Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Jose Manuel Albares Bueno (Αθήνα, 14.12.2021)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Jose Manuel Albares Bueno (Αθήνα, 14.12.2021)Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα, εδώ στην Αθήνα, τον Ισπανό Υπουργό των Εξωτερικών, τον κύριο Jose Manuel Albares Bueno. Είναι  πάντα ιδιαίτερα επωφελείς  και χρήσιμες οι συζητήσεις μας.

Κατ’ αρχήν, οι χώρες μας έχουνε πάρα πολλά κοινά. Είναι  χώρες της Μεσογείου, είναι  χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι  εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δεκαετία του ’80, είναι  σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Διακρίνονται από προσήλωση σε κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ με τον Ισπανό ομόλογό μου σε μία γόνιμη και ειλικρινή συζήτηση για ολόκληρο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων.

Και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη σε πάρα πολλούς τομείς, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια.

Αυτό φαίνεται και από τις ταχύτατα εξελισσόμενες σχέσεις μας στον οικονομικό τομέα. Η Ισπανία αποτελεί πλέον σημαντική πηγή προέλευσης αγαθών και επενδύσεων με προορισμό την Ελλάδα.

Το διμερές μας εμπόριο υπερβαίνει τα 2 δις. Νομίζω υπερβαίνει και τα 3 δις, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μία ευρεία γκάμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Συμφωνήσαμε  για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ μας, τακτικότερων συναντήσεων μεταξύ μας.

Προχωρήσαμε το θέμα της υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ μας, ώστε να  υπάρχουν τακτικές επαφές και σε επίπεδο Υπουργών, αλλά και σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων.

Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε στο κείμενο αυτού του μνημονίου και να το υπογράψουμε σε μία προσεχή, δική μου, ανταποδοτική επίσκεψη στη Μαδρίτη.
Όπως επίσης συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε και τις οικονομικές μας σχέσεις, με τη δημιουργία Fora συνεργασιών επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Και επίσης σκεφτήκαμε ότι θα ήταν εξαιρετικά καλό εάν οι πολιτικές επαφές συνδυαζόντουσαν και με οικονομικό Forum κάθε φορά που αυτές λάμβαναν χώρα. Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και την αμοιβαία αλληλοκατανόηση αλλά και την πρόοδο των πολύ σημαντικών σχέσεων μεταξύ μας.

Ούτως ή άλλως η ανταλλαγή απόψεων έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα δεδομένου ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας έχουν ιστορικό βάθος. Ένας από τους πιο διαπρεπείς καλλιτέχνες της ισπανικής αναγέννησης έγινε γνωστός ως «El Greco», «Ο Έλληνας».

Επίσης, θα μου επιτρέψεις, αγαπητέ μου συνάδελφε, να αναφερθώ και σε μία ιστορική ναυμαχία, που έλαβε χώρα εδώ στα ελληνικά νερά έξω από τη Ναύπακτο, στο Λεπάντο. Φέτος συμπληρώθηκαν 450 χρόνια από τη ναυμαχία. Μάλιστα έγινε την  ίδια ημερομηνία με την ημέρα των γενεθλίων μου.

Και υπήρξε το ανάχωμα της χριστιανικής Ευρώπης στα επεκτατικά σχέδια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή από την εποχή  του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Τότε, πίστευε ο Σουλτάνος ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μία τουρκική λίμνη.

Η ιστορία βέβαια δεν επαναλαμβάνεται. Όμως είχα την ευκαιρία να τονίσω στον συνάδελφό μου ότι η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο με μία κορυφαία εκδήλωση, το casus belli, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Κάτι που είναι πρωτοφανές. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας και μάλιστα εάν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο επίσης είναι μία τουρκική ενέργεια καταδικασμένη από το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε την παράνομη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα είστε αύριο στην Κύπρο. Θα τα συζητήσετε αυτά με τον συνάδελφό μας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Υπάρχει επίσης η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο μιμήθηκε και η Λευκορωσία.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ενεργειών είναι η πλήρης έλλειψη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο και προς το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως και το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι μέρος του δικού μας κεκτημένου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του ευρωπαϊκού Acquis.

Και βεβαίως οι πρακτικές αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίες και αρχές που πρεσβεύει και σέβεται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ισπανία. Και ήμουν ειλικρινής στη συζήτησή μας καθώς οι καλοί φίλοι πρέπει να μιλούν πάντοτε με ειλικρίνεια.

Εξέφρασα ανησυχία για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει την στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία. Και υπογράμμισα ότι ήδη, από το 2008, με την Κοινή μας Θέση 944 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου (2008), για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας, τα κράτη- μέλη έχουμε δεσμευθεί να μην εξάγουμε τεχνολογία και εξοπλισμό, στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή για περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Και θέλω να πω με ιδιαίτερη χαρά, ότι έλαβα την διαβεβαίωση από τον Ισπανό συνάδελφο μου ότι η Ισπανία ενεργεί και θα ενεργεί πάντοτε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Και για αυτή την καθαρή τοποθέτηση του θα ήθελα να τον ευχαριστήσω.

Άλλωστε τις θέσεις αυτές, που ανέπτυξα σήμερα στον συνάδελφο μου, τις είχα διατυπώσει και σε επιστολή που είχα στείλει εδώ και ένα χρόνο στην προκάτοχο του.

Και βεβαίως όχι μόνον στην Ισπανία. Αντίστοιχες επιστολές είχα αποστείλει και σε άλλους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί οι θέσεις αυτές είναι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, τις έχει επανειλημμένα αναπτύξει στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ισπανία.

Και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο MED 9 και επίσης και σε διμερές επίπεδο. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες.

Γιατί έχουμε και εμείς αυτονόητα την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις η Ισπανία τυχόν αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι à la carte. Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον.

Αγαπητέ μου Jose  Manuel, επίτρεψε μου να σε ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σου σήμερα εδώ. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω, ευχαριστώντας σε, το πόσο εξετίμησε η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία το γεγονός ότι αμέσως μετά το τηλεφώνημά μου, εκδήλωσες την πρόθεση να έρθεις στην Αθήνα και πραγματοποίησες την υπόσχεση σου μέσα σε ένα διάστημα λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα.

Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνέχιση των συνομιλιών μας, αμέσως μετά τις δηλώσεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας.

14 Δεκεμβρίου, 2021