Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, πίσω μας βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρωπότητας, ο Παρθενώνας, στην αρχαία Ακρόπολη των Αθηνών. Και εδώ που στεκόμαστε, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, θαυμάζουμε τα υπέροχα έργα τέχνης που κόσμησαν το κλασικό αυτό μνημείο.
Φτιάξαμε αυτό το Μουσείο όχι μόνο για να προστατεύσουμε τα έργα από τη φθορά του χρόνου, αλλά και για να αναδείξουμε την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου. Εδώ, σε απευθείας οπτική επαφή με την Ακρόπολη, τα έργα αναδεικνύουν όλη τους την ομορφιά και τη διαχρονική τους αξία.
Είναι κληρονομία του ελληνικού λαού, ταυτόχρονα όμως και σημαντικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αυτά και άλλα πολλά, αρχαίους και βυζαντινούς θησαυρούς, είναι κατάσπαρτη η Ελλάδα και αξίζουν όλα της καλύτερης δυνατής προστασίας.
Αγαπητή Υπουργέ Εξωτερικών της Αμερικής, αγαπητή Hillary, η Ελλάδα υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και παράνομη εξαγωγή των αρχαιοτήτων της. Γι’ αυτό η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα έχει τόση μεγάλη σημασία για εμάς. Ενισχύει τον αγώνα μας ενάντια στην παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών. Ενισχύει τη συνεργασία μας σε ένα σπουδαίο τομέα, με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, του παγκόσμιου πολιτισμού, προς όφελος των δύο λαών μας και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Παύλο Γερουλάνο, τον Υπουργό Πολιτισμού, και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού που με τη σκληρή δουλειά και με την αφοσίωσή τους στην προστασία και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού έκαναν τη σημερινή συμφωνία πραγματικότητα.
Θα ήθελα να διατυπώσω την ελπίδα και την επιθυμία να έρθουν εκατομμύρια από τη χώρα σας να θαυμάσουν αυτούς τους θησαυρούς. Και όπως είπατε κι εσείς, αυτό που έχουμε κοινό δεν είναι μόνο οι πολιτικές μας, αλλά είναι και οι αξίες μας. Έτσι λοιπόν, παίρνω το θάρρος να πω: καλώς όρισες στο σπίτι σου, Hillary Clinton.
H. CLINTON: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών κύριο Λαμπρινίδη, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κύριο Γερουλάνο, τον Καθηγητή κύριο Παντερμανλή για τις προσπάθειες τους να καταστήσουν πραγματικότητα τη στιγμή αυτή.
Χαίρομαι και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που εκπροσωπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ, αυτήν τη στιγμή, που αποδεικνύει των θερμές και στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκατομμύρια επισκεπτών επισκέφτηκαν την εγκατάσταση αυτή, υπό τη σκιά της Ακροπόλεως, και θαύμασαν τα θαυμάσια έργα. Και μαζί με όλες αυτές τις χώρες που εκπροσωπούνται από τους επισκέπτες, βρίσκεται και η δική μου χώρα που χρωστάει πάρα πολλά στην Ελλάδα για την προσφορά της.
Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα θα προστατεύσει την ελληνική κληρονομιά από λεηλασίες και από λαθρεμπορία. Τώρα καθίσταται παράνομη η εισαγωγή προστατευμένων αντικειμένων στις ΗΠΑ, εκτός εάν έχουν πιστοποιηθεί από τις Ελληνικές Αρχές. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το κίνητρο για την αφαίρεση των αντικειμένων ευθύς εξαρχής.
Γνωρίζουμε από την εμπειρία που έχουμε ότι μέτρα σαν και αυτά είναι αποτελεσματικά. Αυτή θα είναι η 15η συμφωνία μας για πολιτιστικά αγαθά και έχουμε δει αποτελέσματα σε χώρες από την Καμπότζη μέχρι και την Κύπρο.
Αυτές οι συμφωνίες βασίζονται στην μακροπρόθεσμη αφοσίωση της Αμερικής στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από 40 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επικύρωσε τη Συνθήκη Παγκόσμιας Κληρονομιάς και σήμερα αυτό αποτελεί προτεραιότητα και για την Κυβέρνησή μας και για εμένα προσωπικά.
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας ότι η Αμερική είναι αφοσιωμένη στην προστασία και του μέλλοντος της Ελλάδας όπως είναι αφοσιωμένη στη διαφύλαξη του παρελθόντος της. Στους δύσκολους καιρούς μας θα συμπαρασταθούμε η μία την άλλη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το έθνος που έκτισε τον Παρθενώνα, που εφηύρε τη δημοκρατία και που ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία.
Ευχαριστώ λοιπόν τους Υπουργούς και όλους τους συνεργάτες τους και προσβλέπω στην υπογραφή της Συμφωνίας.
17 Ιουλίου, 2011