Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η σημερινή άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ξεκίνησε με συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Εμείς έχουμε τονίσει ότι λύση σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να έχουμε μόνο με στρατιωτικά μέσα. Η Ελλάδα έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή με συνέπεια ότι χρειάζεται πολιτική λύση και σε αυτό το πλαίσιο έχει καταθέσει και τις δικές της σκέψεις και προτάσεις. Η χθεσινή πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα, ακριβώς αυτό τόνισε, ότι χρειάζεται πολιτική λύση και μάλιστα συμφωνήσαμε ότι το συντονισμό πρέπει βεβαίως να αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι χρειάζεται προστασία ο άμαχος πληθυσμός στη Λιβύη και ακριβώς σε αυτόν τον τομέα ο ρόλος του ΝΑΤΟ αποδείχθηκε κρίσιμος και αυτό νομίζω το επιβεβαιώσαμε και σήμερα, στη συνάντησή μας. Δύο σημεία όμως είναι σημαντικά: πρώτον ότι όλες οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κινούνται απολύτως μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό είναι για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση, και δεύτερον, η συμμετοχή κάποιων αραβικών χωρών σε αυτές τις επιχειρήσεις και η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, έχει αποφασίσει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, να διευκολύνει αυτές τις επιχειρήσεις μέσω των στρατιωτικών βάσεών της, αλλά η Ελλάδα δεν συμμετέχει ενεργά στις στρατιωτικές και πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Αυτή είναι η στάση της Ελλάδας, της ελληνικής Κυβέρνησης και δεν έχει αλλάξει τίποτα πάνω σε αυτό το σημείο.
Τέλος, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι βεβαίως πολύ σημαντική πλέον, είναι επιτακτική ανάγκη για τον Λιβυκό πληθυσμό. Εδώ είχα για άλλη μία φορά την ευκαιρία να τονίσω το σημαντικό ρόλο, που μπορεί να παίξει η Κρήτη στο συντονισμό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς της Διεθνούς Κοινότητας και να εκφράσω, και στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, τη διαθεσιμότητά μας για την Κρήτη, να παίξει αυτόν το ρόλο.
Ευχαριστώ πολύ.
15 Απριλίου, 2011