Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στη Δημόσια Τηλεόραση μετά το πέρας της παρουσίασης του λογότυπου της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λιτό και συμβολικό το σήμα της ελληνικής Προεδρίας και νομίζω ιδιαίτερα συγκινητικό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, λιτό και όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, με πάρα πολλούς συμβολισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η μέρα ουσιαστικά που κάνουμε την αρχή της ελληνικής Προεδρίας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Τυπικά, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου. Στις 8 Ιανουαρίου θα έρθει το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα γίνει μία συνάντηση με όλη την Κυβέρνηση. Αλλά, βεβαίως, έχουν ήδη ξεκινήσει διάφορες δραστηριότητες. Αύριο, θα φιλοξενηθεί εδώ η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δηλαδή όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ. θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό και με την Κυβέρνηση, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι υποχρεώσεις μας αρχίζουν νωρίτερα από τη 1η Ιανουαρίου, αλλά βεβαίως θα αυξηθούν στη διάρκεια του εξαμήνου.

Όπως είπα και στη παρουσίαση, μιλάμε για 120 συναντήσεις στην Αθήνα, όπου σε κάθε συνάντηση συμμετέχουν 28 εθνικές αντιπροσωπείες συν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συν η γραμματεία του Συμβουλίου. Μιλάμε για πάνω από 14.000 αφίξεις, πάνω από 20.000 διανυκτερεύσεις, και αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα της Προεδρίας.

Παράλληλα και δίπλα σε αυτό, βεβαίως, θα γίνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις, από Μ.Κ.Ο. από think tanks, από συνέδρια κλπ, κάτι το οποίο νομίζω ότι θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας - και ελπίζω με τρόπο θετικό - στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες, ποιες νομίζετε ότι είναι εκείνες που ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Και τον ελληνικό αλλά και όλους τους ευρωπαϊκούς. Η κρίση είναι, δυστυχώς, πανευρωπαϊκή. Η χώρα μας έχει πληγεί πολύ πιο δυνατά, πολύ πιο βίαια, αλλά η κρίση είναι πανευρωπαϊκή. Νομίζω ότι αυτό το σύνολο που λέγεται ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, το οποίο συνδέεται άμεσα και με την ολοκλήρωση της θεσμικής θωράκισης, της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και ιδιαίτερα της τραπεζικής ένωσης, είναι το πιο σημαντικό διότι από εκεί θα προκύψουν πρακτικά αποτελέσματα.

Ήδη νομίζω η Ευρώπη έχει μπει σε μια πορεία συνειδητοποίησης ότι δεν αρκεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι απαραίτητη, αλλά χρειάζονται και μέτρα για την κοινωνική συνοχή και για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

25 Νοεμβρίου, 2013