N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι για πρώτη φορά στη ζωή μου στο Αζερμπαϊτζάν, στο όμορφο Μπακού. Και είναι, επίσης, μεγάλη μου χαρά που συναντώ ξανά τον καλό μου φίλο, τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σας.
Η Ελλάδα διατηρεί, παραδοσιακά, καλές σχέσεις με τη γεωγραφική περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, αναπτύξαμε αυτές τις πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.
Είναι σημαντικό που έχουμε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας και είμαι πολύ χαρούμενος που συνάντησα σήμερα, κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο Μπακού, τον Πρόεδρο, κ. Aliyev, με τον οποίο είχαμε μακρά συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του Αζερμπαϊτζάν αλλά και τη διμερή μας συνεργασία. Και νομίζω ότι αυτή η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μισή ώρα, αλλά οι συζητήσεις διήρκησαν τελικά πάνω από μιάμιση ώρα. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα.
Και επιθυμούμε να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε προκειμένου να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αζερμπαϊτζάν. Είμαστε καλοί υποστηριχτές του Αζερμπαϊτζάν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πραγματικοί φίλοι. Δεν είμαστε γείτονες, αλλά είμαστε φίλοι. Ορισμένες φορές οι φίλοι που βρίσκονται λίγο πιο μακριά ο ένας από τον άλλον είναι οι καλύτεροι φίλοι για την ανάπτυξη της συνεργασίας αυτού του είδους.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα διανύει μια δύσκολη περίοδο. Βρισκόμαστε μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας, μεταξύ της Ουκρανίας, της Συρίας και της Λιβύης· τρεις συρράξεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτές τις περιοχές. Όσον αφορά την Ουκρανία, όπως συζήτησα με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζουμε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, είμαστε υπέρ της συζήτησης που θα λάβει χώρα, αύριο, στο Λονδίνο προκειμένου να στηρίξουμε την Ιορδανία και το Λίβανο.
Είμαστε υπέρ όλων των συζητήσεων που έχουν ως στόχο να βρεθεί ένας τρόπος για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Και, όπως γνωρίζετε, ο πόλεμος στη Συρία δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αιώνα στην Ευρώπη: το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών. Κατά συνέπεια, έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Και σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Παρουσίασε, επίσης, τις ελληνικές θέσεις για το κυπριακό ζήτημα και τα Βαλκάνια. Και πιστεύω ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό στις σχέσεις μας είναι ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει άλλη οδός για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του 21ου αιώνα. Η συνεργασία, η φιλική συζήτηση, η διαπραγμάτευση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, οι λύσεις που εδράζονται σε αυτό το Δίκαιο.
Θα ήθελα να σε προσκαλέσω να έρθεις στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε φέτος.
Μέσα από αυτή την επίσκεψη θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω τη στήριξή μου στις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών με ενημέρωσαν προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση που τηρούν οι Αζέροι φίλοι μας στο θέμα αυτό.
Οι χώρες μας διατηρούν στενές σχέσεις, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της ενέργειας. Ολοκληρώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αναλάβαμε μαζί, τον TAP, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, που φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, την Ιταλία. Και έχουμε ολοκληρώσει τα πιο σημαντικά σημεία αυτού και ευελπιστούμε ότι σε δύο χρόνια θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και το αέριο του Αζερμπαϊτζάν να ζεσταίνει πιο πολύ την Ευρώπη. Συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες και όλα τα σημεία του έργου αυτού.
Επικεντρωθήκαμε, επίσης, στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Έχουμε πολλές δυνατότητες και μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Χάρηκα ιδιαίτερα που συζητήσαμε για τις προοπτικές συνεργασίας μας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Όπως είπα στον Υπουργό σήμερα, η Ελλάδα είναι ο πιο στενός φίλος του Αζερμπαϊτζάν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αφουγκραζόμαστε ό,τι συμβαίνει στην περιοχή και κατανοούμε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα τα συναισθήματα και τον τρόπο που σκέφτεται ο λαός του Αζερμπαϊτζάν.
Έτσι, για άλλη μια φορά, Elmar, εκφράζω τις ευχαριστίες μου για τη φιλοξενία σου και την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ τη χώρα σου. Και σε περιμένουμε στη ζεστή Αθήνα. Νομίζω σήμερα η θερμοκρασία ανέβηκε στους 22 βαθμούς Κελσίου, ήταν μια πολύ όμορφη μέρα. Και αναρωτιόμουν, γιατί φεύγω και αφήνω αυτή την πόλη; Αλλά βρισκόμενος εδώ, ξέρω γιατί: Λόγω της φιλίας σου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση σχετικά με ενεργειακά ζητήματα)
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε ειρηνική επίλυση όλων των συρράξεων, σε όλον τον κόσμο, με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σχετικά με την ενέργεια, έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική περιοχή από ενεργειακής άποψης. Τώρα προγραμματίζουμε την προμήθειά μας με ενέργεια από την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν βρει τεράστια ενεργειακά αποθέματα και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνδέσουμε αυτές τις δυνατότητες που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος και τη δυνατότητα προμήθειας αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Και δημιουργούμε μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ακόμη έναν αγωγό φυσικού αερίου, στον οποίο θα διοχετεύεται, επίσης, το αέριο του Αζερμπαϊτζάν.
Και έχουμε κάνει στην Ελλάδα όλες τις προετοιμασίες. Έχουμε φέρει εις πέρας όλα όσα μας αναλογούν. Ελπίζω ότι σε δύο χρόνια θα προμηθευόμαστε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2 Φεβρουαρίου, 2016