ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Tί προκύπτει από τη σύσκεψη αυτή;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη είχε ιδιαίτερη σημασία διότι για άλλη μια φορά τονίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα μιλάει με μία ενιαία φωνή σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι δεν βλέπουμε πραγματικές εξελίξεις, δεν βλέπουμε ένα τέλος της βίας και επιβεβαιωνόμαστε όλο και περισσότερο στην άποψη που εκφράσαμε εμείς, η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή δεν θα δούμε τέλος της κρίσης μόνο με στρατιωτικά μέτρα. Είναι επιτακτική, πλέον, η ανάγκη, για σοβαρές, υπεύθυνες, συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης πάντα υπο την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτό τονίσαμε, εμείς, σήμερα, στην παρέμβασή μας και η Ελλάδα εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και συμβάλλει με τις δικές της σκέψεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες. Υπάρχει, πάντα, βεβαίως και το θέμα το ανθρωπιστικό -είναι και μια ανθρωπιστική τραγωδία, πλέον- και είχα την ευκαιρία και στην σημερινή συνάντηση να ανακοινώσω επισήμως ότι η Ελλάδα προετοιμάζει και θα στείλει άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, φαρμακευτικό υλικό και μια κινητή ιατρική μονάδα η οποία θα εγκατασταθεί στην Βεγγάζη και θα συνοδεύεται και από μια ομάδα δικών μας διπλωματών, οι οποίοι θα αναλάβουν και το συντονιστικό έργο, το έργο αυτό συνδέσμου με τους αντικαθεστωτικούς στην Βεγγάζη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι αυτό αναγνώριση του μεταβατικού εθνικού συμβουλίου της Βεγγάζης;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν πρόκειται για ένα τέτοιο βήμα και κανένας, ούτε εδώ στην συζήτηση και στην ομάδα επαφής, δεν συζήτησε αυτό το θέμα. Είναι, όμως, σημαντικό, να μιλάμε με όλες τις πλευρές και για το λόγο αυτό θα προβούμε σε αυτό το βήμα, να στείλουμε μια ομάδα διπλωματών μας, όπως είπα, οι οποίοι θα αναλάβουν αυτό το έργο του συνδέσμου με τους αντικαθεστωτικούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ιταλός υπουργός εξωτερικών, Φραττίνι, είχε κάνει λόγο, χθες, για έναν Οδικό Χάρτη,που θα μπρούσε να προκύψει, πολιτικά, από την συνάντηση. Αυτή την στιγμή, από την μια επιβεβαιώνεται η θέση Ζιπέ, ότι ο στόχος δεν είναι η εξόντωση του Καντάφι, και από την άλλη αποφασίζεται η ουσιαστικότερη οικονομική στήριξη των εξεγερθέντων της Βεγγάζης;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι, όπως είπα, σημαντικό να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης και η Ελλάδα, έχει συμβάλει, με τις δικές τις σκέψεις, με τις προτάσεις και πρωτοβουλίες και σε αυτή την κατεύθυνση -ενός Οδικού Χάρτη. Ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα, συντονισμένα, πλέον, και με υπευθυνο τρόπο, να εργασθεί σε αυτή την κατευθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για το θέμα της ΑΟΖ και τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά σήμερα;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ Για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε επιχειρήματα. Δεν έχουμε ακούσει απάντηση γιατί, αφού το θέμα κήρυξης ΑΟΖ είναι τόσο επιτακτικό, στα πεντέμισι χρόνια που η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για αυτό. Γιατί όλοι αυτοί που σήμερα δηλώνουν την αγωνία τους, μέχρι πριν μερικούς μήνες σιωπούσαν.
Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα. Η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν και κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας – και αυτό αφορά βεβαίως και την ΑΟΖ. Και αποφασίζει ως κυρίαρχο κράτος πότε και πώς θα τα εξασκήσει. Να είμαστε σαφείς και να μην το αμφισβητεί κανείς αυτό.
5 Μαΐου, 2011