Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Πολωνίας R. Sikorski

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Πολωνίας R. SikorskiR. SIKORSKI: Χαίρομαι πάρα πολύ που έχω την ευκαιρία να υποδεχτώ τον Έλληνα συνάδελφό μου, με τον οποίο είχα πραγματοποιήσει πρόσφατα μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε.

Η Ελλάδα και η Πολωνία ενώνονται με δεσμούς φιλίας που ανάγονται στην εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και στην εποχή της μετανάστευσης των Ελλήνων και των Πολωνών.  Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ καλό προορισμό για εκατοντάδες τουρίστες που ξεκινούν από την Πολωνία και επισκέπτονται τη χώρα.  Φέτος, λόγω της Πολωνικής Προεδρίας, τις διακοπές μου θα τις περάσω στην Πολωνία, όμως, πέρυσι επισκέφτηκα την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη.

Σήμερα πραγματοποιήσαμε μία πάρα πολύ σημαντική συζήτηση. Είχα τη δυνατότητα να κατανοήσω καλύτερα ποιές είναι οι ενέργειες που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την καταπολέμηση της κρίσης. Κατάλαβα πολύ καλύτερα πώς αλλάζει η δομή και πώς πραγματοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και αυτή η συζήτηση είχε ένα πάρα πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επίσης, παρουσίασα τις προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας και έλαβα την πλήρη στήριξη από πλευράς Ελλάδας.

Ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ Υπουργέ, είναι πολύ μεγάλη χαρά για εμένα που βρίσκομαι στην Πολωνία σήμερα.  Θυμάμαι ακόμα με υπερηφάνεια σαν Έλληνας την ημέρα που στην Αθήνα έπεσαν οι υπογραφές για τη διεύρυνση της Ευρώπης και τη δυναμική είσοδο της Πολωνίας. Ήταν μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης και σήμερα πια, είμαστε εδώ με την Πολωνία να προεδρεύει της Ευρώπης.  Νομίζω ότι η Πολωνική θα είναι μία καταπληκτική Προεδρία και την έχει ανάγκη η Ευρώπη σήμερα αυτήν την Προεδρία.

Μεγάλες αξίες ευρωπαϊκές, όπως αυτή της υπευθυνότητας κάθε κράτους-μέλους έναντι όλων των άλλων, όπως και αυτή της αλληλεγγύης όλων των κρατών-μελών προς κάθε ένα κράτος-μέλος ξεχωριστά είναι αξίες που πρέπει να ξαναανακαλύψει και να ενστερνιστεί ξανά η Ευρώπη, για να μπορέσουμε να βγούμε όλοι πιο δυνατοί από την κρίση.

Η συζήτηση που είχαμε σήμερα, οι προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας που μου ανέπτυξες, αποδεικνύουν ότι η Πολωνία μπορεί να εμφυσήσει πάλι στην Ευρώπη την ελπίδα και τη δύναμη που η Ευρώπη χρειάζεται.  Θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση, ενωμένοι, είμαι βέβαιος, με την Πολωνική Προεδρία στο πηδάλιο.

Μιλήσαμε βέβαια και για θέματα άμεσης αρμοδιότητάς μας.  Εστιάσαμε σε πολλά, αλλά συμφωνήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να δοθεί προτεραιότητα στη διεύρυνση της Ευρώπης και στη Νοτιανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, αλλά και προς ανατολάς ευρύτερα.  Η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Πολωνίας σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο καλύτερος τρόπος για δύο φίλους να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους είναι να ανταλλάσσουν όσο πιο συχνά γίνεται επισκέψεις.  Γι’ αυτό το λόγο σε προσκαλώ, στην πρώτη ευκαιρία, τώρα που έχεις την Προεδρία, να έρθεις στην Ελλάδα, να παρουσιάσεις στους Έλληνες πολίτες και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με αυτήν την ευκαιρία, το δικό σου το όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος.  Θα είναι μεγάλη χαρά να σε υποδεχτώ εκεί.

