Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλωσόρισα τον Sala στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη η χαρά μας που το Αφγανιστάν, με το οποίο μας δένουν τόσες χιλιάδες χρόνια σχέσεων και ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μαζί μας.
Το άνοιγμα της Πρεσβείας του Αφγανιστάν στην Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά και για τις σχέσεις μας, αλλά και για την επαναδιεθνοποίηση της χώρας που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο στη διεθνή διπλωματία.
Συζητήσαμε με το συνάδελφό μου για τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη. Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς για ανάπτυξη αυτών των σχέσεων: είναι η εκπαίδευση, η εκπαίδευση ακόμα και πυροσβεστών και αξιωματικών της αστυνομίας. Είναι ο πολιτισμός, όπου συμφωνήσαμε να αναπτύξουν σχέσεις ελληνικά πανεπιστήμια με πανεπιστήμια της χώρας του. Και στον πολιτισμό και στη συνεργασία των πανεπιστημίων υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και τις αρχαιολογικές σχολές.
Συζητήσαμε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, οι οποίες είναι σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο, αν θυμάμαι καλά περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα από ό,τι έχει μία μεσαία επιχείρηση. Συζητήσαμε για την ανάγκη να συστηματοποιήσουμε τις σχέσεις μας με εκατέρωθεν επισκέψεις των Υπουργών, των Γενικών Γραμματέων και των Πολιτικών Διευθυντών, τη συνεργασία των δύο Διευθύνσεών, δηλαδή για τα Ευρωπαϊκά και τη Μέση Ανατολή.
Προσφερθήκαμε -και έγινε αποδεκτό αυτό- για μία συνεργασία σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη. Επίσης, να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα νέοι φοιτητές και να στείλουμε ειδικούς εμπειρογνώμονες να βοηθήσουν και την βαθύτερη γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κουβεντιάσαμε για την οικονομική συνεργασία και για τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία μας, τις διευθύνσεις και τους αρμόδιους για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Και θα υπάρξουν συναντήσεις των αρμοδίων μαζί με επιχειρηματίες. Υπάρχει μεγάλη δίψα για γνώση αλλά και για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως είναι ο ορυκτός και ο αγροτικός πλούτος.
Για άλλη μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω στην αφγανική πλευρά για το μεγάλο βήμα που κάνει να ανοίξει πρεσβεία στην Ελλάδα, η οποία θα βοηθήσει και για την καλύτερη λύση προβλημάτων που προκύπτουν με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής, αλλά που συχνά δεν προέρχονται από το Αφγανιστάν, αλλά από τρίτες χώρες, όπου διέμεναν οι γονείς τους.
Ευχαριστώ, θα τα πούμε ξανά στα εγκαίνια της πρεσβείας που είναι στις 5:00 σήμερα το απόγευμα.
S. RABBANI: Σας Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Σήμερα, ασφαλώς ήταν μία σημαντική ημέρα για τις ελληνο-αφγανικές σχέσεις. Αναβαθμίσαμε την πρεσβεία μας, σε μία πλήρη πρεσβεία με μόνιμο πρέσβη.
Και όπως είπε και ο Υπουργός, εγκαινιάζεται σήμερα. Έτσι, λοιπόν, μπορώ να πω ότι σήμερα ήταν μία σημαντική ημέρα για τις ελληνο-αφγανικές σχέσεις.
Όπως είπε ο Υπουργός, οι σημερινές μας συζητήσεις κάλυψαν μεγάλα, διαφορετικά πεδία συνεργασίας, από τα θέματα ασφαλείας έως την παροχή υποτροφιών, από την αστυνομική εκπαίδευση έως τις υποτροφίες για φοιτητές της αρχαιολογίας, καθώς και πολλά άλλα θέματα.
Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ελλάδα, μία χώρα με την οποία διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς. Υπάρχουν πόλεις στο Αφγανιστάν που έχουν πιθανότατα χτιστεί, πριν χιλιάδες χρόνια, από Έλληνες.
