Βασικά σημεία:
[Για τις σχέσεις Ελλάδος – Αζερμπαϊτζάν:]
· Δ. Δρούτσας: Νομίζω ότι όσοι παρατηρούν την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων από κοντά, θα έχουν διαπιστώσει ότι οι επαφές των πολιτικών ηγεσιών από τις δύο χώρες μας είναι ιδιαίτερα πυκνές τον τελευταίο χρόνο.
· Ε. Mammadyarov: Πέρυσι ήρθε ο Πρόεδρός μας σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και φέτος, στις αρχές Απριλίου, περιμένουμε το δικό σας Πρόεδρο να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας. Μπορώ να πω ότι οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Ελλάδας πάνε πολύ καλά, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.
[Για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας:]
· Δ. Δρούτσας: Οι Αζέροι φίλοι μας ξέρουν ότι η δέσμευση της χώρας μας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία μέσω της Τουρκίας, παραμένει ισχυρή. Ο ITGI είναι ένα ώριμο έργο και νομίζω ότι η ελκυστικότητά του ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από την προοπτική που υπάρχει να διακλαδωθεί και με το σύστημα της Βουλγαρίας, τον λεγόμενο GBI.
· Ε. Mammadyarov: Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν ήδη βρίσκεται στην ελληνική αγορά, σε ποσότητα 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και σε επίπεδο εταιρειών συζητάμε για αύξηση αυτών των ποσοτήτων. Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική για μας διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας. Και μετά, μέσω των συνομιλιών που έχω σήμερα και των διαπραγματεύσεων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Παπανδρέου, πιστεύω ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο, μακρύ μέλλον.
[Ειδική δήλωση του ΥΠΕΞ για την επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων της Λιβύης:]
· Χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και τα Υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέραμε σε πέρας μια πολύ, πάρα πολύ δύσκολη θα έλεγα, επιχείρηση απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από αέρος και θαλάσσης. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι συμπατριώτες μας στη Λιβύη και θα συνεχίσουμε μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος στην πατρίδα μας. Θέλω, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ και από αυτήν εδώ τη θέση τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δόλλη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρέσβη τον κύριο Γιάννη Ζέπο, αλλά κυρίως τα πολλά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αμύνης, που με αυταπάρνηση, με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, έκαναν για άλλη μια φορά το δικό τους πατριωτικό καθήκον και τους ευχαριστώ θερμά.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υποδεχθήκαμε σήμερα στην Αθήνα με μεγάλη χαρά τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και πολύ καλό φίλο, τον κύριο Elmar Mammadyarov. Σε καλωσορίζω θερμά στην Αθήνα.
Νομίζω ότι όσοι παρατηρούν την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων από κοντά, θα έχουν διαπιστώσει ότι οι επαφές των πολιτικών ηγεσιών από τις δύο χώρες μας είναι ιδιαίτερα πυκνές τον τελευταίο χρόνο:
Εμείς είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε κατ’ ιδίαν με τον κ. Mammadyarov τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τη Σύνοδο, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και μετά, τον Δεκέμβριο, όταν συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, τον κύριο Aliyev στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ. Και φυσικά, ο αρμόδιος Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία, ο κύριος Σπύρος Κουβέλης, ήταν στις αρχές αυτού του μήνα στο Μπακού για τη Σύνοδο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτά τα περιγράφω, γιατί νομίζω ότι δίνουν ακριβώς την εικόνα της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις μας. Είναι σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια, αναπτύσσονται με σταθερούς ρυθμούς και κυρίως διευρύνονται και καλύπτουν όλο και περισσότερους τομείς.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι δυο χώρες μας έχουν πρώτα απ’ όλα σημαντική θέση στη ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια του Ευξείνου Πόντου. Διαθέτουν, θα έλεγα, συμπληρωματικές οικονομίες και ασφαλώς η συμμετοχή των χωρών μας στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, τον ΟΣΕΠ, αποτελεί ένα πολύ γόνιμο πλαίσιο συνεργασίας. Η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι μόνο ορισμένοι από τους κλάδους στους οποίους αναδύονται ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές.
Ένα σημείο που θα ήθελα να δώσω ειδική έμφαση είναι, βεβαίως, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Οι Αζέροι φίλοι μας ξέρουν ότι η δέσμευση της χώρας μας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία μέσω της Τουρκίας, παραμένει ισχυρή. Ο ITGI, όπως λέγεται αυτός ο αγωγός, είναι ένα ώριμο έργο και νομίζω ότι η ελκυστικότητά του ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από την προοπτική που υπάρχει να διακλαδωθεί και με το σύστημα της Βουλγαρίας, τον λεγόμενο GBI.
