W. HAGUE: Ήταν ευχαρίστησή μου να υποδεχθώ τον Υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, σήμερα. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας...οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν στις κοινές μας προτεραιότητες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η στήριξη και η ενθάρρυνση της επίλυσης του Κυπριακού, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία, καθώς και το Μεσανατολικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: To Κυπριακό περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων;
W. HAGUE: Βέβαια, το Κυπριακό βρίσκεται πάντα στην ατζέντα, επί του οποίου πρέπει πάντα να εργαζόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση σήμερα, μεταξύ των οποίων η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τυνησία καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει την Αίγυπτο στο μέλλον, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ William. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρές και ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνάντηση. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκες. Όπως είπες, είναι προς όφελος και των δυο χωρών μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό ζήτημα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την Μέση Ανατολή και κυρίως για την Αίγυπτο. Θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της περιοχής. Πρόκειται για την άμεση γειτονιά μας, έτσι μπορούμε να συνεισφέρουμε με την εμπειρία μας. Θα ήθελα επίσης να πω – καθώς μιλάμε για την μετάβαση στη δημοκρατία στην Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο – ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Και αυτό έχει συμβολική αξία και σε αυτό το ζήτημα μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί και το πρώτο κοινοβούλιο ιδρύθηκε στη Βρετανία, οπότε λοιπόν μπορούμε και από εδώ να στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα. Επιτρέψτε μου επίσης να αναφερθώ και σε ένα άλλο ζήτημα, που θα συζητήσουμε σήμερα, πρόκειται για τα Βαλκάνια και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια μέσω της πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών μας. Πρόκειται για ακόμη μια περιοχή που βρίσκεται στην άμεση γειτονιά της Ελλάδας, όπου έχουμε κοινά συμφέροντα και όπου πιστεύω η συνεργασία θα είναι πολύ στενή και εντατική.
16 Φεβρουαρίου, 2011