Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon (Ν. Υόρκη, 18.09.2011)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon (Ν. Υόρκη, 18.09.2011)

ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Είχαμε μια πολύ φιλική και χρήσιμη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα για μια σειρά από μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση.
Στην κορυφή της ατζέντας ήταν, φυσικά, το Mεσανατολικό, αλλά και ευρύτερα η «Αραβική Άνοιξη» και όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, εξελίξεις εξαιρετικά ελπιδοφόρες, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικές, αν πάρουν στραβή κατεύθυνση. Εκεί συζητήσαμε, φυσικά, για το Μεσανατολικό, κυρίως για τη σημασία που δίνει και η χώρα μας στην εξεύρεση μιας λύσης, στο να μπορέσει να υπάρξει ένα κράτος των Παλαιστινίων, το οποίο να ζει ειρηνικά δίπλα σε ένα Ισραήλ με ασφάλεια. Και οι δυο δικαιούνται αυτά τα ζητήματα και πρέπει να προωθήσουμε αυτή την προοπτική παγκοσμίως.
Μιλήσαμε βέβαια ευρύτερα, όπως είπα, για την περιοχή και τις ανησυχίες που είχαμε και οι δύο για την αστάθεια που δημιουργείται από πολλές εξελίξεις. Και είχα την ευκαιρία με αυτή τη συνάντηση να ενημερώσω τον Γ.Γ. για τις τελευταίες ανησυχητικές απειλές της Τουρκίας απέναντι στη Κύπρο και στα απόλυτα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλούτο στην οικονομική της ζώνη, καθώς επίσης και για την πρόσφατη ανακοίνωση ερευνών εκ μέρους της Τουρκίας που ακουμπά και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Γ.Γ. εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα τα οποία φέρνουνε αστάθεια και φαινόμενα τα οποία, επίσης, μπορούν να δυσχεράνουν και τις εξαιρετικά σημαντικές συζητήσεις για το Κυπριακό, που ενδιαφέρεται πάρα πολύ φυσικά και αυτός - όπως και όλοι - να λυθεί.
Είχαμε με άλλα λόγια μια ευκαιρία για μία εξαιρετική συζήτηση και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επαφές που θα έχω αυτήν την εβδομάδα με διάφορους υπουργούς εξωτερικών ή αρχηγούς κρατών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, ο Γ.Γ. σας ρώτησε τίποτα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία και την Ευρώπη γενικότερα;

ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ναι συζητήσαμε φυσικά και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ελλάδα. Ο Γ.Γ. έδειξε τη σιγουριά που έχει - βλέποντας και αυτός εδώ και καιρό να προβλέπονται τα χειρότερα και να μην υλοποιούνται - ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα βγουν από αυτή την κρίση. Εγώ του μετέφερα την κατάσταση επιφυλακής στην οποία βρισκόμαστε αυτές τις μέρες για να βεβαιωθούμε ότι σαν χώρα εφαρμόζουμε όλα αυτά που πρέπει για να θωρακιστούμε και απέναντι σε ευρωπαϊκές εξελίξεις - που δεν είναι πάντοτε υπό τον έλεγχό μας - και να βοηθήσουμε την Ευρώπη να βγει πολύ δυνατότερη, και σαφώς να βοηθήσουμε και την Ελλάδα να βγει πολύ δυνατότερη. Διότι η οικονομική κρίση δεν μας έχει κλείσει στο καβούκι μας, μας έχει κάνει ακόμη πιο εξωστρεφείς. Τουλάχιστον στα εξωτερικά ζητήματα, είμαστε χώρα σταθερότητας στην περιοχή, αποδεδειγμένα, και ο Γ.Γ. το εξετίμησε ιδιαίτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, ο κ. Νταβούτογλου σήμερα επέμεινε με δηλώσεις του για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, κάτι που παραβιάζει, ως γνωστό, κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας και μέρος της ελληνικής ΑΟΖ. Σε περίπτωση που ο διεθνής παράγοντας και τα διαβήματα δεν νουθετήσουν την Τουρκία, η Ελλάδα έχει στις επιλογές της να εμποδίσει τις έρευνες απειλώντας με στρατιωτικά μέτρα;

ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Δεν είδα τις σημερινές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου και δεν με απασχολούν. Η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα, ήδη κατοχύρωσε και διεθνώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο ζήτημα αυτό. Όλοι γνωρίζουν, όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και οι εταιρίες γνωρίζουν πού μπορούν και πού δεν μπορούν να κάνουν έρευνες. Αυτό που έχω τονίσει επανειλημμένως είναι ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να στρατιωτικοποιεί κανείς τη συζήτηση επειδή ενδιαφέρεται να το κάνει η Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει επιχειρήματα, γι’ αυτό και συνήθως πηγαίνει σε ένταση. Εμείς και επιχειρήματα έχουμε και ανελλιπώς τα διατυπώνουμε και θωρακίζουμε τα συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο τρόπο και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά το Κυπριακό, κ. Υπουργέ, ο Γ.Γ. εκδήλωσε την πρόθεσή του, τι πρόκειται να κάνει;

ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ο Γ.Γ. επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και με τον κ. Έρογλου και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι τελευταίες εξελίξεις, όπως σας περιέγραψα πριν, προφανώς δεν βοηθούν στο κλίμα που απαιτείται για τη γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, κάτι που επιθυμεί και ο ίδιος και όλοι οι υπόλοιποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων το συζητήσατε;

ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Φυσικά του το έθεσα. Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας εδώ και καιρό και τη σοβαρότητά της σε αυτή τη διαδικασία, για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση έναντι όλων. Επίσης εξέφρασα την επιθυμία μου και η άλλη πλευρά να δείξει τη σοφία και τη σοβαρότητα που απαιτείται εάν επιθυμεί πραγματικά, όπως εμείς επιθυμούμε, να δει την ευρωατλαντική της προοπτική να καρποφορεί και αν επιθυμεί οι σχέσεις των δύο λαών να είναι όσο θετικές τις θέλουμε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συναντηθείτε με τον κ. Νταβούτογλου;

ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω, δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα αλλά το κοιτάμε.

18 Σεπτεμβρίου, 2011