Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και του ΥΠΕΞ της Σερβίας Vuk Jeremic μετά τη συνάντησή τους (Βελιγράδι, 07.09.2011)

V. JEREMIC: Υποδεχόμαστε σήμερα με μεγάλη χαρά τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον κύριο Σταύρο Λαμπρινίδη. Συζητήσαμε τα θέματα της περιφέρειάς μας, της περιφέρειας των Βαλκανίων, αλλά και γενικότερα διεθνή ζητήματα ιδίως υπό τη σκιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Έχω την τιμή να υπογραμμίσω ότι υπήρξε στο μέγιστο βαθμό συνεννόηση και συναίνεση, όσον αφορά όλα τα ζητήματα που συζητήσαμε σήμερα. Στην περιοχή μας, αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα και πολιτικά και οικονομικά, όμως, έχουμε όραμα και δεν έχουμε καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυσή τους. Θα συνεχίσουμε τις στενές επαφές που έχουμε στο πλαίσιο όλων των διεθνών οργανισμών και για όλα τα ζητήματα που αποτελούν κοινή πρόκλησή για εμάς, σήμερα.

Σήμερα το απόγευμα, ο κύριος Υπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να συναντηθεί και με τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ εμείς οι δύο θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας και απόψε κατά το δείπνο εργασίας, όπου θα μιλήσουμε σχετικά με την στρατηγική και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια.

Ο κύριος Υπουργός έρχεται για πρώτη φορά στο Βελιγράδι από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά, ελπίζω ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές συναντήσεις ακόμη και ότι θα συζητήσουμε πάρα πολλά θέματα τα οποία ενδιαφέρουν και τις δυο χώρες. Ακόμα μια φορά, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Βελιγράδι.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αγαπητέ Vuk, είναι πολύ μεγάλη χαρά που είμαι εδώ και πραγματικά σε ευχαριστώ για τη θερμότατη υποδοχή.

Η Σερβία έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο - εντυπωσιακή, το τονίζω χωρίς αναστολές - στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δικαιούται να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον επόμενο Δεκέμβριο και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προωθήσουμε αυτό το όραμά σας, που είναι και δικό μας. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλω να μεταφέρω σήμερα εδώ στο Βελιγράδι.

Υπάρχει και γνωρίζουμε το ζήτημα του Κοσόβου. Ξέρω και συμμερίζομαι πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό για εσάς, όπως κι εσείς ξέρετε από πλευράς σας πολύ καλά ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Η θέση αυτή δεν αλλάζει. Παράλληλα θέλω να τονίσω ότι το Κόσσοβο είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Χαιρετίζουμε το διάλογο που έχει ξεκινήσει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση, επενδύουμε πολλές ελπίδες σε αυτήν τη διαδικασία και σας συγχαίρω για την επιτυχία της περασμένης εβδομάδας κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου. Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει την εξαιρετικά εποικοδομητική συμβολή της Σερβίας σε αυτήν τη συζήτηση.
Το τελευταίο σημείο που θέλω να θίξω είναι το θέμα της οικονομίας. Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, κάνει μία μεγάλη προσπάθεια αλλαγών μέσα στη χώρα, όχι απλώς δεν έχει επηρεάσει αυτή η προσπάθεια τη διεθνή μας παρουσία και την παρουσία μας στη Σερβία και στην ευρύτερη περιοχή αλλά την έχει επιτείνει. Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας που έχει φέρει τόσες πολλές δουλειές και τόσο εξαιρετική συνεργασία μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια θα αυξηθεί δε θα μειωθεί, και το εννοώ αυτό στην πράξη.

Vuk, η Έκθεση της Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα και η Σερβία είναι τιμώμενη χώρα. Τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του προγράμματος "Go international" το οποίο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, υλοποιούμε μαζί με Εμπορικά Επιμελητήρια και μία μεγάλη Ελληνική Τράπεζα εδώ, στο Βελιγράδι, ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό Forum με εκατοντάδες επιχειρηματίες. Ελπίζω ότι θα προκύψουν πολλές δημιουργικές συζητήσεις και συνεργασίες από αυτό. Οι δυνατότητες Ελλάδας-Σερβίας είναι τεράστιες, οι δεσμοί μας είναι ισχυροί και διαχρονικοί. Δεν είμαστε φίλοι μόνο γιατί μας το λέει η ιστορία, είμαστε φίλοι γιατί γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλον, είμαστε φίλοι γιατί το επιλέξαμε.

