Βασικά Σημεία:
Σχετικά με την Δανική Προεδρία ΕΕ (α’ εξάμηνο 2012):
• Επισκέφθηκα τη Δανία για να εκφράσω την υποστήριξη της Ελλάδος στην επικείμενη Δανική Προεδρία της ΕΕ. Θέματα που ενδέχεται να μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Δανίας είναι η χρηματοπιστωτική κρίση, η αποτελεσματική αντιμετώπισή της και οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές, η διεύρυνση της Ε.Ε., το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία και των διεθνών υποχρεώσεών της, καθώς και τα Βαλκάνια. Διαπίστωσα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ότι οι απόψεις μας συμβαδίζουν σε πολλά από αυτά τα θέματα.
Σχετικά με κατάσταση σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή:
• Σε ότι αφορά τη Λιβύη, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή υποστηρίζουμε το δικαίωμα των λαών αυτών των χωρών στην ελπίδα, στον αγώνα για την οικοδόμηση μίας δημοκρατίας που αξίζουν. Και έχουμε, από την πρώτη στιγμή, παροτρύνει όλους να σεβαστούν αυτά τα δικαιώματα, να σταματήσουν τη βία και να προχωρήσουν σε μία συζήτηση για τη μετάβαση στη δημοκρατία. Στο τέλος η δημοκρατία πάντα επικρατεί και το ίδιο θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση.
Σχετικά με χρηματοπιστωτική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη:
• Πάντα θεωρούσα ότι η Ευρώπη, η Ευρώπη των 500 εκ. ανθρώπων, συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο όταν είναι ενωμένη και δεμένη. Σε περίοδο κρίσεως, εάν το καθένα από τα 27 κράτη μέλη κλειστεί στον εαυτό του, τότε υπονομεύουμε εμείς τους εαυτούς μας.
Ακολουθεί πλήρες κείμενο δηλώσεων (προϊόν μετάφρασης):
Λ.ΕΣΠΕΡΣΕΝ: Σας καλωσορίζουμε όλους και εσένα Σταύρο. Ήταν πραγματική χαρά για μένα να υποδεχτώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη Δανία. Νομίζω ότι έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη σε διμερές επίπεδο από την Ελλάδα. Ήταν καιρός, λοιπόν, να έρθεις και χάρηκα πολύ όταν μιλήσαμε στις Βρυξέλλες και μου είπες ότι θα έρθεις τον Αύγουστο. Είχαμε μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, βεβαίως και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και όλα τα μέτρα που εφαρμόζει αυτήν την εποχή η Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση.
Είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για ορισμένα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, στα οποία και οι δύο πλευρές έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συζητήσαμε για τη Λιβύη, όπου και οι δυο πλευρές συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, να στηρίζουμε βεβαίως όλους τους τρόπους με τους οποίους ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Αμπντέλ Αλ-Χαντίμπ προσπαθεί να επιτύχει την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε ιδιαίτερα ότι πρέπει να εξευρεθεί μια πολιτική λύση και, ελπίζουμε, να επιτευχθεί εκεχειρία, καθώς επίσης και ότι είναι πολύ σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να τηρεί μια ενιαία στάση. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη. Συμφωνούμε στο μέγιστο βαθμό ως προς τις θέσεις που έχουμε για το θέμα της Λιβύης. Συζητήσαμε βεβαίως λεπτομερώς και για τη σοβαρή κατάσταση στη Συρία – και οι δυο συμφωνούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στον Μπασάρ Αλ-Άσαντ και στο συριακό καθεστώς ότι πρέπει να σταματήσουν τη βία, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατουμένους και να ξεκινήσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα αλλά ευρωπαϊκά θέματα, όπως την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας ΕΕ από τη Δανία, καθώς και την κοινή απειλή της πειρατείας που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Αφρική.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ Lene. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα σε ένα φιλικό και εξαιρετικό κλίμα. Επισκέφθηκα τη Δανία για να εκφράσω την υποστήριξη της Ελλάδος στην επικείμενη Δανική Προεδρία της ΕΕ. Θα χειριστείτε πολλά δύσκολα θέματα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται κοντά σας, συνδράμοντάς σας στις προσπάθειές σας για εξεύρεση συμβιβασμών. Θέματα που ενδέχεται να μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας είναι η χρηματοπιστωτική κρίση, η αποτελεσματική αντιμετώπισή της και οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές, η διεύρυνση της Ε.Ε., το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία και των διεθνών υποχρεώσεών της, καθώς και τα Βαλκάνια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς εξωτερικής πολιτικής. Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διαπίστωσα ότι οι απόψεις μας συμβαδίζουν σε πολλά από αυτά τα θέματα και ότι υπάρχει επιθυμία συνεργασίας. Επιπλέον, στο θέμα της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα στην Ελλάδα και αντικείμενο συζήτησης στη Δανία, είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για συνεργασία, ενίσχυση των συνόρων μας και επίδειξη της απαραίτητης αλληλεγγύης. Επίσης, όπως θα περίμενε κανείς, συζητήσαμε για την χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Lene για τις αξιόλογες και εξαιρετικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση. Είναι γεγονός ότι ο Ελληνικός λαός υποφέρει λόγω των δύσκολων αυτών αλλαγών, για αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας και να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και ενωμένοι. Πάντα θεωρούσα ότι η Ευρώπη, η Ευρώπη των 500 εκ. ανθρώπων, συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο όταν είναι ενωμένη και δεμένη. Σε περίοδο κρίσεως, εάν το καθένα από τα 27 κράτη μέλη κλειστεί στον εαυτό του, τότε υπονομεύουμε εμείς τους εαυτούς μας.
Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, να δείξει την υπευθυνότητα που οφείλει στους Ευρωπαίους εταίρους της και στη Δανία συγκεκριμένα. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας έχει δοθεί με τη μορφή δανείων. Δεν πρόκειται για δωρεές, ήδη αποπληρώνουμε κάθε ευρώ αυτών των δανείων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ. Αλλάζουμε τη χώρα μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία διασφαλίζουμε το μέλλον της, το μέλλον του ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης. Και, επίσης, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις, ότι πρόκειται δηλαδή για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Κανείς από εμάς δεν είναι ευτυχής με τις επιθέσεις που βλέπουμε πρόσφατα σε διάφορες οικονομίες στην Ευρώπη και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι διασφαλίζουμε όλη την ήπειρό μας. Αυτό είναι που σχεδιάζουμε να κάνουμε, και αυτό είναι που θα υποστηρίξει η Δανική προεδρία.
Σε ότι αφορά τη Λιβύη, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, νομίζω ότι η Lene είπε όλα όσα πρέπει να ειπωθούν. Υποστηρίζουμε έντονα το δικαίωμα των λαών αυτών των χωρών στην ελπίδα, στον αγώνα για την οικοδόμηση μίας δημοκρατίας που αξίζουν. Και έχουμε, από την πρώτη στιγμή, παροτρύνει όλους να σεβαστούν αυτά τα δικαιώματα, να σταματήσουν τη βία και να προχωρήσουν σε μία συζήτηση για τη μετάβαση στη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας. Και νομίζω ότι στο τέλος η δημοκρατία πάντα επικρατεί και το ίδιο θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση.
Λοιπόν, σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.
L. ESPERSEN: Ευχαριστώ πολύ. Και τώρα παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, πως εκτιμάτε από την σκοπιά της χώρας σας την παρούσα κατάσταση σε ότι αφορά την διεθνή απάντηση στην οικονομική κρίση και στην κρίση χρέους;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την 21η Ιουλίου ελήφθησαν ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις, που διασφαλίζουν με αποφασιστικό τρόπο, όχι μόνο την Ελλάδα και το χρέος της, αλλά επίσης και την Ευρώπη συνολικά. Με αυτό εννοώ ότι οι αποφάσεις αυτές δίνουν τώρα στην Ελλάδα μια «ανάσα», ώστε να εφαρμόσει με πεποίθηση και αταλάντευτα τις δύσκολες αλλαγές που απαιτούνται για να αλλάξει η χώρα. Πριν την 21η Ιουλίου υπήρχε η αίσθηση ότι δεν υπήρχε πάτος σε αυτό το βαρέλι του χρέους. Ο ελληνικός λαός αισθανόταν ότι κάνει θυσίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αισθάνονταν ότι χορηγούν δάνεια, ότι δίνουν βοήθεια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σε αυτό το βαρέλι βάλαμε πάτο και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να το γεμίζουμε. Δεν είμαστε καν κοντά στο τέλος αυτής της διαδικασίας, αλλά είμαστε εκεί. Γενικότερα, μετά την 21η Ιουλίου βλέπει κανείς κάτι που λέγαμε για καιρό, ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως αποδιοπομπαίου τράγου δεν ήταν η απάντηση σε ένα πρόβλημα, που ήταν μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Οι αμφιβολίες που εκφράστηκαν σχετικά με τα χρέη άλλων χωρών δείχνουν ότι υπάρχει μία γενικότερη συζήτηση και ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη, τουλάχιστον, έχει αρχίσει να δίνει αυτήν την απάντηση με έναν αποφασιστικό και πειστικό τρόπο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, εάν υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι η Ευρώπη θα κλονιστεί, ότι η ευρωζώνη θα κλονιστεί, θα απογοητευθούν και στο τέλος θα έχουμε μία ισχυρή ευρωζώνη, δηλαδή μία ισχυρή Ευρώπη – είτε είναι κάποιος στην ευρωζώνη, είτε όχι. Και ισχυρή Ευρώπη σημαίνει ισχυρή παγκόσμια οικονομία. Δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς ανθρώπους που δεν επιθυμούν μία ισχυρή παγκόσμια οικονομία. Όλοι κερδίζουν από αυτό.
