Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Ilia Darchiashvili (Αθήνα, 15.02.2023)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Ilia Darchiashvili (Αθήνα, 15.02.2023)Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Ilia, με ιδιαίτερη χαρά σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα.

Η επίσκεψή σου σήμερα εδώ σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο χωρών μας να ενδυναμώσουν τις διμερείς τους σχέσεις σε όλο το εύρος των τομέων συνεργασίας μας και πάντα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης.

Οι σχέσεις μας έχουν μακρά ιστορία, αλλά πιστεύω ότι η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο θα τις ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό έχω την πρόθεση, μετά από την ευγενική στου πρόσκληση, να σε επισκεφτώ στην Τιφλίδα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Συμπληρώσαμε 30 χρόνια, πέρυσι, από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων και με την σημερινή υπογραφή του μνημονίου για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης νομίζω ότι θέσαμε έναν ακόμα λίθο στο οικοδόμημα της συνεργασίας μας. Διότι νομίζω ότι, όταν οι νέοι διπλωμάτες μας επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργείται μια συναντίληψη και για την περιοχή, αλλά και για τις αρχές που και οι δύο υπηρετούμε.

Η Ελλάδα έχει θερμά αισθήματα για τη Γεωργία, από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτησίας της. Έχουμε βοηθήσει όσο μπορούσαμε από την αρχή.

Γέφυρα των σχέσεων μας είναι η ελληνική παρουσία, η ελληνική  μειονότητα στη Γεωργία και η γεωργιανή διασπορά στην Ελλάδα, που βοηθά την οικονομία μας. Αποτελούν και οι δύο συστατικό της γέφυρας μεταξύ των χωρών μας.

Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να συζητήσουμε μια σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Για την κατάσταση, κατ’ αρχήν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τις εξελίξεις στον Καύκασο, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την προσήλωση και των δύο χωρών μας στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε το αυτονόητο, ότι οι αναθεωρητισμοί, η χρήση βίας, η αλλαγή των συνόρων   των οποίων η Γεωργία είναι θύμα – δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτά.

Συζητήσαμε, βεβαίως, εκτενώς για τις σχέσεις της Γεωργίας με το ΝΑΤΟ, για τις σχέσεις της Γεωργίας με το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς έχουμε ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Καυκάσου. Μάλιστα, πρόσφατα διορίστηκε ο Πρέσβης Δημήτριος Καράμπαλης ως επικεφαλής της Αποστολής Επιτήρησης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία . Θα τον φιλοξενήσετε για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, σου είπα - και επαναλαμβάνω δημοσίως - ότι εμείς υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή σας προοπτική και θα κάνουμε και συγκεκριμένα πράγματα γι’ αυτό. Βεβαίως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ενταξιακή προοπτική περνάει μέσα από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, αναφέρθηκα και στη σημασία της ευθυγράμμισης των ανατολικών μας εταίρων – και της Γεωργίας – στις αποφάσεις και δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να αναφερθούμε στις εμπορικές μας σχέσεις, στην ανάγκη να τις εντατικοποιήσουμε, στις συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεών μας, στις αμοιβαίες επενδύσεις.

Συζητήσαμε για την (4η) Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικών και Εμπορικών  Σχέσεων, η οποία θα πρέπει να συνέλθει το γρηγορότερο δυνατόν, όπως επίσης και για τις πολιτικές μας διαβουλεύσεις, γιατί το έχουμε καθυστερήσει τόσα χρόνια.

Έχω την ευκαιρία, τώρα που είσαι στην Αθήνα, να σε ευχαριστήσω θερμά  για τη στήριξή σου στη δική μας εκστρατεία για να εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σου δηλώνω με χαρά ότι η Ελλάδα επίσης θα υποστηρίξει τη Γεωργία για την εκλογή της στο ίδιο Συμβούλιο το 2040-2041.

Και θέλω, επίσης, να σε συγχαρώ για την εκλογή σας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  καθώς αρχίζει τώρα η δική σας θητεία. Σας υποστηρίξαμε και γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία σας. Και να σας ευχαριστήσω για την καθαρή δέσμευση της Γεωργίας, σήμερα, εδώ, στην Αθήνα, να μας υποστηρίξετε στη δική μας εκστρατεία για να εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο δεν έχουμε εκλεγεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Θα ήθελα επίσης, τελειώνοντας, να κάνω και μία αναφορά για κάτι το οποίο θα ήθελα να γνωρίζεις, ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι απολύτως δεσμευμένη στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον λαό και την κοινωνία της Τουρκίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η γειτονική χώρα, μετά τους τεράστιους καταστροφικούς σεισμούς.

Όπως σε ενημέρωσα στη συζήτησή μας, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Τουρκία, όπου ο φίλος μου Υπουργός Mevlüt Çavuşoğlu με υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη. Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών να βοηθήσουμε τον λαό της Τουρκίας, αλλά και τον λαό της Συρίας. Εκεί έχουμε ακόμα μεγάλες δυσκολίες για να δούμε πόση βοήθεια θα μπορέσει να φτάσει. Συνομιλούμε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας για να βρούμε τρόπο υποδοχής της βοήθειας που προσπαθούμε να στείλουμε στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Νομίζω ότι το πανανθρώπινο καθήκον όλων μας είναι να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον την ώρα του πόνου και της ανάγκης. Και οι όποιες διαφορές υπάρχουν μπορούν να εξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την  παρουσία σου σήμερα στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτήν. Και επαναλαμβάνω την υπόσχεσή μου να επισκεφτώ πάρα πολύ σύντομα τη Γεωργία για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας,  ειδικά στην προσπάθεια που η Γεωργία καταβάλλει και εμείς υποστηρίζουμε, να γίνετε μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου σήμερα εδώ.

15 Φεβρουαρίου, 2023