Συζητήσαμε φυσικά και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και, από πλευράς μου, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κύριο Mammadyarov για ορισμένα από τα θέματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα ως Ελλάδα. Ασφαλώς και ανταλλάξαμε εκτιμήσεις για τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική, και ιδίως στη Λιβύη, που παρακολουθούμε με πραγματικά μεγάλη ανησυχία.
Ως προς αυτό ειδικά το σημείο, επιτρέψτε μου και επίτρεψέ μου αγαπητέ Elmar, δύο λεπτά, δύο λόγια ακόμα. Επιτρέψτε μου να πω ότι χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και τα Υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέραμε σε πέρας μια πολύ, πάρα πολύ δύσκολη θα έλεγα, επιχείρηση απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από αέρος και θαλάσσης. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι συμπατριώτες μας στη Λιβύη και θα συνεχίσουμε μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος στην πατρίδα μας. Θέλω, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ και από αυτήν εδώ τη θέση τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δόλλη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρέσβη τον κύριο Γιάννη Ζέπο, αλλά κυρίως τα πολλά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αμύνης, που με αυταπάρνηση, με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, έκαναν για άλλη μια φορά το δικό τους πατριωτικό καθήκον και τους ευχαριστώ θερμά.
Θέλω, τέλος, να αναφερθώ και σε ένα τραγικό γεγονός, τραγικό συμβάν των τελευταίων ωρών. Υπήρξε ένα δυστύχημα σήμερα το πρωί, ενός λεωφορείου που πραγματοποιεί την καθημερινή τακτική διαδρομή μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης, όπου δυστυχώς το λεωφορείο αυτό ξέφυγε της πορείας του και θρηνούμε και θύματα. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του δυστυχήματος και να πω ότι βεβαίως ένα κλιμάκιο των προξενικών μας αρχών στην Κωνσταντινούπολη είναι εκεί για να παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή.
Αγαπητέ Elmar, για άλλη μία φορά, καλωσόρισες στην Αθήνα. Χαίρομαι πάρα πολύ για τη δική σου επίσκεψη εδώ. Θα έχουμε και σύντομα νομίζω και την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατία, του κυρίου Κάρολου Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν και χαίρομαι πολύ για την τόσο στενή μας συνεργασία.
E. MAMMADYAROV: Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι και πάλι εδώ στην Αθήνα, πράγμα που δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες εξελίσσονται σε καθημερινή βάση, θα έλεγα. Πέρυσι ήρθε ο Πρόεδρός μας σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και φέτος, στις αρχές Απριλίου, περιμένουμε το δικό σας Πρόεδρο να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας.
Μπορώ να πω ότι οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Ελλάδας πάνε πολύ καλά, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.
Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν ήδη βρίσκεται στην Ελληνική αγορά, σε ποσότητα 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και σε επίπεδο εταιρειών συζητάμε για αύξηση αυτών των ποσοτήτων.
Η Ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική για μας διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας. Και μετά, μέσω των συνομιλιών που έχω σήμερα και των διαπραγματεύσεων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Παπανδρέου, πιστεύω ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο, μακρύ μέλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω το συνάδελφό μου, το Δημήτρη, που με ενημέρωσε για θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος. Το ίδιο έκανα κι εγώ για θέματα ενδιαφέροντος του Αζερμπαϊτζάν, παρουσίασα δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μου και κυρίως το θέμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Εξ’ όσων αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα, ο τρόπος που η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι περίπου ο ίδιος, ταυτόσημος και πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα εξελιχθεί όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά και στον ανθρωπιστικό τομέα. Και εδώ πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφράσατε ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη. Με ποιο τρόπο νομίζετε ότι θα μπορούσε να εκτονωθεί εκεί η ένταση και αν νομίζετε ότι οι εισηγήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και άλλες επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα, για τον ανθρωπιστικό ρόλο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτος στόχος για μας ήταν να έχουμε την ασφαλή επιστροφή όλων των Ελλήνων πολιτών που ήταν στη Λιβύη, αυτό για μας ήταν ο πρωταρχικός στόχος. Τώρα βεβαίως εμείς θέλουμε να δούμε το άμεσο τέλος της βίας που παρακολουθούμε να εξελίσσεται στη Λιβύη, να δούμε πάλι την σταθερότητα να επιστρέφει και στη Λιβύη αλλά και σε όλη την περιοχή. Είναι η άμεση γειτονιά και της Ελλάδας, θέματα ασφάλειας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και για μας στην περιοχή, η σταθερότητα έχει σχέση και με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, είναι και θέματα τα οποία εμείς έχουμε επισημάνει και από την πρώτη στιγμή, όταν είδαμε τις εξελίξεις όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στις άλλες Αραβικές χώρες προηγουμένως, όπως Τυνησία, Αίγυπτο, για το θέμα ή τον πιθανό κίνδυνο μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, βεβαίως και μέσω της Ελλάδας. Εμείς το επισημάναμε αυτό από την πρώτη στιγμή και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και χθες και προχθές ο κύριος Παπουτσής είχε την δυνατότητα, σε μια ειδική συνάντηση των ομολόγων του των Μεσογειακών χωρών, να το συζητήσει αυτό και μετά την επόμενη μέρα και στο αρμόδιο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ εμείς είπαμε ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να το δει αυτό συνολικά, να συνδράμουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση και με οικονομική στήριξη, εάν αυτό χρειαστεί. Είμαστε λοιπόν σε συνεχή συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε πάλι την σταθερότητα και την ηρεμία στην άμεση περιοχή και ιδιαίτερα στη Λιβύη.
