ένα θερμότατο ευχαριστώ, όχι μόνο στην Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και σε εσένα κυρίως, από καρδιάς, για τη φιλοξενία και για την πρόσκληση. Χαίρομαι πολύ που έχω και πάλι την ευκαιρία να βρίσκομαι στην Ελλάδα, άλλωστε αισθάνομαι ιδιαίτερα κοντά στην Ελλάδα και θέλω με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα να δώσω ένα μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες. Θέλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Για εμάς η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι μαζί, ανήκουν μαζί, βρισκόμαστε σε μία εταιρική, συνεργατική και φιλική σχέση και μέσα από αυτή τη σχέση θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες. Αυτή λοιπόν η επίσκεψή μου δίνει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η προσδοκία, ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί.
Χαίρομαι που εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο όχι μόνο ο Υπουργός των Εξωτερικών αλλά και ο Πρωθυπουργός, όπως επίσης και ο κύριος Σαμαράς. Φαίνεται λοιπόν από τις συζητήσεις μας ότι όλοι γνωρίζουν, συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της εποχής αυτής.
Θέλω όμως να πω το εξής, η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με μία βαθιά και ιστορική φιλία και αυτή έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μέσα από την γερμανική στάση αλληλεγγύης και θα συνεχίσει να φαίνεται αυτό μέσα από τα κοινά τα οποία έχουμε στην Ευρώπη. Για εμάς είναι σημαντικό, ιδιαίτερα τέτοιες στιγμές, να τιμούμε, να μην αμφισβητούμε φιλίες και σχέσεις διασύνδεσης. Θέλω λοιπόν να εκφράσω τον σεβασμό μου προς τον ελληνικό λαό για το γεγονός ότι υλοποιεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε μία τόσο δύσκολη εποχή. Γνωρίζω τί διανύετε, τί κάνετε εδώ στην Ελλάδα, γνωρίζω πόσο δύσκολος είναι αυτός ο δρόμος και θέλω να εκφράσω επίσης ότι αυτό το βλέπουμε, αναγνωρίζεται, γίνεται σεβαστό.
Μαζί με τον Έλληνα ομόλογό μου θέλω να πω ότι θα βοηθήσουμε ώστε να υπάρξουν καλύτερες εποχές, να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και αυτήν την δοκιμασία για την Ευρώπη. Ευχόμαστε όλοι, θέλουμε όλοι μία ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από, για παράδειγμα, διαρθρωτικές αλλαγές. Βεβαίως υπάρχει και το θέμα της οικονομικής βοήθειας, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν ευημερία στην Ελλάδα, κυρίως οι νέοι να έχουν ευκαιρίες. Δείτε λοιπόν την επίσκεψή μου σαν μία επίσκεψη η οποία φέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης, της εκτίμησης, του σεβασμού για όλα τα βάρη τα οποία φέρει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης.
Με αυτά τα λόγια θέλω να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου, γιατί γνωρίζω τί σημαίνει αυτό στον τομέα των συντάξεων, της δικαιοσύνης, γνωρίζω πόσο δύσκολες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Θα ήταν δύσκολες σε οποιαδήποτε χώρα και πραγματικά τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτές. Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν ένα κοινό στόχο και αυτός είναι περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη ευημερία για τους ανθρώπους. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένα σταθερό νόμισμα, αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η κρίση εμπιστοσύνης η οποία προέκυψε μέσα από την κρίση χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό μέτρο η εξυγίανση των οικονομικών, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Από τις συζητήσεις που είχα μέχρι τώρα άκουσα και είμαι βέβαιος ότι όλες οι δυνάμεις στην Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θέλουμε και στο μέλλον ευημερία και καλύτερες ευκαιρίες διαβίωσης, κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίο σήμερα περνούν δύσκολα.
Η Γερμανία λοιπόν είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και αυτό το έχουμε δείξει και με το γεγονός ότι 22 δισεκατομμύρια Ευρώ είναι το κομμάτι το οποίο έχει δοθεί προς την Ελλάδα, οπότε δεν είναι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα που δείχνουμε την υποστήριξή μας προς τους Έλληνες φίλους. Βεβαίως είναι ένα ζήτημα εθνικής πολιτικής, αλλά είναι και ζήτημα ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής αυτό της περισσότερης αποτελεσματικότητας της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει επίσης να έχουμε κυρώσεις, να έχουμε πειθαρχία και κυρίως να καταλαβαίνουμε ότι μόνο μέσω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα την κρίση στην Ευρώπη. Με περισσότερη Ευρώπη λοιπόν και με περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτή είναι η απάντηση προς την κρίση και αυτό δεν είναι προς όφελος ενός κράτους ή δύο κρατών, είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης. Είναι κοινό, λοιπόν, το συμφέρον, κοινό το όφελος για την Ευρώπη.
Η Γερμανία, η οποία είναι σχετικά μεγάλη στην Ευρώπη, θα ήταν πολύ μικρή σε όλο τον κόσμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση και τη φιλελευθεροποίηση. Γι’ αυτό το λόγο μιλάμε για μία εταιρική σχέση, μία δίκαιη εταιρική σχέση, μία σχέση συνεργασίας, με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι, να καταστήσουμε ικανή την Ευρώπη να ανταπεξέλθει στη νέα αυτή εποχή στον κόσμο και να προχωρήσει. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι θα πρέπει να αλλάξουμε και τις δομές. Είναι καιρός πια, και το λέω αυτό μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα, είναι καιρός η Ευρώπη να αποδειχθεί ικανή να αντεπεξέλθει μεταξύ άλλων και στα ζητήματα των οίκων αξιολόγησης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό και στην Ευρώπη να έχουμε, να δημιουργήσουμε ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης, ευρωπαϊκούς οίκους αξιολόγησης, γιατί είδαμε τί κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί. Δεν προλαβαίνει η αγορά να χαλαρώσει λίγο κι αμέσως, μέσω νέων αξιολογήσεων των οίκων αυτών, μπορεί και πάλι να υπάρξει ένταση στις αγορές. Αυτό λοιπόν το ζήτημα θέλω να το υποστηρίξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο συνάδελφός μου, ο ομόλογός μου, ο Σταύρος Δήμας, ανέφερε ήδη ότι συζητήσαμε και άλλα ζητήματα, πράγματι συμφωνώ και ως προς τα Βαλκάνια και ως προς τη Συρία, έχουμε κοινές θέσεις και στο Ιράν υπάρχει δυστυχώς ανάγκη για περισσότερες κυρώσεις.
Κυρίες και κύριοι, συνεργαζόμαστε, διεθνώς, αναγνωρίζουμε και τί έχουμε στην Ευρώπη, γι’ αυτό είναι κοινό το μέλημά μας να καταπολεμήσουμε προκαταλήψεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν για τις χώρες μας. Αναγνωρίζουμε ότι μόνο μαζί μπορεί να είμαστε πιο δυνατοί και να μην αφήνουμε να μας απομακρύνουν το ένα κράτος από το άλλο, να μην αφήνουμε τα κλισέ λοιπόν να επικρατούν. Αυτό είναι προς όφελος του μέλλοντος της Ελλάδας, της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγες ημέρες είχαμε διακοπή των συνομιλιών, των διαπραγματεύσεων για το PSI. Δεδομένου ότι τουλάχιστον αυτό δεν μπορείτε να το χρεώσετε στην ελληνική Κυβέρνηση ως μία αποτυχία και είναι κάτι στο οποίο επέμενε η γερμανική Κυβέρνηση εξαρχής, για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε στο να ξεπεραστεί η εμπλοκή και αν σε ένα ενδεχόμενο plan B εξετάζετε συντεταγμένη χρεωκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ; Ευχαριστώ.

