Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου N. El-Araby

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου N. El-ArabyN. EL-ARABY: Αρχικά, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στην Αίγυπτο. Ο Υπουργός συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό, Dr. Essam Sharaf με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος […] Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση που τρέφουμε για την Ελλάδα και να την ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια που προσέφερε στους Αιγυπτίους που εγκλωβίστηκαν στη Λιβύη. Στην πραγματικότητα, τα ελληνικά πλοία ήταν εκείνα που μπόρεσαν να μεταφέρουν τους Αιγύπτιος πολίτες στην πατρίδα τους.

Η Αίγυπτος διανύει μια δύσκολη περίοδο και […] σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς λαμβάνουμε αρωγή και βοήθεια από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, για παράδειγμα από την ΕΕ και την Ελλάδα, η οποία επέδειξε την άμεση ετοιμότητα της να προσφέρει βοήθεια προς αυτό το σκοπό.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. El – Araby για την υποδοχή που μας επιφύλαξε σήμερα. Είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση.

Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις επί μιας σειράς διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων και είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τις βάσεις για το επόμενο στάδιο της στενής μας συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μιας συνεργασίας που επιθυμούμε να λάβει τη μορφή μιας πραγματικά στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας στην περιοχή και ο ελληνικός λαός, πιστεύω ότι αυτό είναι ευρέως γνωστό, τρέφει βαθιά συναισθήματα φιλίας για τον αιγυπτιακό λαό. Αυτό ίσχυε πάντα και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι η δραστήρια και ιστορική ελληνική κοινότητα στην Αίγυπτο, το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και οι δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην αιγυπτιακή αγορά και παραμένουν εδώ, αποτελούν απτή απόδειξη των παραπάνω. Επιτρέψτε μου λοιπόν να εκφράσω την υποστήριξή μας και τη δέσμευσή μας ως προς την μεταρρυθμιστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην Αίγυπτο. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις αυτής της κλίμακας μπορούν να υλοποιηθούν βάζοντας σε λειτουργία τον “αυτόματο πιλότο”. Για αυτό το λόγο, είναι τόσο σημαντικό το έργο της κυβέρνησης που καλείται να καθοδηγήσει την Αίγυπτο σε αυτές τις συνθήκες της αλλαγής και της μετάβασης.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμείς, οι Έλληνες, πιστεύουμε πάρα πολύ στον αιγυπτιακό λαό. Επέδειξαν πολιτική ωριμότητα και ευθύνη όταν επέλεξαν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι κανένας, εκτός από τον αιγυπτιακό λαό, δεν μπορεί να προδιαγράψει για το που θα οδηγήσει αυτός ο δρόμος. Κανένας άλλος δεν μπορεί να υπαγορεύσει ή να επιβάλλει τον προορισμό. Και η Ελλάδα ως άμεσος γείτονας και στενός φίλος εκφράζει την υποστήριξή της και την ετοιμότητα της να προσφέρει βοήθεια με όποιο τρόπο της ζητηθεί.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτά που επιτυγχάνουν σήμερα οι Αιγύπτιοι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικό αντίκτυπο. Για αυτό οι εξελίξεις παρακολουθούνται τόσο στενά από την ΕΕ και από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών της περιοχής. Η οικοδόμηση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών και μια ανοικτή κοινωνία των πολιτών δεν θα επιβεβαιώσει μόνο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πάντα διαδραμάτιζε η Αίγυπτος για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά θα της δώσει, επίσης, τα εφόδια για ένα νέα δυναμικό ξεκίνημα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Εν μέσω της κρίσης στη Λιβύη, η περιοχή χρειάζεται να καταλάβει ότι η βία και η αιματοχυσία δεν αποτελούν τη μόνη διέξοδο. Υπάρχει η μεταβατική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ στην Αίγυπτο. Θα ήθελα να αναφερθώ και στις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Βασιλιάς του Μαρόκου. Πιστεύω ότι πρόκειται για φωτεινά παραδείγματα προς το δρόμο της αλλαγής.

Θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό El-Araby για τη σημαντική συζήτηση που είχαμε και να του εκφράσω τον σεβασμό και την εκτίμησή μου για τον ισχυρό ηγετικό χαρακτήρα που επέδειξε σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς των ιστορικών αλλαγών και θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους Αιγυπτίους ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [δεν ακούγεται - μια ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη].

