Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ κύριε συνάδελφε,
Είναι ιδιαίτερα χαρά και τιμή που σας υποδέχομαι στην Αθήνα κατά την πρώτη διμερή επίσκεψή σας στο εξωτερικό, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων σας.
Βέβαια, είχαμε την ευκαιρία να συνταξιδέψουμε στη Βρέστη της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συμμετάσχουμε στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.
Δεν θα πω κάτι καινούργιο αν υπενθυμίσω ότι είσαστε ένας από τους πλέον έμπειρους εν ενεργεία Υπουργούς Εξωτερικών, για την ακρίβεια μαζί με τον συνάδελφό μας από το Λουξεμβούργο, τον Ζαν Άσελμπορν, είσαστε, αν μου επιτρέπετε, οι Νέστωρες της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.
Μιας λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, βεβαίως, θα είναι απολύτως συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε μαζί την εξαιρετική συνεργασία και τον απόλυτο συντονισμό που είχα με τον προκάτοχό σας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Σήμερα, επίσης, θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Υπουργέ, ήταν για εμάς μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία. Λίγο πριν πέταξαν για πρώτη φορά, και τα είδαμε μαζί, τα καινούρια Rafale που απέκτησε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Αυτά τα αεροσκάφη, τα εξαιρετικά σύγχρονα, θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία και στην άμυνα του ελληνισμού και ήταν ιδιαίτερη χαρά μου που είδαμε μαζί την πρώτη πτήση τους πάνω από την Αθήνα, πάνω από τον Παρθενώνα.
Τα αεροπλάνα αυτά σηματοδοτούν τους ισχυρούς δεσμούς, αλλά και την στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία.
Δεν λέω επίσης κάτι καινούριο, αν επαναλάβω ότι η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς τις προκλητικές ενέργειές της, παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ένα από τα πιο πρόσφατα δείγματα, ήταν η εκ νέου παρενόχληση ερευνητικού σκάφους που εκτελούσε νόμιμες έρευνες. Και οι ενέργειες αυτές, δυστυχώς, συνδυάζονται με έξαρση επιθετικής ρητορικής η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, μία ρητορική η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών.
Και αυτή τη συμπεριφορά, την όχι παραδεκτή, θα συνεχίσουμε να τη θέτουμε καθαρά στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και σε όλα τα διεθνή fora.
Όμως, παράλληλα, επαναλαμβάνουμε, και θα ήθελα να το επαναλάβω και σήμερα, με την ευκαιρία της δικής μας συνάντησης, την πρόθεσή μας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση, βέβαια, πάντοτε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
Η στενή μας, όμως, συνεργασία, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μονοθεματική.
Προσβλέπω στη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στη μεγάλη γκάμα των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της Ένωσης.
Και, επίσης, στις κοινές προκλήσεις, τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, το Σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, παραδείγματος χάριν.
Η προσωπική σας εμπειρία, καθώς είχατε ενεργό ρόλο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η πολυετής θητεία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κεφάλαιο στην προσπάθειά μας.
Επίσης, κοινός μας στόχος είναι να εμπεδώσουμε και, επίσης, να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς μας συνεργασίες.
Η συνεργασία μας με άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα.
Θα ήθελα, ειδικά σήμερα με την παρουσία σας, να αναφερθώ στη συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή δεδομένου ότι συμμετέχουν ως στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ.
Τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο δημιουργίας στρατηγικών θεματικών σχέσεων. Καλύπτουν την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Άλλωστε, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την ευρύτερη περιοχή, για τη Μέση Ανατολή, αλλά και, βεβαίως, εκτεταμένα για τα Βαλκάνια.
Όπως είναι γνωστό, θα μεταβώ μεθαύριο στην Κροατία. Ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, θα είναι στο Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου. Θα συναντηθεί και ο ίδιος με τον Κροάτη Πρωθυπουργό. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν στα Βαλκάνια και μας ανησυχεί εξαιρετικά η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Όσον αφορά τον Κόλπο, θέλω να υπογραμμίσω, σήμερα, με την ευκαιρία της επίσκεψής σας, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον στρατηγικό της σύμμαχο στην περιοχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Και καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την επίθεση εναντίον τους.
Τέλος, μιλήσαμε για τη συνεργασία μας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είναι γνωστό σε όλους, η Ελλάδα έχει υποβάλει την υποψηφιότητά της για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026. Και θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ανταπόκριση που δεχόμαστε σε αυτή μας την υποψηφιότητα.
Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε και στο πλαίσιο αυτής της υποψηφιότητας μία θετική ατζέντα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό – προσφυγικό.
Όμως, τελειώνοντας, θέλω να πω ότι γνώμονας σε αυτή την προσπάθεια, όπως και σε κάθε άλλη προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας, διαχρονικά είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο πλήρης σεβασμός στις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε σήμερα στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψή σας.
19 Ιανουαρίου, 2022