Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Νέας Ζηλανδίας Μ. McCully μετά τη συνάντησή τους (Αθήνα, 27.4.2011)

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλωσορίζω θερμά στην Αθήνα έναν πολύ καλό φίλο της χώρας μας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Murray McCully.
Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας και δημόσια ενώπιον του Murray αυτό που του είπα και κατ’ ιδίαν, ότι στην Ελλάδα μας συγκίνησε πολύ η τραγική είδηση του ισχυρού σεισμού που έπληξε πρόσφατα το Christ Church της Νέας Ζηλανδίας.
Η επίσκεψη του Murray στην Ελλάδα συμπίπτει με μία ιστορική επέτειο που έχει ειδική σημασία και για τους δύο λαούς μας. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης, μία μάχη που σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς έκρινε την έκβαση του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη του περασμένου αιώνα Έλληνες και Νεοζηλανδοί πολέμησαν μαζί για το ιδανικό της ελευθερίας. Η Ελλάδα τιμά τους πεσόντες ήρωες της Νέας Ζηλανδίας, όπως τιμά τους δικούς της νεκρούς, με ευγνωμοσύνη και μεγάλο σεβασμό στη μνήμη τους.
Με το Murray είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις. Μην ξεχνάτε ότι στη Νέα Ζηλανδία ζει ένας μεγάλος αριθμός ομογενών μας, οι οποίοι αποτελούν μία ζωντανή γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευρύ περιθώριο να αναπτύξουμε τη σχέση μας στον οικονομικό τομέα. Όπως εξήγησα στο Murray, η χώρα μας περνάει μία περίοδο μεγάλων προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν το οικονομικό περιβάλλον εδώ πολύ ελκυστικό στους επενδυτές. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βασική πύλη επενδύσεων προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου κυρίως μέσω των ελληνικών τραπεζών διαθέτει μία εδραιωμένη παρουσία. Τέλος, μας ενδιαφέρει βεβαίως να αυξήσουμε τη ροή τουριστών στη χώρα μας. Οι Νεοζηλανδοί που επισκέπτονται την Ευρώπη, αξίζει, νομίζω, να συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς τους.
Επίσης, ενημέρωσα το συνάδελφό μου διεξοδικά για τα ειδικά θέματα που μας αφορούν εδώ, στην περιοχή μας, δηλαδή για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες που κάνουμε για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για τις σχέσεις μας με την Τουρκία και βεβαίως για το Κυπριακό.
Φυσικά η προσοχή μας αυτή την περίοδο είναι στραμμένη προς τις χώρες στη νότια γειτονιά μας. Μετέφερα στο Murray τις εντυπώσεις και τις εκτιμήσεις μου, καθώς, όπως ξέρετε, είχα τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολλές επαφές με ομολόγους μου από τον Αραβικό Κόσμο, στο πλαίσιο των ταξιδιών που έκανα στο Κάιρο, στη Ντόχα και στο Άμπου Ντάμπι.
Θα το επαναλάβω για άλλη μία φορά, η βία δεν είναι λύση. Η μόνη λύση που μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη είναι η λύση που θα προκύψει από πολιτικά μέσα. Ειδικά για τη Συρία, επιτρέψτε μου να επαναλάβω τη δήλωση που είχα κάνει το Μεγάλο Σάββατο και που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Οι βίαιες μέθοδοι που μετέρχονται οι αρχές για την καταστολή διαδηλώσεων είναι απόλυτα καταδικαστέες. Πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στα αιτήματα του συριακού λαού.
Για άλλη μία φορά, αγαπητέ Murray, καλώς ήρθες στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε και προσβλέπω στη συνέχεια της στενής μας συνεργασίας.

M. McCULLY: Να ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή που μου επιφυλάσσετε εδώ στην Αθήνα και βεβαίως και για τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχα όχι μόνο με εσάς, αλλά και με τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υφυπουργό σήμερα το πρωί.
Αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτή και για να ξαναδούμε και τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς μας, συγκεκριμένα τη Μάχη της Κρήτης. Μάλιστα σε δύο εβδομάδες θα επισκεφτεί ο Υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας την περιοχή, εις μνήμην της μάχης αυτής.
Είμαστε μία μικρή χώρα, αρκετά μακριά, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ωστόσο έχουμε στενούς δεσμούς με το Δυτικό Κόσμο, με την Ευρώπη και πιστεύουμε βαθύτατα σε θεσμούς όπως δημοκρατία, έννομη τάξη και ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και μας χωρίζουν λοιπόν γεωγραφικά πάρα πολλά χιλιόμετρα, είμαστε πάρα πολύ κοντά και μας ενώνουν οι κοινές αρχές τις οποίες πρεσβεύουμε οι δύο λαοί και είμαστε και πολύ κοντά όσον αφορά τις λύσεις που βλέπουμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών μας.
Επίσης, χρησιμοποιήσαμε αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσουμε και κάποιες από αυτές τις προκλήσεις που προανέφερα, όπως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κοινή αποστολή στο Αφγανιστάν και βέβαια τους φόβους που εξέφρασε και ο ομόλογός μου για την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά σε διμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των φόβων που υπάρχουν όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις και, βεβαίως, επίσης να προσφέρουμε αμοιβαία υποστήριξη η μία χώρα στην άλλη σε πολυμερή fora, όπως είναι συγκεκριμένα ο ΟΗΕ.
Έτσι λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω ότι ενισχύεται ο συντονισμός των δύο χωρών στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ζητήματα των καιρών μας και βεβαίως να επαναλάβω την πρόθεση να συνεργαστούμε στενά, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις όσον αφορά τον κόσμο και τις εξωτερικές σχέσεις.

27 Απριλίου, 2011