Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Κροατίας Gordan Jandrokovic μετά τη συνάντησή τους (Ζάγκρεμπ, 06.09.2011)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Κροατίας Gordan Jandrokovic (Ζάγκρεμπ, 06.09.2011) G. JANDROKOVIC: Πρώτα από όλα, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας καλησπερίσω και να σας καλωσορίσω στην Κροατία. Με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχομαι εδώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Λαμπρινίδη. Πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κροατία και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είναι κοντά μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Λαμπρινίδη για τον διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και για το προηγούμενο αξίωμά του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του επέδειξε σταθερή υποστήριξη στην Κροατία με σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την ένταξή μας.

Οι δύο χώρες διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Δεν έχουμε ανοικτά ζητήματα μεταξύ μας και συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Επίσης εργαζόμαστε από κοινού υπέρ της σταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα συνεισφέρει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω την κοινή μας ανησυχία για την σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η σταθερότητα στην περιοχή είναι προς το κοινό μας συμφέρον και πιστεύουμε επίσης, και οι δύο χώρες, ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας. Συμφωνήσαμε επίσης ότι πρέπει να προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να βοηθήσουμε όλες τις χώρες στην ενταξιακή τους πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εννοώ φυσικά όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συμφωνήσαμε επίσης να συνεργαστούμε σε οικονομικό επίπεδο. Οι οικονομική μας συνεργασία είναι καλή αλλά υπάρχει κι άλλο περιθώριο βελτίωσης και επέκτασης. Ό όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών ανήλθε σε 141 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, αλλά υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης.

Υπογράμμισα στον Έλληνα συνάδελφό μου ότι επιθυμούμε να συνεργαστούμε με Έλληνες επενδυτές και ότι οι τελευταίοι είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που η ελληνική κοινοπραξία συμμετείχε στον διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου του αεροδρομίου και κατάφερε να περιληφθεί στη λίστα των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων. Τους ευχόμαστε καλή τύχη και μια καλή μελλοντική προοπτική.

Συμφωνήσαμε επίσης στην ανάγκη ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για έναν τομέα όπου η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Πέρσι, περίπου 30.000 Έλληνες τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία και θα θέλαμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, όχι μόνο προσελκύοντας τους Έλληνες τουρίστες στην Κροατία αλλά και στέλνοντας και τους δικούς μας τουρίστες στην Ελλάδα.

Τέλος, συζητήσαμε την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση και συμφωνήσαμε ότι, αν καταστεί ανάγκη, οι δύο χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Σε ευχαριστώ Gordan, σας ευχαριστώ για αυτή την υπέροχη υποδοχή. Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός σε μια σειρά επισκέψεων που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες στην περιοχή μας. Είναι ο πρώτος σταθμός, καθώς ήθελα να στείλω ένα μήνυμα, εκφράζοντας τη μεγάλη μου χαρά και υπερηφάνεια που η ΕΕ θα καλωσορίσει την Κροατία τους κόλπους της ως κράτος-μέλος. Είμαι υπερήφανος, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, κι όπως και ο Gordan το έλεγε επί σειρά ετών, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγώ προσωπικά αλλά και η χώρα μου αγωνιστήκαμε για να καταστεί η Κροατία μέλος αυτής της οικογένειας. Θα μου επιτρέψεις Gordan να ξεκαθαρίσω κάτι: η επιτυχία, η υπερηφάνεια ανήκει σε σένα, ανήκει στον κροατικό λαό, κανένας δεν σας έκανε χάρη. Δουλέψατε πάρα πολύ σκληρά, καταφέρατε αυτό το μεγάλο επίτευγμα μόνοι σας. Είναι μια επιτυχία που ανήκει αποκλειστικά σε εσάς. Δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο κροατικός λαός και δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα αν η ΕΕ δεν είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της να αποδεχτεί την Κροατία, εφόσον η τελευταία πληρούσε τα κριτήρια. Και υπογραμμίζω πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι καταφέρατε αυτό το μεγάλο επίτευγμα εν μέσω μιας περιόδου δύσκολης, με τον ευρωσκεπτισμό να κυριαρχεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε., εν μέσω επίσης μιας οικονομικής κρίσης.