G. WESTERWELLE: Σας ευχαριστώ πολύ. Δε συμμετέχω σε τέτοιου είδους εικασίες και δε νομίζω επίσης ότι είναι υπεύθυνες. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες και με καλή πίστη θα φτάσουμε και σε ένα καλό αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη γίνονται πολλές εικασίες. Μία κρίση εμπιστοσύνης δεν αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό, με το να σχολιάζονται συνέχεια διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με το να απαντά κανείς υποθετικά ερωτήματα. Ως δημοσιογράφοι πρέπει να θέτετε τέτοιες ερωτήσεις, είναι η δουλειά σας, το επάγγελμά σας, αλλά είναι θέμα υπευθυνότητας, αν θέλετε, να απαντήσει κανείς ένα τέτοιο ερώτημα μόνο όταν αυτό έχει ολοκληρωθεί. Τις διαπραγματεύσεις λοιπόν δε θα τις δυσχεράνουμε με το να δεχτούμε οποιεσδήποτε εικασίες ή και να ενισχύσουμε τέτοιου είδους εικασίες και θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό στα αγγλικά με τα λόγια μου.
I think it is very important that we give the agreements and the packages we decided in Europe a realistic chance, and, therefore, it does not make any sense to speculate about everything. I think it is better to solve the problems, to negotiate and to work on positive answers for all of us, and I think this is the only way, how we can bring back trust and confidence into the markets and from my point of view this is the best and the serious way how we can solve the present situation. It is difficult enough, and political leaders should not make it more difficult than it is.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Ο κύριος Westerwelle άκουσε ότι θα υπάρξει μία συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ποια είναι από τη δική σας πλευρά η δέσμευση και, κύριε Westerwelle, ποια είναι τα ζητήματα τα οποία ετέθησαν ως προς τις μεταρρυθμίσεις;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Νομίζω ότι η δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης και των κομμάτων τα οποία υποστηρίζουν την Κυβέρνηση αυτή είναι σαφής. Είμαστε για την ταχύτατη εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω για το θέμα της Ευρώπης και της οικονομικής διακυβέρνησης και των αλλαγών στη Συνθήκη ή τη διακυβερνητική συμφωνία, ότι το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, την οποία υποστηρίζουμε, στηρίζεται στις αρχές της αποτελεσματικότητας, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της θεσμικής ισότητας των κρατών και γι’ αυτό κι εμείς εργαζόμαστε για την επιτυχία της συζήτησης και τη συμφωνία ή την αρχική συμφωνία επί των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

G. WESTERWELLE: Θα ήθελα και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι η δική μου εντύπωση είναι η εξής, γνωρίζουν όλοι ότι είναι δύσκολη η εποχή αυτή, θα την αντιμετωπίσουμε όμως, μόνο, εφόσον τηρούμε αμοιβαία αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Θεωρώ ότι ήταν πολύ εποικοδομητικές οι συζητήσεις που είχα μέχρι τώρα στο πλαίσιο αυτό. Ευχαριστώ πολύ.

15 Ιανουαρίου, 2012