κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να καλωσορίσω πολύ θερμά τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, αλλά και πολύ καλό φίλο, τον Jean Asselborn, εδώ στην Ελλάδα.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά για μας που βρίσκεται εδώ και θέλω να τον ευχαριστήσω και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού για την αλληλεγγύη και στήριξη που έδειξε το Λουξεμβούργο από την πρώτη στιγμή, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Είχαμε και θα έχουμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις πολλές εξελίξεις και στην Ευρώπη. Όπως ξέρετε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρωταρχικό θέμα συζήτησης θα είναι η οικονομική διακυβέρνηση. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει κάθε ενδιαφέρον και θέλει να δει ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, είναι προς όφελος της Ελλάδας, είναι κι αυτός ο στόχος για τον οποίο η Ελλάδα έχει εργαστεί μέχρι σήμερα.
Εάν ένας τέτοιος μόνιμος μηχανισμός στήριξης απαιτεί και αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά και θα συζητηθεί όπως είπαμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα και την Ελλάδα, αλλά βεβαίως και όλη την Ευρώπη. Το τονίζουμε για άλλη μια φορά είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα αυτό και γι' αυτό το λόγο η συμμετοχή της Frontex στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Asselborn και το Λουξεμβούργο για την έως σήμερα συμμετοχή του στις δραστηριότητες της Frontex.
Επίσης, να επισημάνω ότι για πρώτη φορά μετά από αίτημα της Ελλάδας δραστηριοποιείται και η λεγόμενη μονάδα ταχείας δράσης της Frontex, κι αυτό γίνεται στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο. Αυτό δείχνει ότι είναι ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πρόβλημα και δείχνει επίσης και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.
Βεβαίως είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τις διάφορες διεθνείς εξελίξεις και ιδίως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Asselborn για τα αποτελέσματα της δικής μου πρόσφατης περιοδείας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και βεβαίως και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ένα θέμα το οποίο έχει διεθνές και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Και επίσης συζητήσαμε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την πρωτοβουλία της Ελλάδας, την πλέον γνωστή σε όλους «Ατζέντα 2014» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών.
Εδώ να επισημάνω ότι είχαμε την ευκαιρία και στο Συμβούλιο χθες και προχθές στο Λουξεμβούργο να συνεργαστούμε στενά, για να επιτύχουμε μια θετική εξέλιξη για μία χώρα των Βαλκανίων, τη Σερβία και την ευρωπαϊκή της πορεία. Αποφάσισε το Συμβούλιο να δοθεί η εντολή προς την Επιτροπή να εξετάσει την αίτηση προσχώρησης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για άλλη μια φορά να καλωσορίσω θερμά τον κ. Asselborn, τον αγαπητό φίλο Jean, εδώ στην Αθήνα και προσβλέπω στην συνέχεια της πολύ καλής μας και στενής συνεργασίας.
κ. J. ASSELBORN: Δημήτρη, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα γι' αυτή την τόσο θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Πρέπει να πω ότι η επίσκεψή μου εδώ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό της χώρας, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.
Η Ελλάδα που πρέπει να σας πω είναι μια χώρα, που πολλοί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή θαυμάζουν απεριόριστα. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και ο γερμανικός Τύπος –και αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- μιλάει για το ελληνικό θαύμα. Γιατί; Γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο να δει κανείς μια χώρα και μια Κυβέρνηση η οποία καταφέρνει μέσα σε 1 χρόνο να μειώσει το έλλειμμά της σε ποσοστό της τάξεως του 5 έως 7%.
Επομένως είναι κάτι το απολύτως εξαιρετικό, το οποίο οφείλουμε να τονίσουμε και αποδεικνύει ότι υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη από το Λουξεμβούργο και από τις Βρυξέλλες όσον αφορά την Κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία καλείται πραγματικά να λάβει σκληρά μέτρα, να κάνει κάτι το εξαιρετικά δύσκολο.
Όπως όμως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, τα δυσκολότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Έχουν ήδη γίνει και πιστεύουμε και εμείς στο Λουξεμβούργο ότι σε λίγους μήνες πλέον τα αποτελέσματα θα φανούν στη χώρα σας. Επομένως θέλω να επαναλάβω ότι η αλληλεγγύη είναι δεδομένη για το λαό και για την Κυβέρνηση της Ελλάδας εκ μέρους μου και εκ μέρους όλης της Ευρώπης και εύχομαι και πολύ καλή τύχη στους Έλληνες.
