D. MITOV: «Καλημέρα. Επιτρέψτε μου να καλωσορίζω τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, καλό συνάδελφο και φίλο μου. Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε πάνω σε πολλά θέματα, ανοιχτά και πολύ φιλικά, πάνω σε διάφορα διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία πολύ σπουδαία στιγμή. Όπως γνωρίζεται, πριν λίγες μέρες, πραγματοποίησα επίσκεψη στα Σκόπια και στην Αχρίδα και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Εξ όσων γνωρίζω, ο Υπουργός κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επίσης επισκέψεις σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπίων. Ως χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και η Ελλάδα φέρουν ευθύνη για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής, γι’ αυτό διεξάγουμε συνεπή πολιτική προς υποστήριξη της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται με την εκπλήρωση των αντίστοιχων κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας.
Σε περιφερειακό επίπεδο, εκτιμούμε πολύ τη μέχρι τώρα συνεργασία μας στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης, όπως και της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης και ως εκ περιτροπής προεδρεύουσα χώρα προβάλαμε την πρωτοβουλία για προετοιμασία δήλωσης για το απαραβίαστο των συνόρων στη ΝΑ Ευρώπη. Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα που συζητήσαμε σήμερα με τον κ. Κοτζιά, θα ήθελα να αναφέρω τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της μετανάστευσης.
Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται σε πάνω από 3 δις ευρώ. Η Ελλάδα είναι σε μία από τις πρώτες θέσεις ως προς τις ξένες επενδύσεις στη χώρα και τη συμμετοχή στον τραπεζικό τομέα της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλγαρία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Η Βουλγαρία στηρίζει με συνέπεια όλες τις πρωτοβουλίες που στρέφονται προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της ΕΕ, ενώ οι ενωμένες προσπάθειες όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στον ενεργειακό τομέα θα διασφαλίσουν γρήγορα και βιώσιμα αποτελέσματα. Γι’ αυτό η χώρα μας ενδιαφέρεται και συμμετέχει στην υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών της ΕΕ για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής και διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών της ΕΕ. Πρόκειται για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου και τους διασυνδετήριους αγωγούς στον άξονα Βορρά – Νότο, την πρωτοβουλία για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου, την οποία συζητήσαμε σήμερα, την πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως και τις αμφίδρομες ροές αερίου στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Για τη Βουλγαρία η ιδέα για την κατασκευή κάθετου αγωγού αερίου έχει τη μεγαλύτερη σημασία σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και όλης της ΕΕ. Πρέπει να πούμε ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση και η ενεργειακή ένωση της ΕΕ αρχίζουν από εδώ, από τον διασυνδετήριο αγωγό αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Αυτή είναι για μας βασική προτεραιότητα και αναμένουμε όχι μόνο να παραμείνει, αλλά και να διατηρείται ως βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της ΕΕ.
Τα προβλήματα σχετικά με την έντονη μεταναστευτική πίεση είναι κοινά για τις χώρες μας και πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με την αρχή της αλληλεγγύης. Η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ.
Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Τουρκία υπέγραψαν στις 25 Μαΐου στη Σόφια Συμφωνία για τη λειτουργία τριμερούς κέντρου επαφής για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία και είναι ιδιαίτερης σημασίας η κύρωσή της από τα κοινοβούλια των τριών χωρών για να εφαρμοστεί στην πράξη. Υπολογίζουμε στην στήριξη του ελληνικού ΥΠΕΞ για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας που είναι προς το συμφέρον των χωρών μας.
Επωφελούμαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τις ελληνικές κοσμικές Αρχές για την συνδρομή και την άριστη οργάνωση της προσκυνηματικής επίσκεψής μας στο Άγιο Όρος, που εγώ και η αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήμουν πραγματοποιήσαμε στις αρχές του περασμένου Μαΐου.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω άλλη μία φορά τον Υπουργό κ. Κοτζιά για τον ανοιχτό διάλογο. Νίκο, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, όπως συμφωνήσαμε, όλα τα καλά λόγια και οι ευχές πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη. Αυτός είναι και ο ευρωπαϊκός χειρισμός και εμείς θα κάνουμε το παν ως προς αυτό».
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και τη φιλοξενία στην όμορφη Σόφια. Η Σόφια περικλείει μια σοφία. Η σοφία είναι ότι η Ελλάδα και Βουλγαρία πρέπει και μπορούν και έχουν συμφέρον και ενδιαφέρον να αναπτύξουν προς όφελος των Βαλκανίων μια ειδική σχέση που να διδάσκεται από το παρελθόν και να κοιτάζει με ασφάλεια στο μέλλον. Για να κοιτάξουμε στο μέλλον θα πρέπει όλες μας οι σκέψεις, οι ενέργειες οι συμφωνίες να τεθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, το οποίο να αποτελέσει τη βάση για την επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, πρέπει να το υπογραμμίσουμε προς όλη την Ευρώπη, αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας δύο γειτονικών χωρών με μακρά ιστορία. Η ιστορία έχει όμορφες και δύσκολες στιγμές, είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μας δίδαξε να ζούμε σε ειρήνη, ασφάλεια και νομίζω ότι η προσωπική μας φιλία που αναπτύσσεται συνοδεύει τη φιλία των δύο λαών. Ο ελληνικός λαός τρέφει βαθιά αισθήματα αγάπης και φιλίας για το λαό της Βουλγαρίας και κάθε στιγμή διαπιστώνω τα βαθιά αισθήματα φιλίας εκ μέρους του βουλγαρικού λαού. Οι σχέσεις μας ενισχύθηκαν με τα δύο συμβούλια Κορυφής που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και 2012 και θα ενισχυθούν περισσότερο κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Κάθετος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας όπως όλα τα μεγάλα έργα υποδομών ανάπτυξης στις χώρες μας και στα Βαλκάνια, αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Όπως είναι και άλλα έργα μεταξύ των δύο χωρών που συζητήσαμε, η παρακολούθηση των υδάτων, η ενίσχυση του εκατέρωθεν τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.
