Καλωσορίζω, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, τον κ. Enrique Manalo, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία είναι και πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων στην Ελλάδα, για το οποίο θέλω να πω ότι νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, 74 χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις Φιλιππίνες, να υποδέχομαι σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών.
Τις δύο χώρες μας συνδέουν δεσμοί κοινής φιλίας, αλλά και κοινών αξιών.
Υποστηρίζουμε μία διεθνή τάξη πραγμάτων βασισμένη σε αρχές και κανόνες, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε τον αμέριστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της ευημερίας των λαών.
Μας ενώνει επιπλέον η ναυτική παράδοση. Η θάλασσα και η ναυτιλία είναι μέρος της ταυτότητας των Ελλήνων, τόσο λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και της γεωμορφολογίας μας, όσο και λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής μας, περισσότερο από 20.000 χιλιόμετρα με εκατοντάδες νησιά και νησίδες, όπως άλλωστε και η φίλη χώρα των Φιλιππίνων.
Ο δε ελληνόκτητος στόλος αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου. Στο ναυτιλιακό τομέα υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των σχέσεών μας. Ήδη σήμερα 50 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη Μανίλα, ενώ περίπου 53.000 ναυτικοί πολίτες Φιλιππίνων προσφέρουν την τεχνογνωσία τους σε ελληνόκτητα πλοία, ακριβώς λόγω της υψηλής εξοικείωσής τους με τη θάλασσα.
Η σημασία που αποδίδουμε στον ναυτιλιακό τομέα αποδεικνύεται εμπράκτως τόσο από την εντατική συνεργασία μας στο πεδίο της εκπαίδευσης, όσο και από την αλληλοϋποστήριξή μας στα συναφή διεθνή φόρα, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας την περίοδο 2024-2025.
Η δε ασφάλεια των ναυτικών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ελλάδα, σε όλους τους Ωκεανούς και ιδιαίτερα, σήμερα που πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα παράνομης βίας στη θάλασσα. Αυτή την ώρα σημαντικός αριθμός ναυτικών πολιτών Φιλιππίνων κρατούνται παράνομα και αυτό είναι κάτι το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
Βρισκόμαστε στο πλευρό σας, αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τις Φιλιππίνες για τη συμπαράστασή τους στην εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, όπου η Ελλάδα θα προτεραιοποιήσει τη συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών φιλοδοξούμε η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να φέρει στο επίκεντρο θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος με τις Φιλιππίνες πανανθρώπινης εμβέλειας, όπως είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ως προς την κλιματική κρίση, οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών, οι οποίες υποφέρουν από το φαινόμενο αυτό, οι πιο ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε με θέρμη την ετοιμότητα της Μανίλα να φιλοξενήσει την έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών για τις αναπτυσσόμενες χώρες και την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Σε ό,τι δε αφορά την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η χώρα μας θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τον ρόλο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να λειτουργήσει παραγωγικά στην επίλυση των καταστροφικών συνεπειών των δύο μεγάλων πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας, στην Ουκρανία και στη Γάζα.
Ειδικά για την τραγωδία που εξελίσσεται στη Γάζα, η Ελλάδα έχει λάβει σαφή θέση αρχής. Άμεση επίτευξη εκεχειρίας, διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε απρόσκοπτα η βοήθεια να φτάσει στην πληττόμενη περιοχή. Άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων. Εκπόνηση σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας και επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Προς τον σκοπό αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας, ώστε να θεσμοθετήσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο, ο οποίος γίνεται μεταξύ μας σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο.
Σε ό,τι δε αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Φιλιππίνων, η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω προώθησή τους, ενώ ευελπιστούμε στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των δύο μερών.
Η Ελλάδα προσβλέπει, επίσης, στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ASEAN, θέμα για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κύριο Υπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Ο συντονιστικός ρόλος που αναλαμβάνουν οι Φιλιππίνες στον διάλογο αυτό είναι κρίσιμος και καίριος. Η οικονομική και εμπορική πύλη των χωρών του ASEAN στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι η Ελλάδα.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Enrique, η γεωγραφία των Φιλιππίνων καθιστά την χώρα σας μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας. Το μεγαλύτερο όμως κεφάλαιο είναι το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό σας. Άνθρωποι ιδιαιτέρως εργατικοί, αφοσιωμένοι, με ευγένεια, η οποία ξεπερνά τα συνηθισμένα.
Όπως αναφέρεται και στους στίχους του εθνικού ύμνου των Φιλιππίνων: «Αγαπητή και ιερή γη, λίκνο ευγενών ηρώων».
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω, κύριε Υπουργέ, στην Αθήνα και την Ελλάδα.
20 Ιουνίου, 2024