Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη με ΥΠΕΞ Γερμανίας G. Westerwelle (Βερολίνο, 6.7.2011)

Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Σταύρο,

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σε καλωσορίσω. Είναι μεγάλη τιμή που ήρθες στη Γερμανία τόσο σύντομα αφότου ανέλαβες τα καθήκοντά σου. Είναι μία χειρονομία την οποία πραγματικά εκτιμούμε, γι’ αυτό και σε ευχαριστούμε πολύ. Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνέντευξη τύπου στη μητρική του γλώσσα ο καθένας, αλλά μπορείτε ελεύθερα να απευθύνετε ερωτήματα στα αγγλικά.

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

θα ήθελα για μια ακόμα φορά, και στα γερμανικά, να καλωσορίσω εγκάρδια τον Έλληνα ομόλογό μου Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Σταύρο Λαμπρινίδη. Είναι Υπουργός Εξωτερικών μόλις εδώ και λίγες εβδομάδες και ήδη στην αρχή της θητείας του μας επισκέφθηκε στο Βερολίνο, κάτι που αποτελεί έκφραση εκτίμησης και ισχυρών δεσμών. Γι’ αυτή του τη χειρονομία του είμαστε ευγνώμονες.

Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκαν, φυσικά, οι μεταρρυθμίσεις στον ευρωχώρο. Χαίρομαι που η Ελλάδα με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της προηγούμενης εβδομάδας έκανε ένα αποφασιστικό βήμα. Η ψήφιση του πρόσφατου πακέτου μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για την αποπληρωμή της επόμενης δόσης της διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Τώρα το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με θάρρος από το κοινοβούλιο, που εισήχθησαν με θάρρος από την κυβέρνηση των Αθηνών να εφαρμοστούν με το ίδιο θάρρος και στην πράξη, εκεί πρέπει να γίνουν προσπάθειες αλλά και ως προς το πως θα μπορέσουμε εδώ να συντονιστούμε. Ήταν κι αυτό ένα θέμα της συζήτησής μας.

Θέλω να το δηλώσω για άλλη μια φορά ρητά: η Γερμανία αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας. Αναγνωρίζουμε τις καθημερινές επιδόσεις του ελληνικού πληθυσμού προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα και η Γερμανία, δεν είμαστε μόνο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις, και ως εκ τούτου επιθυμούμε να συνεισφέρουμε κι εμείς στο να μη δημιουργείται όξυνση στις δημόσιες συζητήσεις αλλά στο να γνωρίζουμε τι το κέρδος που έχει ο ένας από τον άλλο.

Πρόκειται για μία φιλική σχέση ύψιστης εκτίμησης, αυτή που μας ενώνει, και ως εκ τούτου μας συνδέουν η αλληλεγγύη και η επίγνωση των ευθυνών της κάθε πλευράς. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επαφίεται στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της, την ίδια στιγμή κι εμείς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στη δύναμη υπευθυνότητας της Ελλάδας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη, κι αυτό αποτελεί ευρωπαϊκό αλλά και γερμανικό συμφέρον.

Συνολικά, κυρίες και κύριοι, θέλω στο σημείο αυτό να το υπογραμμίσω και πάλι, και γι’ αυτό μιλήσαμε (με τον κύριο Λαμπρινίδη), οι παρούσες συζητήσεις για υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης δείχνουν ότι υπάρχει αναγκαιότητα θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, υπάρχουν πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, υπάρχουν και πολλές εξελίξεις που λαμβάνουν λίγο υπόψη τους την πραγματική οικονομική προοπτική στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό θέλω να το επαναλάβω: ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση τασσόμεθα υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνει πράξη αυτό που συζητήσαμε και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τώρα, αλλά πρέπει να αποτελέσει στόχο, για τον οποίο θα εργαστούμε όλοι σκληρά από κοινού.

Φυσικά μιλήσαμε διεξοδικά και για την κατάσταση στην Βόρεια Αφρική, στη Λιβύη. Μιλήσαμε για το θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά την Τουρκία, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Κύπρο. Δεν είχαμε άρα μόνο μία ευρωπαϊκή, αλλά μία διεθνή ατζέντα κατά τη συζήτησή μας.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα που βρίσκομαι εδώ στη Γερμανία με τον Υπουργό Εξωτερικών Guido Westerwelle.  Είναι –και αυτό υπογραμμίζει και τη σημασία που αποδίδουμε στις διμερείς μας σχέσεις – σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη μου επίσκεψη σαν Υπουργός Εξωτερικών, μετά την Κύπρο, γίνεται στη Γερμανία.