Θα ήθελα να χαιρετίσω την ανάληψη της Προεδρίας της SEECP από τη Βουλγαρία και να ευχηθώ, και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει, την καλύτερη δυνατή επιτυχία για όλους μας.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία όπως και Ρουμανία έχουν τριμερή συνεργασία και αποτελούν χώρες του βορειοατλαντικού συστήματος. Ο κ. Υπουργός, όπως και εγώ νιώθουμε μεγάλη ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια και θα συνεργαστούμε για τα προβλήματα όλης της περιοχής. Η περιοχή θα πρέπει να μάθει ορισμένους βασικούς κανόνες, όπως είναι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στον πολιτισμό του συμβιβασμού που είναι στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε προς όφελος των λαών μας αλλά και όλης της περιοχής. Έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε στην ειρήνη της περιοχής. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία που είναι δείγμα της μακράς φιλίας των λαών μας».
Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
ΙΡΙΝΑ ΤΣΟΝΕΒΑ (Βουλγαρική Δημόσια Τηλεόραση, ΒΝΤ): Σχετικά με την αναβολή της υπογραφής της τελικής επενδυτικής συμφωνίας για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας στις 12 Ιουνίου. Τι προβλέπεται για το ζήτημα;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:: Να είστε σίγουρη ότι θα γίνει και θα φροντίσω προσωπικά για αυτό. Είναι κυβερνητική μας απόφαση. Είναι έργο που διασφαλίζει την ενεργειακή μας ασφάλεια και είναι στοιχείο της νέας ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
D. MITOV: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νίκο για την κατηγορηματική του απάντηση. Από τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας-Ελλάδας ξεκινά η διαφοροποίηση της ενέργειας στην Ευρώπη.
ΑΝΤΕΛΙΝΑ ΡΑΝΤΕΒΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Σχετικά με τον φόρο 26% και την χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Υπάρχει περιθώριο επανεξέτασης ή αλλαγών στον νόμο;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι ένα ερώτημα που μου έθεσαν και εδώ και στην Κύπρο, σε δύο χώρες με τις οποίες έχουμε ειδικές και στενές σχέσεις. Ο νόμος και ειδικά το άρθρο 21 που αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει μια πρόταση αλλαγής του, το Συμβούλιο των Ελλήνων επιχειρηματιών, κατά τη χθεσινή μας συνάντηση μου είπε ότι οι αλλαγές ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προβλέψεις τους και νομίζω ότι με τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα και τις σκέψεις που ακούσαμε από φίλους που είδαμε εδώ, θα βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία που θα οδηγήσει στην καταπολέμηση τριγωνικών σχέσεων φοροδιαφυγής χωρίς να θίγονται τίμιοι επιχειρηματίες.
ΑΓΑΠΗ ΑΣΠΡΙΔΟΥ (Βουλγαρική Ραδιοφωνία, BNR): Σχετικά με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η πιο κερδισμένη χώρα από την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι η Ελλάδα. Γιατί δίπλα στη θαλάσσια συνέχεια που έχουμε με την Ιταλία από τη μια μεριά και την εδαφική συνέχεια με τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία από την άλλη, θα υπάρξει μια ακόμη ευρωπαϊκή συνέχεια Ευρώπης-Ελλάδας.
Με τον κ. Μίτοφ συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία μας και την πολιτική μας εμπειρία στον ευρωπαϊκό τους δρόμο. Μην ξεχνάτε ότι το άνοιγμα του ευρωπαϊκού δρόμου για τα Δ. Βαλκάνια έγινε κατά την Ελληνική Προεδρία το 2003.
D. MITOV: Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες και τη στήριξη της Ελλάδας αναφορικά με την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και πάντα θα το εκτιμάμε. Η ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ έχει να κάνει με την τήρηση των κανόνων της καλής γειτονίας. Θα συνεργαστούμε διαθέτοντας την εμπειρία μας προς την κατεύθυνση ένταξης των χωρών αυτών.
DANAIL GLISHEV (NOVA TV): Ως προς για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ και το ζήτημα του απαραβίαστου των συνόρων ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα. Ζητούμε τον σεβασμό τους διεθνούς δικαίου από όλους. Σεβόμαστε την ιστορία, διδασκόμαστε από αυτήν δεν είμαστε όμως φυλακισμένοι στην ιστορία. Πρέπει να υπάρχει όμως σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Έχουμε κάνει προτάσεις και συμβιβασμούς αλλά κάποιοι θα πρέπει να αποβάλουν τον αλυτρωτισμό τους. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, ελπίζουμε να ανταποκριθούν και να γίνουν πιο ρεαλιστές και πραγματιστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για πορεία διαπραγματεύσεων.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο Υπουργός δεν σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
D. MITOV: Η Βουλγαρία έχει τεράστιο συμφέρον από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
18 Ιουνίου, 2015