Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, B. Johnson (ΥΠΕΞ, 6.4.2017)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, B. Johnson (ΥΠΕΞ, 6.4.2017)N. KOTZIAΣ: Καλησπέρα σας. Να καλωσορίσω το φίλο μου και φίλο της χώρα μας, τον Boris Johnson, να ευχαριστήσω και τη διερμηνέα μας, που πάντα κάνει το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς.

Είναι χαρά μου να είναι ο Boris εδώ. Πέρυσι τον "ανακάλυψα" στο Πήλιο το καλοκαίρι, απέναντι από την αγαπημένη μου Αλόννησο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιστορικές, είναι σχέσεις μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον. Σήμερα είμαστε σε μια ιστορική καμπή, με τις αποφάσεις που δημοκρατικά έλαβε ο βρετανικός λαός και το βρετανικό Κοινοβούλιο και είμαι σίγουρος ότι αυτές οι αποφάσεις θα δώσουν πολλή τροφή στους ιστορικούς του μέλλοντος.

Θέλω για άλλη μια φορά να πω ότι σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού και θέλουμε να διαμορφώσουμε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο την κάλλιστη δυνατή συμφωνία. Μια συμφωνία, που να εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, με φιλία και όχι εκδικητικότητα.

Θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο. Με τρόπο, που να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο όσο το δυνατό πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα.

Με άλλα λόγια θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.

Δεν προσδιορίζουμε την κατάργηση των σχέσεων, αλλά προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας σε νέα πλαίσια. Γι' αυτό τον σκοπό, κάνουμε έντιμες και ανοιχτές συζητήσεις. Η φιλική μας σχέση, ανάμεσα στον Boris και σε εμένα, νομίζω ότι στηρίζεται και στην εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπό του, αλλά και στη μεγάλη εμπειρία ανοιχτών και δημιουργικών
συζητήσεων.

Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία να είναι έξυπνες και να γίνουν με τρόπο ψύχραιμο. Γνωρίζουμε ότι πάντα τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας, συνοδεύονται και από υποχρεώσεις και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο πλευρές σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς τομείς, με το μεγαλύτερο δυνατό βάθος, προστατεύοντας βέβαια τα δικαιώματα των πολιτών μας.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τρία πράγματα: για την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο-όπως και το αντίστοιχο των Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα και είναι γύρω στους 45.000 - και δεν θέλουμε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριό μας, σε αγαθά και στις υπηρεσίες, αλλά και στον τουρισμό, αφού με τόση χαρά φιλοξενούμε κάθε χρόνο εκατομμύρια Βρετανούς.

Θέλω να πω και μια κουβέντα. Το Brexit δεν οφείλεται μόνο στην απόφαση του βρετανικού λαού. Το Brexit οφείλεται και στο πώς αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει κρίσεις, αλλά έχει και κρίση στη διαμόρφωση μηχανισμού επίλυσης αυτών των κρίσεων.

Είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει επάρκεια σε οράματα, που δεν έχει επαναπροσδιορίσει τις αξίες της, αλλά και το πώς τις βλέπει να λειτουργούν στον 21ο αιώνα και που συχνά είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που περιορίζουμε το είναι μας, αποκλειστικά σε ορισμένα εργαλεία της διπλωματίας-και μάλιστα κάποια από αυτά αρνητικά.

Συζητήσαμε με τον Boris αναλυτικά και για το Κυπριακό. Είμαστε δυο άνθρωποι που θέλουμε να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις. Και, βέβαια, ξέρετε σταθερά την άποψή μας, ότι είμαστε ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις δικαιώματα παρεμβάσεων, εγγυητικά δικαιώματα ή στρατό στην Κύπρο.

Συζητήσαμε, επίσης, για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Συρία. Συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και το Ηνωμένο Βασίλειο σε διεθνείς Οργανισμούς για το ζήτημα. Είμαστε ενάντια στους άδικους πολέμους και στην τρομοκρατία και έχουμε καταδικάσει κι εμείς–είδατε και τη δική μας ανακοίνωση, θα είδατε όμως και τις ανακοινώσεις της βρετανικής πλευράς-για την πολύνεκρη επίθεση στη Συρία.

Επίσης, συζητήσαμε για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις χώρες της περιοχής στην ανάπτυξή τους.

Τέλος, συζητήσαμε για την ανάγκη να βρούμε τρόπους σταθεροποίησης και -αν χρειαστεί- νέες δομές στην ανατολική Μεσόγειο και κατ’ εξαίρεση, κάλεσα τον φίλο μου τον Boris να έρθει σε αυτή τη συνάντηση των νοτιοευρωπαϊκών και των αραβικών κρατών στη Ρόδο, γιατί ξέρω ότι έχει μια αδυναμία και αγαπάει τα ελληνικά νησιά. Έχω και μια μυστική πληροφορία ότι θα είναι σε ένα ελληνικό νησί σε λίγες μέρες, δεν λέω πού, αλλά με ευχαρίστησε η επιλογή.

Boris, καλώς ήρθες, καλώς να ξαναέρθεις και ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου εδώ στην Αθήνα.

6 Απριλίου, 2017