Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Al Safadi για τη γενναιόδωρη φιλοξενία.
Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στο Αμμάν, για να συζητήσουμε για την κρίση στην περιοχή και να επιβεβαιώσω το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας.
Οι ιστορικοί μας δεσμοί έχουν σφυρηλατηθεί στα βάθη των αιώνων, η αμοιβαία εκτίμηση είναι κοινό αίσθημα που διαπνέει τους λαούς μας.
Η Ελλάδα διαχρονικά εκφράζει την εκτίμησή της στο σημαντικό ρόλο της Ιορδανίας στην προστασία μουσουλμανικών και χριστιανικών προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.
Η Ιορδανία είναι ένας από βασικότερους δρώντες στην περιοχή, με την οποία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: Να ζούμε σε μια ασφαλή, σταθερή περιοχή, απαλλαγμένη από πολέμους, ανταγωνισμούς και διαμάχες.
Προϋπόθεση για αυτό είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το παλαιστινιακό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει διαχρονικά και σταθερά υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 συνοριακή γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Ανησυχούμε βαθύτατα για πολλούς λόγους.
- Για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών αμάχων,
- Για την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις,
- Για την εντεινόμενη ανησυχία στη Δυτική Όχθη,
- Για την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο,
- Για την κορύφωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή.
Είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ως μέλος της ΕΕ και συνομιλητής όλων των πλευρών, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει καλές υπηρεσίες, ώστε να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων του πολέμου, την αποκλιμάκωση και την αποφυγή περιφερειακής ανάφλεξης.
Η Ελλάδα, ασκώντας με συνέπεια εξωτερική πολιτική βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή κάθε μορφή τρομοκρατίας.
Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη προστασίας των αμάχων, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.
Θέσαμε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων, με στόχο την αδιάκοπη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους.
Θα ήθελα εδώ να εξάρω τις πολύ σημαντικές ιορδανικές προσπάθειες για διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η Ελλάδα είναι υπέρ της διάνοιξης περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων και της απρόσκοπτης διοχέτευσης των απαραίτητων αγαθών.
Πρέπει να ανακουφίσουμε τον πόνο και τη δυστυχία των αμάχων στη Γάζα. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε τρόφιμα και φάρμακα. Και φυσικά πρέπει να αποκαταστήσουμε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τα δίκτυα στη Γάζα.
Τα σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι η ώρα να αρχίσει σοβαρή συζήτηση για την επόμενη μέρα, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει μία πολιτική προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή.
Σε αυτή την προοπτική, ο ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικός και πρέπει να στηριχτεί, καθότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής μας.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αγαπητέ μου Φίλε,
Ελλάδα και Ιορδανία απολαύουν διαχρονικά αξιοσημείωτη σταθερότητα στην περιοχή τους. Κοινός μας στόχος παραμένει η προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και βάσει αυτού του στόχου θα πορευθούμε.
Σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε εδώ στο Αμμάν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Γεραπετρίτη, κατ΄αρχάς με ποιον τρόπο η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, όπως αναφέρατε, προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κρίσης. Σας ευχαριστώ.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατά την άποψή μας, υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί πραγματικά η κατάσταση. Ο πρώτος είναι να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην παροχή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας. Η αλήθεια είναι, όπως συζητήσαμε με τον υπουργό, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται τώρα στη Γάζα δεν είναι αρκετή και δεν θα ήταν αρκετή δεδομένης της τεράστιας καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως, πιστεύω ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου, πρώτον, να δημιουργήσουμε περαιτέρω διαδρόμους για την ανθρωπιστική βοήθεια και, δεύτερον, να δοθεί η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού, ώστε να επιτραπεί η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης περιοχής, αλλά και η παροχή τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Και, βεβαίως, να επιτραπεί η ανοικοδόμηση βασικών εγκαταστάσεων. Προφανώς, είναι θέμα ανθρώπινης ανάγκης η αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης στην περιοχή.
Αυτό που προτείνω, επίσης, είναι ότι πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλα ομονοούντα κράτη, προκειμένου να δούμε πώς θα μπορούσε να επουλωθεί αυτό το συλλογικό τραύμα. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, τήρηση, απαρέγκλιτα, στάση αρχής. Γι' αυτό πιστεύω ότι διαθέτουμε ένα αξιόπιστο διπλωματικό κεφάλαιο. Συνομιλούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά επ’ αυτού. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε ενεργά και άμεσα σε μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξετάσουμε πώς θα προωθήσουμε την ιδέα ενός βιώσιμου μέλλοντος ευημερίας για όλα τα έθνη της περιοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Ιορδανίας στην προστασία μουσουλμανικών και χριστιανικών προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πιστεύουμε ότι η Ιορδανία μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό θεματοφύλακα, όχι μόνο για το χριστιανικό και το μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά και για τη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας και της ανεκτικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ιορδανία συνιστά παραδοσιακά ένα κράτος μετριοπάθειας και ανεκτικότητας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το Βασίλειο της Ιορδανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό εγγυητή και θεματοφύλακα αυτής της παράδοσης της Μέσης Ανατολής, ως τόπου όπου όλοι οι πολιτισμοί και οι θρησκείες μπορούν να ευδοκιμήσουν εξίσου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Ελλάδα στην εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αυτό που συνέβη την 7η Οκτωβρίου προκάλεσε πράγματι ένα τεράστιο συλλογικό τραύμα στον ισραηλινό λαό. Αυτή είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια. Το ίδιο ισχύει και για τον παλαιστινιακό λαό μετά την 7η Οκτωβρίου. Προκλήθηκε συλλογικό τραύμα και στον παλαιστινιακό λαό. Γι' αυτό, θεωρώ, ότι στην παρούσα φάση είναι σημαντικό να κάνουμε ένα ισχυρό και τολμηρό βήμα προς τα εμπρός, να εμπλακούμε ενεργά. Πρέπει απλώς να κοιτάξουμε το μέλλον και να δούμε πώς θα παράσχουμε τόσο στον ισραηλινό, όσο και στον παλαιστινιακό λαό μια βιώσιμη ειρηνευτική φόρμουλα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, ενεργώντας προληπτικά και έγκαιρα, να προχωρήσουμε με μια γνήσια ειρηνευτική φόρμουλα. Ως εκ τούτου, αποδίδω ιδιαίτερη έμφαση στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Υπουργός της Ιορδανίας αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με άλλους συμμάχους στον αραβικό κόσμο. Θεωρώ ότι πράγματι υπάρχει χώρος για την ειρήνη. Πιστεύω δε, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες πλευρές, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αλλά και για όλα τα άλλα έθνη της περιοχής και ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι πρέπει να εργαστούν για το σκοπό αυτό και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ σήμερα, ήμουν την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, θα επισκεφτώ αύριο την Αίγυπτο και θα συναντηθώ με τον Παλαιστίνιο ομόλογό μου σε λίγες ημέρες. Συνομίλησα επίσης, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών. Νομίζω ότι τα μετριοπαθή και προνοητικά έθνη θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη, γιατί εν τέλει πρόκειται για τις ζωές των ανθρώπων. Πρέπει να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον.
15 Ιανουαρίου, 2024