Όσον αφορά τώρα την Frontex. Γνωρίζουμε ότι δέχεστε περίπου 300 αιτήματα για άσυλο ημερησίως. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας πολλές φορές από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν ή από χώρες της Αφρικής.
Επαναλαμβάνω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της. Όσον αφορά το Λουξεμβούργο εμείς το επιδεικνύουμε αυτό έμπρακτα, δεδομένου ότι αποφασίσαμε να στείλουμε δεύτερο αστυνομικό για το πρόγραμμα «Rabbit».
Και επίσης -εάν αυτό μας ζητηθεί- είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε και αεροπλάνο για επιτόπιες δράσεις και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μέχρι στιγμής μέσα σε λίγους μήνες το Λουξεμβούργο γι' αυτό το σκοπό έχει δαπανήσει 500.000 ευρώ, αλλά βεβαίως δεν φειδομαστε εξόδων, διότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης.
Όσον αφορά τώρα την εξωτερική πολιτική θα ήθελα να πω ότι συμπλέουμε, είμαστε πολύ συχνά στο ίδιο μήκος κύματος εμείς η Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου με την Κυβέρνηση της Ελλάδας.
Θέλω να πω ότι ειλικρινά εκτιμούμε ιδιαίτερα τις κινήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, γνωρίζουμε ότι είναι μια προσπάθεια δύσκολη και μακροπρόθεσμη, η οποία όμως θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα, σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Νομίζω ότι και οι δυο θλιβόμαστε από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί σε τέλμα οι προσπάθειες διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε ότι δεν προχωρά κάτι τώρα σχετικά με αυτό, αλλά είμαι βέβαιος επίσης ότι ο Δημήτρης θα με κρατά ενήμερο για τη συνέχιση και για την εξέλιξη αυτού του θέματος.
Τώρα σε σχέση με τα Βαλκάνια. Θα ήθελα να σας πω ότι θυμάμαι μια παλαιότερή μου επίσκεψη στην Ελλάδα, μια επίσκεψη στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και στον σύμβουλό του τότε Δημήτρη Δρούτσα και για τις προσπάθειες που κάναμε από κοινού, έτσι ώστε να πείσουμε τη Σερβία να δημιουργηθεί μια φιλευρωπαϊκή Κυβέρνηση, πράγμα, το οποίο βεβαίως πετύχαμε χάρις τη συμβολή του Προέδρου Τάντιτς.
Επομένως θεωρώ ότι αυτό το οποίο έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την πορεία ένταξης της Σερβίας και ελπίζω ότι αυτή η τόσο θετική εξέλιξη, θα ενθαρρύνει και τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και αυτό θα είναι προς όφελος όλων μας στην Ευρώπη.
Θα μου επιτρέψετε να πω δυο κουβέντες ακόμη και αυτές θα είναι οι τελευταίες. Εμείς βρισκόμαστε εδώ στην Ελλάδα και βλέπουμε μια Ελληνική Κυβέρνηση η οποία πραγματικά κάνει μια τεράστια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, χωρίς όμως να έχει τους περιορισμούς που θα μπορούσαν να τεθούν σε περίπτωση μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Εννοώ με αυτό τις ενδεχόμενες κυρώσεις όσον αφορά τις χώρες που δεν τηρούν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και την ενδεχόμενη απαγόρευση ψήφου για τις χώρες αυτές.
Στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο βεβαίως οι συζητήσεις που θα γίνουν θα είναι εξαιρετικά σημαντικές όσον αφορά ακριβώς το Σύμφωνο Σταθερότητας και το μηχανισμό στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε με τέτοιου είδους πολιτικές και αποφάσεις να ντροπιάζουμε κράτη ή να ντροπιάζουμε ολόκληρους λαούς. Βεβαίως θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, αλλά κατά την άποψή μου θα πρέπει τελείως να ξεχάσουμε τέτοιου είδους συστήματα τα οποία κινδυνεύουν να ντροπιάσουν μια ολόκληρη χώρα.
Για εμένα λοιπόν δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου, από μια χώρα που δεν τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ότι η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική, δεν θα πρέπει να φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά σε περίπτωση παρεκκλίσεων από το Σύμφωνο Σταθερότητας, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ντροπιαστικό για ένα λαό να υπάρχουν τέτοιες πρακτικές.
27 Οκτωβρίου, 2010