Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Να πούμε μία καλημέρα στον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κούρκουλα, ο οποίος είναι μαζί μας, είναι αρμόδιος για θέματα της οικονομικής μας διπλωματίας. Τι οικονομική διπλωματία, κύριε Κούρκουλα;
Ν. ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ: Καλημέρα σας.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας. Είναι ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο, οργανώνεται από εξαγωγικούς φορείς, αλλά και από το Σύνδεσμο Οικονομικών και Εμπορικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η μόνη διέξοδος, βιώσιμη, από την κρίση είναι η εξωστρέφεια. Είναι αναπόφευκτο ότι η εσωτερική ζήτηση δε θα είναι πολύ ισχυρή τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, άρα η μόνη διέξοδος για δημιουργία θέσεων εργασίας, για ανάπτυξη, είναι οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και ο τουρισμός. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αντιληφθεί την πατριωτική σημασία αυτής της νέας πολιτικής, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά και με τους φορείς τους εμπορικούς. Χαίρομαι πολύ που σε αυτήν την εκδήλωση υπάρχουν εκπρόσωποι επιμελητηρίων όπως το Ελληνογαλλικό, το Ελληνοϊνδικό, το Ελληνοκαναδικό. Μόνο έτσι, με συγκεκριμένες δράσεις, και εμείς θέτουμε στην υπηρεσία όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, που θέλουν να γίνουν εξωστρεφείς, το δίκτυο των Πρεσβειών μας, όπου σε πάρα πολλές από αυτές τις Πρεσβείες υπάρχει και γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, υπάρχει Σύμβουλος, ο οποίος είναι μόνιμα εκεί, γνωρίζει την αγορά, γνωρίζει τις ιδιομορφίες.
Ν. ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κούρκουλα, μπορώ να πιστοποιήσω αυτό που λέτε, γιατί μου έλεγαν από τις Βρυξέλλες πως εντυπωσιάστηκαν θετικά όταν πήγαν να τους βρουν επιχειρηματίες Βέλγοι, στις Βρυξέλλες, πήγαν να τους βρουν από την Ελληνική μας Πρεσβεία εκεί, προκειμένου να τους ενημερώσουν και να τους προσκαλέσουν για τη συνάντηση που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός πριν από 20 ημέρες, αν δεν κάνω λάθος, και πραγματικά ήταν μία πάρα πολύ θετική έκπληξη.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όπως είπα, είναι πλέον πατριωτικό καθήκον. Η Μεγάλη Ιδέα, η οποία ενέπνευσε τον περασμένο αιώνα γενεές διπλωματών και πολιτικών, σήμερα είναι να επιβιώσουμε και να βγούμε νικητές στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, στον οποίο αυτήν τη στιγμή, μην κρυβόμαστε, έχουμε υποστεί μία ήττα. Αυτή είναι σήμερα η Μεγάλη Ιδέα. Για να ξεφύγουμε οριστικά από αυτό, χρειάζεται εξωστρέφεια και νομίζω ότι έχουμε στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουμε πολύ ανεπτυγμένο ανθρώπινο δυναμικό, βρισκόμαστε σε μία γεωστρατηγική θέση, έχουμε ένα οικόπεδο, όπως το λέμε πιο πεζά, το οποίο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν πύλη προς τις ασιατικές και από τις ασιατικές αγορές προς την Ευρώπη. Διαθέτουμε, όπως είπα, ένα δίκτυο Πρεσβειών εκτεταμένο που δουλεύουν αθόρυβα με επαγγελματισμό και αναπροσαρμόζουμε όλη τη νοοτροπία και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Μίλησε για νοοτροπία ο κύριος Κούρκουλας. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας ο υπάλληλος ο διπλωματικός, μη ξεχνάμε ότι είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, ώστε να σκεφθεί πάρα πολύ καλά ότι το συμφέρον του Έλληνα επιχειρηματία, να εξάγει το προϊόν του, είναι και δικό του συμφέρον.
Ν. ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ: Βέβαια.
Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Αυτό είναι μία αλλαγή νοοτροπίας που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε σύντομο χρόνο, κύριε Κούρκουλα, και δεν ξέρω σε τί βαθμό βρίσκεστε.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Στο Υπουργείο μας, αλλά νομίζω και σε άλλα Υπουργεία, αυτό έχει ήδη επιτευχθεί. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και από τους Έλληνες επιχειρηματίες. Είναι δύσκολο και αναγνωρίζουμε τη δυσκολία επιβίωσης στο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά, εάν το κατορθώσεις, το αντίτιμο θα είναι πολύ σημαντικό και για την επιχείρηση αλλά και για την εθνική οικονομία, για τη χώρα μας.
Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά, κύριε Κούρκουλα.
Ν. ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε.
Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ήταν μαζί μας.
29 Μαρτίου, 2013