Έχω προσωπικά αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτικής μου ζωής και σταδιοδρομίας στην ιδέα της Ευρώπης και μπορώ, από προσωπική εμπειρία από τη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, να πω με βεβαιότητα ότι η Γερμανία και οι Γερμανοί είναι η καρδιά, είναι ο πιο δυνατός μυς, αν θέλετε, του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που του δίνει οξυγόνο.  Η αλληλεγγύη που δείχνει η Γερμανία και η υπευθυνότητα, καθώς επίσης και η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα που καλείται να δείξει και η Ελλάδα, είναι, νομίζω, οι βασικές αρχές που θα μας βγάλουν ενωμένους και δυνατότερους σαν Ευρωπαίους από αυτή την κρίση.

Με τον Guido συζητήσαμε πολύ για τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.  Η Ελλάδα απέδειξε την αποφασιστικότητά της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.  Πήρε μέτρα που έπρεπε και θα πάρει ακόμα πιο δύσκολα μέτρα τώρα.  Μέτρα που έχουν στοιχίσει στον ελληνικό λαό, μέτρα που αποδίδουν χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και είμαι βαθύτατα ευγνώμων στον Guido Westerwelle και στη συζήτησή μας για το γεγονός ότι τόσο πολύ και τόσο έντονα και τόσο, αν θέλετε, ανθρώπινα αναγνώρισε αυτές τις θυσίες. Τον ευχαρίστησα φυσικά ειδικά για την προσφορά της Γερμανίας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Θέλω να τονίσω εδώ κάτι που συχνά διαφεύγει. Η σημερινή Ελλάδα είναι συνεπής, είναι αξιόπιστη.  Εκπληρώνουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πει ότι θα πάρουμε.  Πέρυσι οι αλλαγές που έγιναν μόνο μέσα σε ένα χρόνο στη χώρα ήταν αλλαγές που δεν έχουν συντελεστεί ποτέ σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Έγιναν φυσικά και λάθη και αυτά διορθώνουμε με νέα αποφασιστικότητα και με νέα στήριξη από τους εταίρους μας και γι’ αυτό ευχαριστώ δημόσια και πάλι για την αλληλεγγύη και για τη στήριξη.

Αναφέρθηκε ο Guido στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο εκπονήσαμε και το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα το 2012-2015.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε ένα ευρώ, που επενδύει η Γερμανία και επενδύουν οι Γερμανοί πολίτες για την υποστήριξη της ελληνικής Οικονομίας, ούτε έχει πάει ούτε θα πάει χαμένο.  Όσοι επενδύουν στην κατάρρευση της Ελλάδας ή στην κατάρρευση της Ευρώπης έχουν πλήρως διαψευστεί ως τώρα και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται, διότι είμαστε ενωμένοι και προχωράμε μαζί, χέρι-χέρι.

Ενημέρωσα, επίσης, τον Guido για την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την τεράστια σημασία που έχει για τη χώρα μας, τη στιγμή ακριβώς που προωθεί τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, τα πολύ δύσκολα μέτρα, να έχει άμεση ανάπτυξη. Συζητήσαμε μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και για αυτό στο άμεσο, όχι στο μακρινό, μέλλον.

Η Γερμανία είναι ένας πολύτιμος παγκόσμιος παράγοντας και παίκτης.  Δεν είναι μόνο τα ευρωπαϊκά ή τα ελληνογερμανικά θέματα τα οποία μας απασχόλησαν.  Μιλήσαμε για την «αραβική άνοιξη», μιλήσαμε για τη Λιβύη, μιλήσαμε για τη Μέση Ανατολή, για μία σειρά από θέματα που θα αντιμετωπίσουμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και μαζί σαν Ευρωπαίοι το επόμενο διάστημα.

Μιλήσαμε εκτενώς και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και για την εξαιρετική σημασία που έχει να παραμείνει η Τουρκία προσηλωμένη και η Ευρώπη να παραμείνει προσηλωμένη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον φυσικά η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που υπέχει. Μιλήσαμε επίσης και για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε υποστηρίζοντας τις συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Έρογλου, ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

6 Ιουλίου, 2011