ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, την Παρασκευή είχαμε από τον κ. Tusk μία σκληρή δήλωση για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Βοηθάει αυτή η δήλωση, η ξεκάθαρη δήλωση, των Ευρωπαίων για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και στην επιτάχυνση, αν θέλετε, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι ήταν η πιο ακριβής και η πιο καλή δήλωση που έχει γίνει ποτέ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι καθιστά φανερό και σαφές ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα της Μολδαβίας, για τα ζητήματα της Βενεζουέλας, όπως και – κατά πολύ περισσότερο – τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε έξι Υπουργούς Εξωτερικών αραβικών κρατών μαζί με τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι σε εξέλιξη η περιοδεία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμοδίου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου στα Δυτικά Βαλκάνια. Το ερώτημα από ελληνικής πλευράς είναι πόσο γρήγορα πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά των Σκοπίων και εάν βρίσκετε ότι οι δύο πλευρές, και η σκοπιανή πλευρά, είναι στο ίδιο μήκος κύματος λογικής αποδοχής μίας συναινετικής διαδικασίας στην υπόθεση του ονόματος.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση. Η πλευρά των Σκοπίων πιστεύει ότι πρέπει να είναι μία εύκολη γι’ αυτούς λύση, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία λύση που να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόσφατη δήλωση του κ. Ζάεφ ότι τυχόν απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμά τους θα μπορούσε να επανέλθει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο σας προβληματίζει;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, αλλά νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της.
26 Φεβρουαρίου, 2018