(Μετάφραση από Αγγλικά)
N. JUDEH: Με μεγάλη μου χαρά υποδέχτηκα τον καλό μου φίλο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στην Ιορδανία. Ο Σταύρος και εγώ διατηρούμε μια εξαιρετική επαγγελματική σχέση και εδώ και καιρό, κάθε φορά που συναντιόμαστε στα διεθνή φόρα, λέμε ότι αφού επισκεφθεί την Ιορδανία θα πρέπει κι εγώ να επισκεφθώ την Ελλάδα. Τώρα εκείνος έκανε πράξη τα λόγια του και ελπίζω να μπορέσω και εγώ κάποια στιγμή να κάνω το ίδιο. Η Ελλάδα και η Ιορδανία διατηρούν παραδοσιακά και ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχουμε κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε από κοινού. Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση σήμερα το πρωί, μια συζήτηση ευρεία, εκτεταμένη και συνολική επί ενός μεγάλου αριθμού ζητημάτων, όπως τα δραματικά γεγονότα στην περιοχή μας, τη σημασία μιας συμφωνίας επί του παλαιστινιακού ζητήματος, τις συνέπειες των εξελίξεων που βιώσαμε και οι δύο στη Νέα Υόρκη. Σίγουρα, η Ελλάδα και η Ιορδανία συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με τη λύση των δύο Κρατών, το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ένα Κράτος στο έδαφός τους αλλά και την ασφάλεια για όλες τις χώρες της περιοχής, κάτι που θα εξασφαλίσει ειρήνη και ασφάλεια για όλους. Και συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των χωρών της περιοχής αλλά και μεταξύ της ίδιας της περιοχής και άλλων περιοχών. Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες αλλά, όντως, συζητήσαμε και για τις διμερείς μας σχέσεις και όντως θα διασφαλίσουμε ότι θα εξετασθούν από κοινού οι προοπτικές μιας περαιτέρω συνεργασίας.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Nasser από τα βάθη της καρδιάς μου και εκ μέρους του ελληνικού λαού επίσης, για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε και τις εξαιρετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε. Πράγματι, έχει απόλυτο δίκιο, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά του Υπουργού Εξωτερικών, με ενθάρρυνε να πραγματοποιήσω μια περιοδεία στην περιοχή. Θυμάμαι πολύ καλά τα λόγια του, ήταν στην πρώτη μας συνάντηση. Άκουσα τη συμβουλή του. Πιστεύω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό κυρίως για τη σχέση που η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν με την Ιορδανία ειδικότερα, αλλά και με την περιοχή γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών κρατών που υποστηρίζουν τη σύσφιξη των ήδη στενών δεσμών με την Ιορδανία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτόν τον σκοπό και στο μέλλον.
Η Ελλάδα και το Χασεμιτικό Βασίλειο μοιράζονται μια μακρά ιστορία παραδοσιακά στενών και φιλικών σχέσεων. Η επίσκεψή μου αυτή αποσκοπεί στην διατήρηση της κοινής πορείας προς τον στόχο της αλληλοσυμπλήρωσης των κοινών μας προσπαθειών υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας στην κοινή μας γειτονιά. Πράγματι, Nasser, η Ελλάδα θεωρεί ότι το Χασεμιτικό Βασίλειο αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Αναγνωρίζουμε και σε ευχαριστούμε για τις προσπάθειές σου υπέρ της προώθησης του διαλόγου και της παροχής κινήτρων, τόσο εσωτερικά όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ιορδανία θα χρησιμέψουν επίσης ως παράδειγμα για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής, και, βέβαια, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι και οι δύο χώρες μας έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, είμαστε συνεπώς – εκτός από πολύ στενοί φίλοι – οι χώρες που θα δώσουν σήμερα ένα παράδειγμα στις περιοχές τους, ένα παράδειγμα σταθερότητας, υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και αυτό είναι ακριβώς, κατά τη γνώμη μου, αυτό που προσπαθούμε και οι δύο να επιτύχουμε.
Πραγματοποιούμε αυτή την επίσκεψή εδώ στην Ιορδανία μαζί με μια αντιπροσωπεία μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις και με έναν αριθμό επιχειρηματιών. Για εμάς, αυτή η επίσκεψη είναι ζωτικής σημασίας και πολύ σημαντική. Η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή χώρα παρά τις συζητήσεις στο εωτερικό της και στην Ευρώπη περί επίλυσης του ζητήματος του χρέους που μας επηρεάζει και επηρεάζει την ήπειρό μας, είμαστε οικονομικά μια πολύ ισχυρή χώρα που γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής, αντί για εσωστρεφής, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ σοβαρών επιχειρηματιών. Η Ιορδανία έχει μια οικονομία με προοπτική. Πρέπει να υπογραμμιστεί, επίσης, το γεγονός ότι έχουμε μια πολιτιστική συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια. Χιλιάδες Ιορδανοί ήρθαν στην Ελλάδα, γνώρισαν τη χώρα μας, σπούδασαν στα πανεπιστήμιά μας και στην συνέχεια επέστρεψαν στη χώρα τους ως εξειδικευμένοι επιστήμονες ή κατέχοντας άλλες θέσεις. Θέλω να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε αργότερα να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες, όταν θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα.