Σε ευχαριστώ, Vuk, γι’ αυτήν την εξαιρετική υποδοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι, ποια είναι η γνώμη σας, εάν θα γίνει η Σερβία το Δεκέμβριο υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δεύτερη ερώτηση ήταν πώς ο κύριος Υπουργός, ο κ. Jeremic, τί νομίζει μάλλον για το ότι επίσης μεταβαίνετε στο Κόσοβο, στην Πρίστινα, μετά την επίσκεψη αυτή.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Μπορώ να σας μεταφέρω κάποια στοιχεία. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από περίπου ένα μήνα η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών Εξωτερικών εκθείασε τις κινήσεις που έκανε η Σερβία καθώς και τις συλλήψεις των κατηγορουμένων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η υποχρέωσή της: αυτό είχε ζητήσει η Ευρώπη και αυτό η Σερβία το εκπλήρωσε. Προφανώς υπάρχει πολύς και δύσκολος δρόμος ακόμη μπροστά μας, αλλά αν με ρωτάτε για το Δεκέμβριο, πιστεύω, και τουλάχιστον η Ελλάδα γι’ αυτό θα εργαστεί, ότι θα πρέπει να αποδοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας και ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Σας βεβαιώνω τουλάχιστον ότι αυτή είναι η δικιά μας η επιθυμία και για αυτό εργαζόμαστε εντατικά. Άλλωστε αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Σερβία, είναι σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

V. JEREMIC: Δε θα μπορούσα να πω τις πιθανότητες, δηλαδή τί πιθανόν μπορεί να γίνει. Κατά την προηγούμενη περίοδο εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα για να εκπληρώσουμε όλους τους όρους, οι οποίοι προβλέπονται για να γίνουμε υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, να γίνουμε υποψήφιοι το Δεκέμβριο. Δε θέλω να μιλήσω για πιθανότητες, όμως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μη γίνουμε υποψήφιοι το Δεκέμβριο, όμως τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Θα ήθελα να τονίσω όμως ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δε θα γίνει έκλειψη ηλίου ή δε θα πάψουμε να ζούμε, εμείς θα συνεχίσουμε τις ζωές μας κανονικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τις αξίες μας. Νομίζω ότι την τελευταία περίοδο όλοι έχουν καταλάβει ποιοι είναι οι στόχοι μας και τί αποφάσεις έχουμε πάρει, πώς θα συμπεριφερόμαστε και ποιες είναι οι αξίες μας και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε εμείς ούτε η συμπεριφορά μας. Ελπίζω ότι θα γίνουμε υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας.

Όσον αφορά την επίσκεψη στην Πρίστινα του πολύ καλού φίλου μου, Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, ο κύριος Υπουργός είναι πολύ καλός φίλος της χώρας μας, της Σερβίας, οπότε αυτός μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν τα Σκόπια αποδεχτούν να ονομάζεται η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία», μήπως θα αποδεχτείτε εσείς τη γλώσσα τους ως «μακεδονική γλώσσα» στα Ηνωμένα Έθνη;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι τέτοιου είδους συζητήσεις δε γίνονται δημόσια. Ένα όνομα το οποίο περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» είναι κάτι το οποίο η χώρα μου έχει πει ότι είναι απαραίτητο για να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Όπως επίσης θα πρέπει να είναι ένα όνομα το οποίο θα είναι σε χρήση έναντι όλων, δηλαδή δεν θα αποκαλεί κάποιος μία χώρα με ένα όνομα, κάποιος άλλος με ένα άλλο - θα έχει μία χρήση για όλες τις ανάγκες. Αυτό είναι ένας λογικός συμβιβασμός και ελπίζω να υπάρξει και από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η διάθεση για έναν τέτοιο συμβιβασμό. Αυτό είναι και το ζήτημα, άλλωστε, το οποίο ρητά καθορίζεται ως αντικείμενο των συζητήσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τα άλλα θέματα που είπατε δεν είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Εγώ θα ήθελα ένα πράγμα, θέλω να αντιληφθούμε ότι είμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, ένα σταυροδρόμι μεγάλης ελπίδας για να υπάρξει καλή γειτονία και ανάπτυξη στη γειτονιά μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να γράψουμε ιστορία αν εγκαταλείψουμε τη διάθεση να ξαναγράψουμε την ιστορία των άλλων. Εφόσον και η Κυβέρνηση στα Σκόπια είναι αυτής της άποψης, τότε έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι θα βρούμε μία λύση.

7 Σεπτεμβρίου, 2011