Πιστεύω λοιπόν ότι η Κροατία απέδειξε ότι της αξίζει να γίνει πλήρες μέλος. Και πιστεύω και ότι η Ευρώπη έστειλε ένα μήνυμα, ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες τις περιοχής, ότι δηλαδή, αν ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, θα καταστούν πλήρη μέλη της ΕΕ. Πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά, αυτός είναι ο στόχος μας. Προκειμένου να βοηθήσουμε και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει καταρτίσει προς την υλοποίηση αυτού του σκοπού μια ατζέντα, την «Ατζέντα 2014» και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Κροατία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον απαραίτητο συντονισμό.

Συζητήσαμε, φυσικά, πολύ εκτενώς και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μια περιοχή όπου η Ευρώπη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικοδόμηση της ειρήνης σε αυτό το στάδιο καθώς και στην οικοδόμηση των θεσμών.

Συζητήσαμε για την οικονομία, όπως είπε και ο Υπουργός, οι ευκαιρίες για τις ελληνικές και τις κροατικές επιχειρήσεις είναι πολλές και αυξάνονται ολοένα. Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και να συνεργαστούμε. Ο τομέας του τουρισμού για παράδειγμα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Κροατίας όπως και της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην συνεργαστούν στενά δύο χώρες που βρίσκονται τόσο κοντά, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα πλεονεκτήματα ενός τουριστικού κύματος που μπορεί να διασχίσει τα σύνορα και των δύο χωρών.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω και το εξής: είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιώ στην Κροατία. Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν έχω ξαναέρθει εδώ. Δεν πρόκειται όμως και να είναι και η τελευταία . Ελπίζω να μπορέσω να επισκεφθώ ανεπίσημα την Κροατία και σύντομα, όπως ελπίζω ότι οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες θα κάνουν το ίδιο. Είναι μια υπέροχη χώρα. Και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που στάθηκα στο πλευρό σας όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπω στη μελλοντική μας συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τη συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Συζητήσαμε για το πώς θα μπορούσαν η Κροατία και η Ελλάδα να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη ως ευκαιρία και για τις δύο χώρες για να αναπτύξουν ακόμη πιο στενές οικονομικές σχέσεις. Σε περίοδο κρίσης, πολλές φορές οι σοβαροί επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες εκτός των συνόρων της χώρας τους κι αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκουμε. Εκτός από αυτό, συζητήσαμε βέβαια και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Είναι η μοίρα των Υπουργών Εξωτερικών, εν μέσω της κρίσης, να καλούνται να παίξουν και το ρόλο των Υπουργών Οικονομικών. Δεν είμαστε όμως Υπουργοί Οικονομικών. Κατά συνέπεια, μιλήσαμε κυρίως για την εξωτερική πολιτική. Θα έχουμε την ευκαιρία, απόψε κατά τη διάρκεια του δείπνου, να συζητήσουμε για τα άλλα ζητήματα επίσης, και φυσικά με πιο διεξοδικό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για τη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη και σχετικά με αυτό τι ρόλο μπορεί να παίξει στην περιοχή η Ελλάδα; Και αναρωτιέμαι αν συζητήσατε επίσης και για τις σχέσεις και τις εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Όσον αφορά τη Λιβύη, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα στο ανθρωπιστικό πεδίο. Μόλις σήμερα δύο αεροπλάνα που μετέφεραν νερό πήγαν στην Τρίπολη. Συντονίσαμε αυτή την προσπάθεια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διατηρεί ένα σύνδεσμο εκεί και πρότεινα στον συνάδελφό μου να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε προκειμένου να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και εκείνος με ενημέρωσε για την ανθρωπιστική υποστήριξη που είχε την ευκαιρία να αναπτύξει η Κροατία.

Αναφερθήκαμε επίσης σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, και όπως αντιλαμβάνεστε συζητήσαμε εκτενώς όλα αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε και οι δύο είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι πρέπει και με τα λόγια και με τις πράξεις τους να προωθούν τη σταθερότητα και να μην προκαλούν αστάθεια στην περιοχή. Υποστηρίζουμε και οι δύο τη διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής μας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, ωστόσο, και οι δύο πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταδώσει το εξής μήνυμα σε αυτές τις χώρες, ότι δηλαδή η ευκαιρία συνοδεύεται από την ευθύνη να σεβαστούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα.

6 Σεπτεμβρίου, 2011