Τώρα, μιλήσαμε όντως για τα Βαλκάνια και φυσικά για τη Μέση Ανατολή και την Αραβική Άνοιξη, και, όπως είπε και ο Nasser, αναφερθήκαμε και στο παλαιστινιακό ζήτημα και είχα την ευκαιρία να εκφράσω την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας καθώς και το συγκεκριμένο έργο της και τις προσπάθειές της προς τον σκοπό της εφαρμογής του κοινού μας οράματος για ένα Παλαιστινιακό κράτος όπου θα επικρατεί η δημοκρατία και η ευημερία, το οποίο πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά και για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή, όπως είπε και ο Nasser.
Εμείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία προς αυτήν την κατεύθυνση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω σε εσένα Nasser και στον λαό της Ιορδανίας, είναι ότι βρίσκομαι εδώ τόσο υπό την ιδιότητά μου ως Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών όσο αυτής ενός Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών και πιστεύω ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεών μας, είναι μείζονος σημασίας. Δεν πρέπει μόνο να επιτρέψουμε στους λαούς που έχουν διμερή προβλήματα να μιλούν μεταξύ τους, πρέπει και να επιτρέψουμε και σε αυτούς που δεν έχουν διαφορές να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. Αλλά επίσης πιστεύω ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιορδανία και στην περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική, έχουμε μια νότια γειτονιά πολλά υποσχόμενη, έχουμε σημαντικά έργα υποδομής στα οποία συμμετέχει η Ιορδανία και τα οποία θα πρέπει άμεσα να συζητήσουμε προς όφελος των λαών μας. Η δέσμευση μου προς εσάς είναι ότι θα συνεχίσω όχι μόνο ως Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αλλά και ως Ευρωπαίος Υπουργός Εξωτερικών να προωθώ τα αμοιβαία συμφέροντά μας καθώς και τις απόψεις σας σχετικά με αυτά τα ζητήματα στους συναδέλφους μου στην Ευρώπη.
Σας ευχαριστώ πολύ. Όποτε σας το επιτρέψει το πρόγραμμά σας, θα ήταν τιμή μου να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα και θα κάνω τα πάντα για να έχετε μια εποικοδομητική επίσκεψη. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η άποψη της Ιορδανίας για το ρόλο της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό ζήτημα;
N. JUDEH: Όπως προανέφερα, ο ρόλος της ελληνικής διπλωματίας είναι πολιτικά ενεργός και προληπτικός. Η Ιορδανία, η Ελλάδα και πολλές αραβικές χώρες – η Ελλάδα είναι μια χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με όλες – έχουν ένα κοινό όραμα που έχει παραμείνει αναλλοίωτο και αυτό είναι η εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και που έχει γνωρίσει τόση πολλή βία και η επίλυση της αραβο-ισραηλινής διένεξης με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, γιατί πιστεύω ότι όλοι, όχι μόνο οι χώρες της περιοχής αλλά και εκείνες κοντά στην περιοχή, έχουμε υποστεί τον αντίκτυπο και από συναισθηματικής αλλά και γεωγραφικής άποψης. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η διαμάχη έχει παραταθεί πάρα πολύ και αποτελεί για όλους μας μια συνεχή πηγή ανησυχίας, χωρίς να ξεχνούμε βέβαια και το μεγάλο και βαρύ κόστος της αιματοχυσίας, της βίας και της απώλειας. Υπάρχει μια διεθνή βούληση υπέρ της επίλυσης αυτής της διαφοράς και η Ελλάδα αποτελεί μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας, όπως είπα και πριν. Είναι ένα εργαλείο που είναι πάντα αποτελεσματικό, ένα εργαλείο που είναι πάντα καλοδεχούμενο και επίσης, όπως είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών, βρισκόμαστε εδώ σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών αλλά και με έναν Ευρωπαίο Υπουργό Εξωτερικών και η Ευρώπη έχει διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό προληπτικό ρόλο, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει. Εμείς χαιρετίζουμε οποιαδήποτε συνεισφορά της Ελλάδας για την πρόοδο ή την προσπάθεια προόδου των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε αυτό που επιθυμούμε όλοι, δηλαδή σε ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο γειτονικό παλαιστινιακό κράτος στο παλαιστινιακό εθνικό έδαφος και στην επικράτηση της ασφάλειας για όλους στην περιοχή. Πιστεύω ότι σε τελική ανάλυση, οι νέοι αυτής της περιοχής έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που έχουν οι νέοι σε όλον τον κόσμο και πιστεύω ότι έχουν υποφέρει αρκετά και έχουμε υποφέρει αρκετά, αλλά πρέπει να επικρατήσει η δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθώς ένα από τα βασικότερα θέματα της περιοδείας σας είναι το Παλαιστινιακό ζήτημα, γιατί δεν επισκεφθήκατε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να επισκεφθώ το Ισραήλ και την Παλαιστίνη πριν περίπου ενάμιση μήνα, οπότε έχω ήδη πάει. Και στη Νέα Υόρκη επίσης, κατά τη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ ακόμη μια φορά, τόσο με τον Πρόεδρο Αμπάς όσο και με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Lieberman. Και γενικά, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό, προσπαθώντας να διευκολύνει την εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης όπως την περιέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών. Εμείς το εννοούμε. Δεν πρόκειται μόνο για λόγια. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, που διατηρεί μακροχρόνιους και ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή, δραστηριοποιείται πολύ σε αυτό το ζήτημα μαζί με τον ομόλογό του. Τέλος, μακάρι να μπορούσα να μείνω περισσότερο στην Ιορδανία. Αφού ο Υπουργός Εξωτερικών σας τηρήσει τη δέσμευσή του και επισκεφθεί την Ελλάδα, υπόσχομαι ότι θα επισκεφθώ ξανά στην Ιορδανία.
13 Οκτωβρίου, 2011