Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Αυστρίας Μ. Spindelegger μετά τη συνάντησή τους

Μ.SPINDELEGGER: Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη ευχαρίστηση υποδέχομαι τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, που έρχεται για πρώτη φορά εδώ στη Βιέννη. Συζητήσαμε πολλά θέματα. Όπως θα ξέρετε, αρχίσαμε με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και θα σας μεταφέρω τρία μηνύματα από τη δική μου σκοπιά και κατόπιν ο κ. Λαμπρινίδης θα προβεί από τη μεριά του σε μία δήλωση.

Πρώτον μιλήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις και τις αποφάσεις που έλαβε το ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες ότι με τις μεταρρυθμίσεις αυτές η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια άλλη πορεία. Αυτό το βλέπουμε πολύ θετικά. Εμείς διαβεβαιώσαμε για τη στήριξη που θα έχει η Ελλάδα όσον αφορά την παροχή του δανείου εκ μέρους της Ε.Ε.

Δεύτερον, μιλήσαμε για το επικείμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο συνομιλητής μου με ενημέρωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα για τη συμμετοχή αυστριακών επιχειρήσεων. Αυτό το βλέπω πολύ θετικά και, εφόσον διαμορφωθούν συγκεκριμένα προγράμματα, θα τα θέσουμε υπόψη αυστριακών επιχειρήσεων, οι οποίες πιθανόν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα και να δραστηριοποιηθούν π.χ. με τη μορφή joint ventures.

Τρίτον, συζητήσαμε επίσης την κοινή μας πρωτοβουλία στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα, και πώς θα την συνεχίσουμε, ώστε να επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ε.Ε. Ήδη έχουμε με την Κροατία μια πρώτη επιτυχία και η Ελλάδα και η Αυστρία θα συνεχίσουν την προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει κανένα κράτος εκτός Ε.Ε.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι σταθμοί στην πρώτη μου περιοδεία είναι στην Αυστρία και, χθες, στη Γερμανία. Ήθελα στο ταξίδι μου αυτό να μεταφέρω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση ορισμένα μηνύματα. Το πρώτο είναι να διαβιβάσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για τη στήριξη και αλληλεγγύη στα μεγάλα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελλάδα και τα οποία είναι απαραίτητα. Το δεύτερο μήνυμά μου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων που ψηφίστηκε μόλις από το κοινοβούλιο είναι πιο φιλόδοξο από το πρώτο και σας διαβεβαιώνω για την εφαρμογή του χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Κι αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητά μας, στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη στήριξη της αυστριακής κυβέρνησης και του αυστριακού λαού. Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έχουν επενδυθεί εκ μέρους της Αυστρίας, παρά τις φήμες των τελευταίων 18 μηνών περί οικονομικής κατάρρευσης. Κι αυτό είναι διαβεβαίωση και δέσμευση εκ μέρους μας.

Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ τη στιγμή που στη χώρα μας ξεκινάμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική όσο με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση κι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Είχα την δυνατότητα να συζητήσω με τον κ. Υπουργό για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ελλάδα για μεγάλες επενδύσεις τους επόμενους μήνες. Ελπίζω και επιθυμώ σημαντικοί Αυστριακοί επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Μιλήσαμε και για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την κοινή μας δέσμευση να εξασφαλίσουμε την ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε, που είναι σημαντικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη. Βέβαια αυτό θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην σταματήσει η διαδικασία αυτή.

Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά πολύ κοντά στην περιοχή και έχουμε αρκετές επαφές. Και οι δυο μας δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε ξανά τη στήριξη της Ευρώπης για την πραγματοποίηση του δημοκρατικού οράματος αυτών των λαών, όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις.

Τέλος, μιλήσαμε για τον τουρισμό. Κάλεσα τον υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτεί την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να τον υποδεχτώ. Εγώ θα βρίσκομαι όλο το καλοκαίρι στην Ελλάδα, γιατί δε νομίζω ότι θα κάνω διακοπές… Είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της τουριστικής κίνησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σημειώσει μέχρι τώρα άνοδο περίπου 10%. Ελπίζω να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερο Αυστριακοί τουρίστες, κάτι που θα βοηθήσει και στη περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες είναι, παραδοσιακά, πολύ στενές. Είμαι πεπεισμένος ότι θα παραμείνουν έτσι και δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με βάση ποιο νόμο η Ελλάδα απαγόρευσε τον απόπλου του στολίσκου για τη Γάζα;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:   Το Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε χρήση ενός νόμου που επιτρέπει στην κυβέρνηση την απαγόρευση απόπλου, όταν πιστεύει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών. Η περίπτωση αυτή εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου αυτού. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι για το θέμα αυτό ήρθα σε επαφή με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την περασμένη Κυριακή για να ενημερώσω και τα ΗΕ για την πρότασή μας να αναλάβει η Ελλάδα την ασφαλή μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι μία πρόταση που συζητήσαμε και με άλλες χώρες της περιοχής και η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Είναι πολύ σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, με στόχο τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, ελπίζω ότι θα έχουμε μια πρώτη επιτυχία, που όλοι χρειαζόμαστε και την οποία ζητά ο Παλαιστινιακός λαός και αναμένει ο ισραηλινός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κατανοείτε το θυμό των Ευρωπαίων και το γεγονός ότι χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Ναι, το κατανοώ και φοβάμαι ότι εν μέρει οφείλεται στο ότι η Ελλάδα στο παρελθόν δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της, κάτι που τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει ριζικά. Γίνονται μεγάλες αλλαγές, που είναι απαραίτητες. Αυτό που επιθυμούμε τώρα είναι να προχωρήσουμε. Δεν είναι καλό να υπάρχει αυτού του είδους το αρνητικό κλίμα, το οποίο δεν υποστηρίζει τις λύσεις που χρειαζόμαστε. Είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να είναι ισχυρή. Αντίθετα ακούω πολλές φωνές να ζητούν εν μέσω κρίσης να περιχαρακωθεί ο καθένας στον εαυτό του. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό. Η ισχύς της Ευρώπης έγκειται στο ότι συνολικά 500 εκατ. άνθρωποι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους όσον αφορά τις επενδύσεις, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Δεν μπορώ να φανταστώ καμία άλλη πολιτική δύναμη στον κόσμο που να μπορεί να ανταγωνιστεί αυτή την Ευρώπη. Μια Ευρώπη, όμως, όπου ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου σε περίοδο κρίσης, είναι μια Ευρώπη που δε νομίζω ότι μας αξίζει. Είμαι ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος. Δεσμεύομαι ότι η χώρα μου θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και δεσμεύομαι να παλέψω ώστε η Ευρώπη να παραμείνει σταθερή στην αρχή της αλληλεγγύης, που είναι μια από τις βασικές αρχές της Ε.Ε. Αυτό είναι το όραμά μου. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτό το κλίμα, θα είμαι πολύ ευτυχής και υπερήφανος.

7 Ιουλίου, 2011