Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών την Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, κυρία Mélanie Joly.
Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Καναδά είναι ιστορική. Είχα την ευκαιρία, υποδεχόμενος τη φίλη Υπουργό, να της επιδείξω τα βασιλικά διατάγματα των ετών 1895, 1920 και 1937 με τα οποία ιδρύθηκαν τα Γενικά μας Προξενεία, τα Προξενικά Γραφεία αλλά και η Πρεσβεία μας στον Καναδά. Ενώ, πριν 2 χρόνια, το 2022, γιορτάσαμε τα 80 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων.
Μέσα στα χρόνια, οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας κατέστησαν ειλικρινείς, βαθείς και ακλόνητοι.
Με τον Καναδά μας συνδέουν η κοινή κατανόηση και οι κοινές αρχές, που βασίζονται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού. Ενώνουμε τις φωνές μας στα διεθνή φόρα για να υποστηρίξουμε τις οικουμενικές αυτές αξίες.
Μας απασχολεί ιδιαιτέρως η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί μία σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
Η Ελλάδα και ο Καναδάς στάθηκαν από την πρώτη στιγμή απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι στην αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την οποία συνδράμουμε τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας.
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της περιοχής μας, τη Μέση Ανατολή, βιώνουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Έχουμε μεγάλη ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές και διαχυτικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή.
Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία και να διοχετευθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Η Ελλάδα συμβάλλει παραγωγικά στην επίλυση του προβλήματος. Συμμετέχοντας στις διαδικασίες ειρήνευσης, διμερώς, αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Για μία λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για μία λύση δύο κρατών με την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, στα προ του 1967 σύνορα.
Με την κυρία Υπουργό συζητήσαμε και για τις διμερείς μας σχέσεις.
Είχα την ευκαιρία να τονίσω το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, το οποίο έχει αλλάξει ριζικά. Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από την παρουσία καναδικών επενδύσεων τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Επιδιώκουμε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αύξηση αυτών των επενδύσεων, δεδομένης της αναπτυξιακής τροχιάς της ελληνικής οικονομίας, της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας της χώρας μας.
Η στενή μας συνεργασία επισφραγίστηκε και με την αγορά εκ μέρους της Ελλάδας 7 καναδικών αεροσκαφών Καναντέρ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δασοπυρόσβεση.
Η κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς αμείλικτη. Παρακολουθούμε την καταστροφή που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα στον δυτικό Καναδά. Και θα ήθελα και από αυτό το βήμα αυτό να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την καναδική κυβέρνηση και τον καναδικό λαό, προερχόμενη από τους Έλληνες, οι οποίοι βιώσαμε τα τελευταία χρόνια πραγματική θλίψη και οδύνη από τα όσα συμβαίνουν από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.
Η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι μονόδρομος και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί γεωστρατηγικός κόμβος, υποστηρίζοντας ενεργειακά έργα όπως τους κάθετους διαδρόμους φυσικού αερίου, τα έργα υποδομών και μεταφορών, καθώς και τις διασυνδέσεις με ελληνικά λιμάνια.
Για την προώθηση όλων των προαναφερθεισών πολιτικών, συντονίζουμε με τον Καναδά τις ενέργειές μας και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
Ευχαριστούμε θερμά τον Καναδά και την κυρία Υπουργό για τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα έτη 2025- 2026.
Προτεραιότητές μας θα είναι, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, καθώς και η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Αξίες τις οποίες παραδοσιακά υποστηρίζει ένθερμα η φιλελεύθερη κοινωνία του Καναδά.
Το σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας είναι Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία.
Τρεις ελληνικές λέξεις με υψηλή σημασία, βάθος και παγκόσμια απήχηση.
Σε ασύμμετρους καιρούς, είναι καθήκον μας να κρατήσουμε τον διάλογο ζωντανό και να υποστηρίξουμε τη διπλωματική επίλυση των διεθνών και διμερών διαφορών.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αισθάνομαι ως Έλληνας ευγνώμων για το γεγονός ότι στη μεγάλη σας χώρα, σε ένα άριστο εκπαιδευτικό σύστημα, διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα, ενώ σπουδαία καναδικά Πανεπιστήμια έχουν Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών.
Σήμερα ο ελληνισμός του Καναδά, Έλληνες και ελληνικής καταγωγής, αριθμεί περίπου 350.000 άτομα. Είναι η γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες και τους δύο πολιτισμούς.
Το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Καναδά και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, κ. Trudeau, την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στον Καναδά μετά από 41 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αποχωρώντας από τον Καναδά:
«Στο τέλος της ημέρας αυτό που θα θυμάμαι περισσότερο από την επίσκεψή μου είναι η εικόνα των μικρών παιδιών που τραγούδησαν τόσο τον καναδικό όσο και τον ελληνικό εθνικό ύμνο με την ίδια υπερηφάνεια, με την ίδια ενέργεια, με τον ίδιο ενθουσιασμό».
Κυρία Υπουργέ Εξωτερικών, αγαπητή Mélanie,
Είναι μεγάλη τιμή να σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα.
17 Μαΐου, 2024