L. ESPERSEN: Συμφωνώ απολύτως και νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι, ουσιαστικά, επίδειξη ευρωπαϊκής ηγεσίας. Γιατί αυτό που χρειάζεται να κάνουμε – παρά το γεγονός ότι η Δανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, έχουμε τεράστιο συμφέρον επ’ αυτού – είναι να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ και η ευρωζώνη περιβάλλονται από μεγάλη αξιοπιστία. Νομίζω ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι ότι, όπως είπε ο Σταύρος, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και πολλές άλλες χώρες. Για πολλά χρόνια το ευρώ αποτέλεσε ασπίδα για αυτές τις χώρες. Πιστεύω ότι, αν δεν είχαμε το ευρώ, τα πράγματα σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν ακόμα χειρότερα. Αυτό που έχει τώρα προταθεί για τις διάφορες αυτές χώρες είναι να προχωρήσουν μπροστά με διάφορα προγράμματα, προκειμένου να δείξουν στους διεθνείς επενδυτές ότι είναι έτοιμες να κάνουν θυσίες, να κερδίσουν νέα αξιοπιστία. Αυτό είναι που κάνει η Ελλάδα, αυτό είναι επίσης που έκανε η κυβέρνηση της Δανίας τον περασμένο χρόνο. Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα είναι πως, δεν αρκεί να υπόσχεσαι ότι θα κάνεις αλλαγές σε δύο ή τρία χρόνια, αλλά πρέπει να λαμβάνεις τις πολιτικές αποφάσεις τώρα, όπως έκανε η Ελλάδα και πέρυσι και φέτος. Αποφάσεις τώρα που έχουν αποτέλεσμα, αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου ζητούν οι επενδυτές από μας, τους πολιτικούς, προκειμένου να δείξουμε ηγεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, θεωρείτε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Νομίζω πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε για το ποια είναι η σωστή συνταγή και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά αυτά που έχουμε ήδη συμφωνήσει. Λάβαμε κάποιες αποφάσεις στις 21 Ιουλίου. Είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να υλοποιηθούν αποτελεσματικά αμέσως, και η ΕΕ έχει αφοσιωθεί πλήρως σε αυτόν τον σκοπό αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν πολλές αναφορές στην ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων, επειδή απαιτούν, επίσης, την συγκατάθεση των εθνικών Κοινοβουλίων. Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλά όργανα που πρέπει να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της οριστικής εξόδου από την κρίση χρέους στην Ευρώπη και για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της ελπίδας στην Ευρώπη. Αυτά τα όργανα πρέπει να συζητηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις, όπως αυτή της 21ης Ιουλίου, η οποία έδειξε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ λειτουργούν ενωμένα, υπεύθυνα και με αλληλεγγύη. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι το σωστό μήνυμα και ότι έτσι θα βρούμε τις σωστές λύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ζητώ συγγνώμη που επανέρχομαι στα οικονομικά, αλλά τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα για τον απλό λαό στην Ελλάδα, γιατί ξαφνικά υπάρχουν αποτελέσματα για τους επενδυτές, σας απασχολεί όμως ποιες επιπτώσεις έχουν αυτά τα μέτρα στη ζωή των πολιτών;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως με απασχολεί, με απασχολεί βαθιά, οι συνέπειες για τους πολίτες στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ επώδυνες. Κάποιοι στην Ευρώπη έλεγαν στην αρχή, «ας τιμωρήσουμε αυτούς τους Έλληνες». Η απάντησή μου σε αυτό είναι ότι πρέπει τώρα να περάσουμε από τη ρητορική της τιμωρίας στη ρητορική της αλληλεγγύης. Οι επιπτώσεις στον ελληνικό λαό είναι οξύτατες, ωστόσο ο ελληνικός λαός τον περασμένο ενάμιση χρόνο έχει επιδείξει, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, απόλυτη δέσμευση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να αλλάξει η χώρα – πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν αίτημα του ελληνικού λαού πολύ πριν από την κρίση και τα δάνεια, κι άλλωστε για αυτό το λόγο άλλαξε και η ελληνική κυβέρνηση το 2009, για να προχωρήσει σε αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίσαμε με κάθε δυνατό τρόπο – κι εδώ έγκειται η μεγάλη σημασία της 21ης Ιουλίου – ότι είναι άκρως σημαντικό εν μέσω αυτών των κατά τα άλλα απαραίτητων και εξαιρετικά επώδυνων περικοπών να προωθήσουμε και την ανάπτυξη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι αγορές, όπως έπραξαν την προηγούμενη χρονιά, θα μείνουν στη θέση τους και θα στοιχηματίζουν πάντα εναντίον σου. Θα υποθέτουν ότι ποτέ δε θα είσαι σε θέση να αναπτυχθείς σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεπεράσεις το πρόβλημα. Κι αυτό που αποφάσισε η Ευρώπη στις 21 Ιουλίου για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα είναι ότι, παράλληλα με τις περικοπές, πρέπει να δοθεί εκ νέου έμφαση σε ανταγωνιστικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αυτό, πιστεύω, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς όλες τις αγορές: ότι Ελλάδα σημαίνει επιχειρηματικότητα, ότι Ευρώπη σημαίνει επιχειρηματικότητα, ότι είμαστε ξανά στο μονοπάτι της αξιοπιστίας και θα παραμείνουμε σε αυτό.
10 Αυγούστου, 2011