Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Κύπρου Μ. Κυπριανού (Λευκωσία, 18.06.2011)

Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Θέλω να εκφράσω πρώτα απ’ όλα τη χαρά μου και την ικανοποίηση που είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ τόσο γρήγορα με το φίλο και συνάδελφο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος βέβαια μπορεί να ανέλαβε χθες τα νέα του καθήκοντα, αλλά έχουμε συνεργασία από παλαιά, με διαφορετικές ιδιότητες και οι δυο μας στο παρελθόν. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ταχύτητα με την οποία ήρθε στην Κύπρο και η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για πολλά ζητήματα, τόσο για το Κυπριακό όσο και για θέματα που απασχολούν την ΕΕ, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών – που όπως ξέρετε συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο σε δύο ημέρες, τη Δευτέρα – και ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Κύπρος και Ελλάδα έχουμε δραστηριοποιηθεί στον κόσμο, στη Μέση Ανατολή, με ένα πολύ συντονισμένο τρόπο μεταξύ μας, και βεβαίως στο τι συμβαίνει στην περιοχή μας, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες. Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Κύπρου, του κυπριακού λαού και της κυπριακής Κυβέρνησης για τη συνεχή συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας, της ελληνικής Κυβέρνησης, στις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και βεβαίως να ευχαριστήσω για το συντονισμό και την στήριξη που έχουμε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος διεθνώς και οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία και στον εθνικό μας αγώνα και στην στήριξη της κρατικής μας οντότητας, αλλά βεβαίως και στην εγκαθίδρυση της Κύπρου στο διεθνή χώρο. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις. Αυτή ήταν μία πρώτη συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του συναδέλφου. Θα βρεθούμε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου θα μιλήσουμε περισσότερο. Συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε μία συνεχή επαφή. Έρχεται σύντομα η συνάντηση στη Γενεύη και αυτό θα έχει μία κρίσιμη σημασία στην περαιτέρω πορεία των επαφών. Βεβαίως, θα είμαστε σε μία συνεχή επαφή για την πορεία των συνομιλιών μέχρι εκείνη την ημέρα, αλλά βεβαίως και αμέσως μετά, όταν θα χρειαστεί να χειριστούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής. Για άλλη μία φορά να σε καλωσορίσω, φίλε Σταύρο, που είσαι σήμερα μαζί μας και προσβλέπουμε στη συνεργασία και το συνεχή συντονισμό μας.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Υπουργέ, φίλε Μάρκο. Ευχαριστώ θερμά. Αγαπητοί φίλοι, είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση και με αίσθημα ευθύνης που είμαι σήμερα στην Κύπρο. Είναι το πρώτο μου ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Δεν είμαι εδώ μόνο για συμβολικούς λόγους, για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι Ελλάδα και Κύπρος, προφανώς, δίνουν από κοινού τον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού, με απόλυτο συντονισμό και διαρκή και ουσιαστική συνεργασία – αυτό να είναι σαφές -, αλλά ήθελα επίσης να κάνω δύο πράγματα, τα οποία τα ανέφερε ο Υπουργός. Πρώτον, να συντονιστούμε και να ενημερωθώ, μάλλον, εγώ προσωπικά για τη φάση των διαπραγματεύσεων σήμερα, οι οποίες άρχισαν το 2008 και συνεχίζονται χάρη στον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυβέρνησή του. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις εξαιρετικά ευαίσθητες. Να ενημερωθώ για το ποιες είναι οι προοπτικές και οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτά είναι ζητήματα που από την πρώτη στιγμή τα συζητούμε και για αυτό άλλωστε έχουμε κατορθώσει, σε μεγάλο βαθμό, να έχουμε όχι απλά ενιαία στάση, αλλά και μία επιτυχία στο κλίμα που δημιουργείται, όσον αφορά στην προσπάθεια για την επίλυση και την ειλικρίνεια αυτής της προσπάθειας από την πλευρά της Κυβέρνησης της Κύπρου. Τώρα, είναι αυτονόητο ότι αγωνιζόμαστε πάντα για την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σεβασμό στην πραγματικότητα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως πλήρες, ισότιμο μέλος. Αυτά είναι αυτονόητα, αλλά είναι καλό να τα δηλώνει κανείς, φίλε Μάρκο, γιατί αλλάζουν οι Υπουργοί και υπάρχει ένας φόβος ότι αλλάζει και η πολιτική. Δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, τουλάχιστον στη δική μας συνεργασία. Είναι κορυφαία η προτεραιότητά μας για την Κύπρο και το Κυπριακό και αυτό δεν αλλάζει. Ο δικός μου στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Πριν γίνω Υπουργός Εξωτερικών, όπως ίσως γνωρίζετε ορισμένοι, ήμουν Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δουλειά που έχω κάνει, η συνεργασία με τον Μάρκο Κυπριανού, με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, με πολιτικούς από όλα τα κόμματα στην Κύπρο, προκειμένου να προωθήσω τα συμφέροντα της Κύπρου και τα συμφέροντα της Ευρώπης σε αυτή την προσπάθεια, όπως σαφέστατα – αν υπάρξει και μία επιτυχής λύση - και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, τα συμφέροντα της περιοχής, αυτές οι προσπάθειες είναι για εμένα πάρα πολύ γνωστές και γνώριμες.

Αγαπητοί φίλοι, θέλω να κλείσω – επειδή τα συζητήσαμε αυτά και με τον Πρόεδρο Χριστόφια – διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει σήμερα η Ελλάδα, υπό την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και με την αποφασιστικότητά της, θα καταλήξουν στην επίλυση όλων των οικονομικών ζητημάτων, που σήμερα φαίνονται σε ορισμένους ως καταστροφικά. Δεν είναι εύκολη πορεία. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στοιχηματίζουν όλοι ότι θα καταρρεύσει η χώρα και έχουν χάσει πάρα πολλά αυτοί που το κάνουν και θα συνεχίσουν να χάνουν. Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποφασισμένη ότι θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να μπορέσει να βγει από την κρίση. Και θα βγει! Ταυτόχρονα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτές τις συνθήκες το κύρος και η αξιοπιστία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά επιτείνονται και αυξάνονται. Όπως έχει πει πολύ σωστά ο Υπουργός σας, η Ελλάδα, εδώ και κάποια χρόνια, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικής και ενίσχυση σχέσεων με όλο τον αραβικό κόσμο, με το Ισραήλ και με όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτή είναι καθοριστικής σημασίας στρατηγική κίνηση για τις χώρες μας. Είμαστε δυναμικές χώρες με αυτοπεποίθηση, που μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, άρα, και για εμάς τους ίδιους.

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την επαφή αυτή. Θα έχουμε πολλές επαφές ακόμα, αλλά για εμένα αυτή ήταν η πρώτη και συναισθηματικά και πολιτικά, ίσως, η σημαντικότερη.

Ευχαριστώ, Μάρκο.

18 Ιουνίου, 2011