Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Για εμάς η Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή που πραγματοποιείται σημαίνει την επανεκκίνηση των σχέσεών μας με τη Ρωσία ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς. Θα ήθελα να σημειώσω την θεαματική ανοδική πορεία των εμπορικών συναλλαγών και των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσική Ομοσπονδία, τη θεαματική άνοδο του τουρισμού, που ελπίζουμε φέτος να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που θα επισκεφθούν την πατρίδα μας. Επίσης θέλω να σημειώσω την ήδη υπάρχουσα πολύ σημαντική, στρατηγικής σημασίας, θα έλεγα, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Συζητήθηκαν εκτενώς πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα. Στο πρωτόκολλο που υπογράψαμε με τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας διατυπώνονται οι κοινές μας θέσεις και για τα θέματα συνεργασίας στην ενέργεια, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, για την απόφασή μας να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία σε σιδηροδρομικές, οδικές και αεροπορικές μεταφορές.
Τέλος, θα ήθελα να χαιρετίσω την ανάληψη από τη Ρωσία της Προεδρίας του G-20 φέτος και να επιβεβαιώσω τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συμβάλει και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπα και κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Υπουργό, οι σχέσεις μας πρέπει να αναβαθμιστούν, όχι μόνο λόγω του κοινού οικονομικού συμφέροντος και της γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά και λόγω της βαθιάς ιστορικής και πολιτιστικής σχέσης μεταξύ των δύο λαών.
M. SOKOLOV: Θα ήθελα να επισημάνω ότι ολοκληρώθηκαν εποικοδομητικώς οι εργασίες της 8ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Στα πλαίσια αυτών των εργασιών επισημάναμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών για την περαιτέρω προοπτική της συνεργασίας μας.
Παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν έτος, το 2012, επισημάναμε ανάπτυξη των εμπορικών μας συναλλαγών που υπερέβη το 1/4 –κατά 1/4 παραπάνω, δηλαδή, είχαμε εμπορικές συναλλαγές. Υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό το οποίο απομένει να αξιοποιηθεί. Παράλληλα με τις παραδοσιακές κατευθύνσεις της συνεργασίας μας που αφορούν στον ενεργειακό τομέα, τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, την αγροτική οικονομία, συζητήσαμε και κατευθύνσεις με ιδιαίτερη προοπτική, που αφορούν στις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τις υψηλές τεχνολογίες. Συζητήσαμε, επίσης, τις δυνατότητες διευρύνσεως της επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και αυτό δεν αφορά μόνο επενδύσεις από ρωσικής πλευράς στην ελληνική επικράτεια, αλλά και αντίστοιχες επενδύσεις από ελληνικής πλευράς στη ρωσική επικράτεια. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική που παρουσιάζει η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, μπορώ να επισημάνω ότι δε θα χρειαστεί να αρκεστούμε, νομίζω, στο εγγύς μέλλον στο ένα εκατομμύριο αναμενόμενων επισκέψεων Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε την υπέρβαση και των δύο εκατομμυρίων. Αυτό απαιτεί προφανώς ανάπτυξη των υποδομών και των μεταξύ μας συγκοινωνιών, καθώς επίσης και διεύρυνση του πεδίου της συνεργασίας μας σε όλες τις οικονομικές κατευθύνσεις, γεγονός που συζητήσαμε.
Συνοψίζοντας, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι παρά τη δύσκολη περίοδο, που αυτήν τη στιγμή περνά η Ελλάδα λόγω της κρίσης, είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη μεταξύ μας συνεργασία. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι κάθε κρίση συνιστά και αφετηρία περαιτέρω ανάπτυξης, περαιτέρω προοπτικών, και η άριστη βάση των διμερών μας σχέσεων μπορεί να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτήν την προοπτική, αυτήν την ανάπτυξη.
Επιτρέψτε μου, ολοκληρώνοντας, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής, σε όλες τις θεματικές ομάδες εργασίας, για τη θαυμάσια συνεργασία που είχαν μεταξύ τους, συνεργασία που επέτρεψε να συντάξουν αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο υπεγράφη σήμερα χωρίς την παραμικρή διαφωνία, χωρίς την παραμικρή παρατήρηση. Επιτρέψτε μου, επίσης, να συγχαρώ για το εξαιρετικό έργο τις Πρεσβείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσία, σε όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας μας, εμπορικής, πολιτικής, πολιτισμικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τις πτυχές ενεργειακής συνεργασίας που συζητήθηκαν τι έχετε να μας πείτε;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Συζητήσαμε και τις πτυχές που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου υπάρχουν προοπτικές για ακόμα στενότερη αμφίδρομη συνεργασία. Η Ελλάδα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα αυτό. Συζητήθηκαν, βέβαια, και έγινε ανασκόπηση των σχέσεών μας, των πολύ σημαντικών σχέσεών μας, και στον τομέα του πετρελαίου, και στον τομέα του φυσικού αερίου. Όπως είπα, η συνεργασία μας είναι στρατηγικής σημασίας. Αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί τομείς, οι οποίοι συζητήθηκαν.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν την τροφοδοσία της Ελλάδος με αέριο από τη Ρωσία, ως γνωστόν το ισχύον συμβόλαιο λήγει το 2016. Τέλος, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη θέση τους υπέρ της προοπτικής υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρνητική στάση από την τρίτη χώρα.
M. SOKOLOV: Επιτρέψτε μου να επισημάνω ιδιαίτερα την πρόθεσή μας, την πολιτική βούλησή μας για μακροχρόνια συνεργασία. Όταν τίθενται τέτοιου τύπου μακροχρόνιες περίοδοι στρατηγικής και συνεργασίας, αυτό επιτρέπει την αποδοτική συνεργασία ακόμα και σε συγκυρίες τυρβώδους περιδίνησης λόγω κρισιακών φαινομένων. Εμείς έχουμε ακριβώς τέτοιου τύπου στρατηγική συνεργασία. Αυτό δηλώνει ότι οι εταίροι τρέφουν αμοιβαίο σεβασμό, ακόμα και σε εκείνες τις κατευθύνσεις των σχεδίων, τα οποία για διάφορους λόγους, δεν στέφονται με την προσδοκώμενη επιτυχία.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την επενδυτική συνεργασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα και να εκφράσω τη βούλησή μας για την επενδυτική παρουσία της Ρωσίας σε διάφορα προγράμματα στην Ελλάδα. Εμείς διαθέτουμε γι’ αυτόν το λόγο, τόσο τις δυνάμεις, όσο και την τεχνογνωσία, καθώς επίσης και το οικονομικό δυναμικό, τη δυνατότητα από την άποψη της κεφαλαιαγοράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, τί ακριβώς αποφασίσατε;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Για τις επενδύσεις δεν αποφασίζουμε εμείς στα Υπουργεία, αποφασίζουν οι εταιρίες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες για την ιδιωτικοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου. Εμείς επιβεβαιώσαμε από πλευράς μας την απόλυτη θέση μας, ότι η διαδικασία είναι και θα είναι διαφανής και η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν και σε αυτήν την ιδιωτικοποίηση.
M. SOKOLOV: Είναι ακριβώς αυτό που επιθυμούσαμε να ακούσουμε και αυτό είναι για εμάς η βασική προϋπόθεση για τα περαιτέρω.
12 Απριλίου, 2013