Και φυσικά, στην παρούσα συγκυρία, είμαστε ευγνώμονες για όσα έκανε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ISAF..... συνεισφέροντας στρατεύματα. Με χαρά άκουσα τον Υπουργό να προτείνει εκπαίδευση των αστυνομικών υπηρεσιών, που είναι κάτι που εκτιμούμε και αποδεχόμεθα. Προσβλέπουμε στην αποστολή των στελεχών μας εδώ προκειμένου να εκπαιδευθούν.
Θέλουμε, επίσης, να διερευνήσουμε τρόπους διεύρυνσης των εμπορικών και των οικονομικών μας σχέσεων, το οποίο είναι προς όφελος και των δύο κρατών. Έχουμε πολλά να μάθουμε από την ελληνική εμπειρία και, φυσικά, υπάρχει το Αφγανιστάν, με τις πολλές ευκαιρίες που υφίστανται εκεί. Και φυσικά, όπως είπε και ο υπουργός, θα εργασθούμε από κοινού για να προωθήσουμε τις ελληνικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν. Είμαι σίγουρος πως θα γνωρίζετε ότι το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε ορυκτές ύλες. Οι φυσικοί πόροι υπάρχουν και χρειαζόμαστε επενδύσεις.
Γι αυτό, λοιπόν, θεωρούμε τη σημερινή ημέρα ως σημαντική για όλους μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, ένα σπουδαίο φίλο, με τον οποίον είχα την τιμή να συναντηθώ σήμερα. Ασφαλώς, οι συναντήσεις μας θα συνεχισθούν και θα εργαστούμε από κοινού για την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεών μας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και, φυσικά, προσβλέπω, κ. Υπουργέ, στο να σας υποδεχθώ στο Αφγανιστάν με το νέο έτος.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχουμε από μία ερώτηση για τον καθένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση για τον κύριο Κοτζιά. Θα θέλατε να μας σχολιάσετε την απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης σχετικά με τα ελληνικά νεκροταφεία, για τους πεσόντες μας;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο είναι η συνέχεια του γεγονότος ότι η μικρή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία είχε καταστραφεί πέρυσι στη Χιμάρα, ανοικοδομείται σήμερα με χρηματοδότηση από την Αλβανική Κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι ο εφαρμοστικός νόμος που ψήφισε το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας στις 13 του μήνα, και γνωστοποιήθηκε χθες, την Κυριακή, σύμφωνα με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα των Κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν στο αλβανικό έπος, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα και για να ησυχάσει, όπως λέει ο λαός μας μεταφορικά, η ψυχή τους, αλλά και ένα βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη.
Αποδεικνύει, δε, αυτό το γεγονός, όπως και άλλα μικρότερα -ανέφερα ένα παραδειγματικά- ότι η διπλωματία μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από ό,τι κραυγές διαμαρτυρίας, χωρίς περιεχόμενο. Η διπλωματία είναι ο δρόμος για να αναπτύξουμε θετικά τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας. Η δικιά μας Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, έχουμε επιλέξει αυτόν τον δρόμο και παίρνουμε το βάρος του δρόμου της ειρηνικής συνεννόησης, της διπλωματίας και της ανάπτυξης της εθνικής ατζέντας με τα κράτη στον περίγυρό μας.
Ευχαριστώ για όσους συνέβαλαν στο να βοηθηθεί αυτή η απόφαση από το παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Αφγανό Υπουργό Εξωτερικών, η ερώτησή μου αφορά το προσφυγικό. Στη χώρα μας, οι περισσότερες συζητήσεις που γίνονται για τους Αφγανούς αφορούν τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι έχετε σοβαρά προβλήματα ακόμα, και με την τρομοκρατία και τον εμφύλιο. Ποια είναι η πρότασή σας, ή αν έχετε κάποια πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το πώς θα μπορούσαν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
S. RABBANI: Όπως θα γνωρίζετε, το Αφγανιστάν έχει υπογράψει μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρόοδο από κοινού όπως την αποκαλούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις μας που απορρέουν από αυτό το σύμφωνο. Υπάρχουν, βέβαια, ανοικτά ζητήματα στην περιοχή μας και αφορούν και στους πρόσφυγες. Όμως, το Αφγανιστάν θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του.
Σας ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
18 Δεκεμβρίου, 2017