N. EL-ARABY: […]. Μερικές χώρες προσπαθούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο και αυτό πρέπει να κάνουν. Η Αφρικανική Ένωση έστειλε μια αντιπροσωπεία η οποία συναντήθηκε με τον Συνταγματάρχη Καντάφι και δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα αυτών των επαφών. Αλλά το βασικό είναι, κατά την άποψή μας, να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια πολιτική λύση. Αυτή είναι η θέση μας. Επίσης, θέλουμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια και την κυριαρχία καθώς και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η Λιβύη είναι γειτονική χώρα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της άμεσης γειτονιάς και πιστεύω ότι είναι από όλες τις απόψεις φυσικό και αναμενόμενο η Ελλάδα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να προσφέρει τις καλές τις υπηρεσίες. Η Ελλάδα διατηρεί μακροχρόνιους και παραδοσιακούς δεσμούς αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης με όλο τον αραβικό κόσμο και για αυτό το λόγο πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίζει έναν απαραίτητο και σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Θέλουμε να δούμε την ειρήνη να εδραιώνεται. Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα είχε δηλώσει από την αρχή ότι χρειάζεται να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση μια πολιτικής λύσης. Μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης είναι μείζονος σημασίας, και απαραίτητη, και σε αυτό το πνεύμα δεχτήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα τον ειδικό απεσταλμένο του καθεστώτος στη Λιβύη προκειμένου να εξετάσουμε το ενδεχόμενο έναρξης μίας πολιτικής διαδικασίας.

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουμε αρκετές συναντήσεις. Αρχίζοντας από σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου πραγματοποιείται η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα λάβει χώρα η συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη και την Πέμπτη στο Βερολίνο η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Επίσης, έχουμε και αυτή τη σημαντική συνάντηση των περιφερειακών οργανισμών που θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κάιρο. Έτσι λοιπόν, ελπίζουμε ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα, μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, αυτή η πολιτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη θα αποφέρει καρπούς.

Και είναι ξεκάθαρο, τέλος, ότι στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, είναι επιτακτική ανάγκη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν πλήρως προκειμένου να υπάρξει άμεση και αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και να υπάρξει τερματισμός της βίας κατά του λαού της Λιβύης. Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι το μέλλον της Λιβύης και η μελλοντική ηγεσία της Λιβύης δεν μπορούν να καθορισθούν παρά από την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού. Επίσης, ξεκάθαρο είναι ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απευθύνω την ίδια ερώτηση και στους δύο υπουργούς: Με ποιον τρόπο ακριβώς η Ελλάδα θα βοηθήσει στην υλοποίηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτον, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι η λέξη «βοήθεια» δεν είναι η σωστή κατά την άποψή μου. Πιστεύω ότι η στήριξη της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλαγών είναι προς όφελος όλης της περιοχής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Πρόκειται, επίσης, για μια επένδυση της ΕΕ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αυτή αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται, επίσης, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, κάτι που σημαίνει ανάπτυξη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, και ως το πιο κοντινό στην Αίγυπτο, μπορεί πραγματικά να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να λειτουργήσει ως πραγματική και ειλικρινή γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό σήμερα ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου και θα προωθήσει, επίσης, τα συμφέροντα της Αιγύπτου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη ενός «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ» για όλη την περιοχή. Αυτό πιστεύω αποτελεί πραγματική πρόκληση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και, πάλι, τονίζω ότι η σωστή λέξη δεν είναι βοήθεια αλλά στήριξη. Πρόκειται για μία πραγματική επένδυση στην περιοχή τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο βέβαια και για την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [δεν ακούγεται] ερώτηση για τον ρόλο της Αιγύπτου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις δύο ταυτόχρονες συναντήσεις.

N. EL-ARABY: Είπα ότι δεν είχε προγραμματιστεί να συμβεί με αυτό τον τρόπο, αλλά… πρέπει να πω ότι αυτές οι συναντήσεις δεν είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν με αυτό τον τρόπο. Πράγματι, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ στενοί γείτονες της Αιγύπτου και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις και, όπως είπα χθες, η Αίγυπτος είχε τελέσει υπό οθωμανική κυριαρχία στο παρελθόν καθώς και […] και η Αίγυπτος αποτέλεσε και μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Όπως μπορείτε να δείτε, τα ίχνη, τα μνημεία της Ελλάδος είναι ακόμη εμφανή στην Αίγυπτο.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δύο χώρες διατηρούν απευθείας επαφές και δεν ζητήθηκε από την Αίγυπτο καμία μεσολάβηση σχετικά με αυτό το θέμα. Βέβαια, εφόσον μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Όμως, οι δύο χώρες διατηρούν άμεσες σχέσεις.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω σχετικά με αυτό ότι παρόλο που η Αίγυπτος διατηρεί παρά πολύ φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποιούν τις δικές τους πολύ εντατικές επαφές. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας, αυτό είναι γεγονός, και πολλές φορές η Ελλάδα θεωρεί προκλητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά έχουμε καθιερώσει πολύ στενές και εντατικές επαφές με τους Τούρκους φίλους μας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, ακόμη κι αν κάποιος έχει διαφορές με τους γείτονες του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, στενή συνεργασία, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά επίσης και σε θέματα που αφορούν στην κοινή περιοχή. Για αυτό το λόγο, για την Ελλάδα είναι φυσικό να συνεργάζεται με την Τουρκία και σε θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στη Λιβύη. Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα, διατηρούμε μια στενή συνεργασία διότι είμαστε και οι δύο χώρες στην άμεση γειτονιά και είναι κοινό μας συμφέρον να εδραιώνονται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.

11 Απριλίου, 2011