E. MAMMADYAROV: Θέλω να προσθέσω κάτι σχετικό με τη Λιβύη, όπως συζητήσαμε σήμερα. Και εμείς χρειάστηκε να μεταφέρουμε αεροπορικώς τους πολίτες μας από τη Λιβύη. Όπως είχα επαφή με τον Πρέσβη μας στην Τρίπολη, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μου που βρίσκονται εκτός μεγάλων πόλεων και, πιστέψτε με, αυτό που σας είπε ο Δημήτρης είναι πάρα πολύ σωστό, δεν είναι καθόλου εύκολη η μεταφορά αυτών των ανθρώπων από αυτές τις περιοχές.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα μου επιτρέψετε απλώς να προσθέσω σ' αυτό ότι αυτή η κρίση και αυτές οι εξελίξεις που βλέπουμε, ιδιαίτερα στη Λιβύη, αναδεικνύουν για άλλη μία φορά την ιδιαίτερη σημασία και της Ελλάδας στην περιοχή και αναφέρομαι εδώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τρίτες χώρες και μάλιστα μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα απευθύνθηκαν στην Ελλάδα και εμπιστεύτηκαν στην Ελλάδα αυτή την επιχείρηση απεγκλωβισμού των δικών τους πολιτών έξω από τη Λιβύη και αυτό, όπως ξέρετε, γίνεται μέσω της Κρήτης με ένα πολύ σοβαρό επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία, βεβαίως, και με την Κινεζική πλευρά. Απλώς θα ήθελα αυτό να το τονίσω για άλλη μία φορά, ότι αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και διαδραματίζει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πόλεμος με την Αρμενία έχει τελειώσει από το 1992, γύρω στα 20 χρόνια. Παρόλα αυτά, στα σύνορα των δύο χωρών είναι συνεχόμενες οι μάχες, με θύματα από το Καραμπάχ και από το Αζερμπαϊτζάν μέσω των στρατιωτών. Το Καραμπάχ είναι μια Ανεξάρτητη Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς όχι αναγνωρισμένη ακόμα. Το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του Προέδρου κυρίου Ilham Aliyev, συνεχίζει καθημερινά με τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Είναι αυτό ειρηνική πολιτική; Είναι πολιτική ανάπτυξης; Ευχαριστώ.
E. MAMMADYAROV: Πρόκειται για δήλωση ή πρόκειται για ερώτηση; Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω για την ιστορία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Αρμενία για την επίλυση της σύγκρουσης. Η σύγκρουση δεν ολοκληρώθηκε το 1992, υπήρξε κατάπαυση του πυρός το 1994 και μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν υπάρχει μία γραμμή επαφής. Το 1993 την ώρα που φλεγόταν η κατάσταση στην περιοχή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έκανε τέσσερα ψηφίσματα. Και τα τέσσερα ψηφίσματα που έκανε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι το Σώμα που παγκοσμίως ασχολείται με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας αναφέρονται στην ανάγκη απόσυρσης των Αρμενικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, στο ότι πρέπει να σταματήσει η εθνική κάθαρση στην περιοχή, δηλαδή η κάθαρση του εθνικού πληθυσμού του Αζερμπαϊτζάν και από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και τέλος, ότι πρέπει να επανέλθει η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία στην περιοχή. Από το 1992 έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αρμενία στο πλαίσιο της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Το 1997, στο πλαίσιο της ομάδας Μινσκ δημιουργήθηκε μία συμπροεδρία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσική Ομοσπονδία και τη Γαλλία.