R. SIKORSKI: Με ευγνωμοσύνη δέχομαι την πρόσκλησή σας.

(CNBC): Aύριο, στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την επίλυση της κρίσης καθώς επίσης και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.  Θα ήθελα να ρωτήσω ποιές είναι οι προσδοκίες της Ελλάδας από αυτή τη Σύνοδο και ποιά μορφή απ’ όλες θα έχει η μελλοντική βοήθεια.  Επίσης, χθες, κατά τη διάρκεια της διάλεξής σας, αναφερθήκατε στα δάνεια και τα επιτόκια. Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε περισσότερο αυτήν την αντίληψή σας;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, όσον αφορά την Ελλάδα, θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η Ελλάδα έχει πάρει δάνεια και κάθε Ευρώ που έχει πάρει από αυτά τα δάνεια θα τα αποπληρώσει πλήρως και είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες σε όλες τις χώρες που έχουν προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια.  Είναι προφανές ότι η Ελλάδα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια σήμερα, με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, ο οποίος υποφέρει πραγματικά, για να αλλάξει την οικονομία της, όπως πρέπει να κάνει άλλωστε.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης σαφές ότι το πρόβλημα που έχει η Ευρώπη σήμερα δεν είναι ελληνικό πρόβλημα.  Οι επιθέσεις σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και πρόσφατα η Ιταλία αναδεικνύουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε σαν Ευρωπαίοι, μαζί, τις ευρωπαϊκές διαστάσεις αυτής της κρίσης. Ελπίζω ότι αυτή η κοινή, ευρωπαϊκή, πειστική απάντηση θα είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου.

R. SIKORSKI: Θα ήθελα επίσης να προσθέσω κι εγώ κάτι από την πλευρά μου.  Φυσικά, πάντοτε πρέπει να παρακινούνται και να δίνεται ώθηση στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ξεπεράσουν κάποιες δυσχέρειες, πρέπει όμως ταυτόχρονα να δίνεται η ελπίδα, τόσο στους κατοίκους όσο και στην Κυβέρνηση και θα πρέπει επίσης να προσδιορίζεται σαφώς ένας στόχος.  Όπως εμείς στο παρελθόν αναλάβαμε πάρα πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, είχαμε ένα σαφή στόχο, είχαμε στον ορίζοντα την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η Ελλάδα πραγματοποιεί με ταχείς ρυθμούς τις προσπάθειές της.  Η Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και οι Έλληνες πολίτες πρέπει να πειστούν ότι αξίζει να αναλάβουν αυτές τις προσπάθειες.

(Δημοσιογράφος πολωνικού ρ/σ): Ερώτηση σχετικά με τη σύλληψη του Hadzic, εάν μετά από αυτή την εξέλιξη η Σερβία θα λάβει πιο εύκολα το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και αν αυτό θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Πολωνικής Προεδρίας.

R. SIKORSKI: Είναι μία πάρα πολύ καλή είδηση η σύλληψη του Hadzic, συγχαίρω τη σερβική Κυβέρνηση και χαίρομαι που στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα προς τους εγκληματίες και όσους θα επιχειρήσουν να τους μιμηθούν.  Το μήνυμα που στείλαμε είναι «Προσέξτε κύριοι, ακόμα κι θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος, αφού δολοφονείτε στις χώρες σας, η δικαιοσύνη θα σας εντοπίσει και θα κριθείτε και θα εκδικαστείτε».

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι είναι πλέον απαραίτητο να επιταχυνθεί με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαδικασία της πλήρους ένταξής της Σερβίας. Είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα τώρα που η Σερβία έχει αποδείξει στην πράξη την απόλυτη προσήλωσή της στο στόχο της σύλληψης και της παραπομπής στη δικαιοσύνη όλων αυτών που κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα. Το απαιτήσαμε από τη Σερβία και η Σερβία το εκπληρώνει.

Θέλω, επίσης, να πω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθαν τα πράγματα έτσι στη διάρκεια της Πολωνικής Προεδρίας ώστε η Κροατία, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπογράψει, δε ξέρω ακόμα πού, αλλά θα υπογράψει την πράξη προσχώρησης.

R. SIKORSKI: Πιθανώς αυτό συμφωνείται τώρα, διότι οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Κροατίας πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή συνάντηση.

20 Ιουλίου, 2011