Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο, 26.06.2018)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο, 26.06.2018)Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Χθες και σήμερα είχαμε Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Κουβεντιάσαμε πολύ για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας χθες, αλλά σήμερα είχαμε τη συζήτηση για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η πλειοψηφία των 25 από τη μια, που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία, και από την άλλη οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν.

Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων. Στο τέλος, βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορούν να ξεκινήσουν το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019, κάτι δηλαδή που είναι πολύ σημαντικό για εμάς με την παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ποιός είπε ότι δεν παίρνουν το πράσινο φώς; Θεωρώ ότι υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία. Η αναβολή όμως αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημαίνει ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν ζητήματα με τον λαϊκισμό, αλλά δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό, ούτε να τον νικήσουμε κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Υπάρχουν ορισμένες χώρες που προτιμούν να εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντί της διεύρυνσης. Έχουν δίκιο, αλλά τους είπα την ιστορία -την οποία γνωρίζω πολύ καλά- του τι έγινε τη δεκαετία του 1990, καθώς τότε κάναμε τη διαπραγμάτευση με τις δέκα χώρες [της διεύρυνσης του 2004], τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Μάλτα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τις Συνθήκες του Άμστερνταμ, της Νίκαιας, της Λισσαβόνας, καθώς και του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ήταν τότε δικό μας λάθος που δυο χώρες -η Ολλανδία και η Γαλλία- έκαναν δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η εμπειρία μας δείχνει, συνεπώς, ότι οι δυο διαδικασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυνατόν να διαχωριστούν τα θέματα της πΓΔΜ και της Αλβανίας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, άλλωστε έτσι αποκαλούν πλέον τη χώρα τους. Δεν είναι καλή ιδέα. Γιατί θα πρέπει οι υποθέσεις να κριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γινόταν και τη δεκαετία του 1990, π.χ. δέκα χώρες μαζί. Υπάρχουν πολλές ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή μας, για παράδειγμα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία. Αν αφεθεί πίσω η Αλβανία, τότε η απόσταση με την Σερβία θα μεγαλώσει. Αυτό δεν θα είναι κάτι θετικό για την περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιά είναι η θέση σας για την βουλγαρική Προεδρία, η οποία έχει τόσο πολύ αγωνιστεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων;
ΚΟΤΖΙΑΣ: Η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ ήταν μία εξαιρετική Προεδρία, η οποία είχε, έχει και θα έχει και τις τελευταίες ημέρες της θητείας της την υποστήριξή μας. Χάρη σε αυτήν την Προεδρία έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξος;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η φιλοσοφία μου είναι η φιλοσοφία της ιστορικής αισιοδοξίας.

26 Ιουνίου, 2018