Στη διάρκεια αυτής της συμπροεδρίας συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις και υπήρχαν διάφορα σχέδια. Όμως, δυστυχώς το γεγονός ότι υπήρξαν πυροβολισμοί και θύματα μέσα στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος, ο Υπουργός Άμυνας και άλλοι, δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
To 2004 ξεκίνησε στην Πράγα η ονομαζόμενη διαδικασία της Πράγας, όπου έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και των συμπροέδρων, Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Γαλλίας.
Μετά από τέσσερα χρόνια εξαιρετικά εντατικών διαπραγματεύσεων, οι συμπρόεδροι παρουσίασαν το 2007 στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Μαδρίτη γραπτές προτάσεις. Αποτελούν τις βασικές αρχές ενός διακανονισμού που θα αποτελέσει και τη βάση για την ειρηνευτική συμφωνία.
Και πάλι το 2009 εδώ στην Αθήνα στη διάρκεια της Υπουργικής του ΟΑΣΕ οι συμπρόεδροι παρουσίασαν τις επικαιροποιημένες προτάσεις. Αυτά τα επικαιροποιημένα έγγραφα της Μαδρίτης, όπως ονομάζονται, ακολούθησαν πάρα πολύ εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο Προέδρους, διότι στην Αρμενία είχε υπάρξει αλλαγή Προέδρου.
Το 2010 και αφού μελέτησε πάρα πολύ προσεκτικά τις προτάσεις των τριών συμπροέδρων, το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε, ναι, να δεχθεί τις προτάσεις αυτές ως βάση για την ειρηνευτική διαδικασία. Δυστυχώς η αρμενική πλευρά ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τα έγγραφα αυτά και να αποφασίσει αν θα τα χρησιμοποιήσει ως βάση.
Και μετά έχουμε το κλειδί του σχεδίου. Το σχέδιο είναι το εξής: Ότι η Αρμενία θα πρέπει να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από όλες τις γύρω περιοχές. Γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πράγμα που θα επιτρέψει το άνοιγμα των δρόμων και όλων των επικοινωνιών, για λόγους ασφαλείας θα υπάρξουν παρατηρητές των ειρηνευτικών δυνάμεων, θα υπάρξουν δυνατότητες για περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαφές ανάμεσα στους λαούς, να μπορέσουν οι εθνικά εκκαθαρισθέντες εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στις εστίες τους, να δοθεί εσωτερικό καθεστώς στην αρμενική κοινότητα της περιοχής όπως και στην αζερική.
Και αφού πλέον αποκατασταθεί η φυσιολογική κατάσταση στην περιοχή να καθοριστεί το επίσημο καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Δεν συμβαίνει αυτό το οποίο λέτε. Δεν είναι δυνατόν σε μία περιοχή που έχει υποστεί εθνική κάθαρση να μιλάμε για αυτοπροσδιορισμό από τη δική μας πλευρά.
Αυτό πρέπει να έλθει ως απόφαση από τους ανθρώπους που ζουν εκεί μαζί. Και εμείς θεωρούμε ότι έχουμε επαρκή επιχειρήματα για να μπορέσουμε να πείσουμε τον αρμενικό πληθυσμό που ζει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ότι είναι καλύτερα για το μέλλον του, για τη ζωή του, για την ευημερία, για τη σταθερότητα, για τα παιδιά του να αποφασίσουν κάτι τέτοιο.
Έτσι βλέπουμε εμείς τον δρόμο της ανάπτυξης, όχι με διαχωριστικές γραμμές και τείχη. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν αποτελεί την πορεία προς το μέλλον, πιστεύουμε ότι δεν θα αντιμετωπιστούν έτσι οι δυσκολίες και τα προβλήματα. Στον τομέα της ασφάλειας, δεν θα επανέλθει η σταθερότητα. Εγώ πιστεύω ότι τον στόχο μας θα τον πετύχουμε, είμαι πεπεισμένος.
Σας ευχαριστώ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω κι εγώ δύο λέξεις πάνω σε αυτό το θέμα. Στη σημερινή συνάντησή μας είχα την ευκαιρία να με ενημερώσει ο κύριος Mammadyarov για τις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι προσηλωμένη, με ιδιαίτερο σεβασμό, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πάντοτε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ, προσβλέποντας βεβαία σε μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Πιστεύω ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, ένας διάλογος είναι πάντα αναγκαίος όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει καίριο ρόλο σε μία περιοχή κρίσιμης σημασίας, κρίσιμης σημασίας και για την Ευρώπη, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την προώθηση της ασφάλειας, για την προώθηση της σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο, αλλά και σε ολόκληρη περιοχή του ΟΑΣΕ.
Ευχαριστώ πολύ.
25 Φεβρουαρίου, 2011