Εξοχότατε,
Αγαπητέ μου Abdullatif,
Είναι μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Είναι η τρίτη φορά που συναντιόμαστε σε διάστημα λίγων μηνών.
Μετά τη συνάντησή μας στη Μανάμα, τον περασμένο Νοέμβριο, τη συμμετοχή σου στο Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο, και, επίσης, θα ήθελα να πω ότι όλες τις φορές είχα να κερδίσω κάτι σημαντικό από τη συνάντηση μαζί σου.
Θέλω να αναφερθώ στον συμβολισμό του Φόρουμ Φιλίας το οποίο προγραμματίζουμε να επαναλάβουμε και φέτος. Νομίζω ότι έχει σπουδαιότητα ως πρωτοβουλία γιατί χτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου και της Ευρώπης, στη βάση κοινών αρχών και κοινών αξιών.
Οι κοινές μας αρχές και οι κοινές μας αξίες είναι καθαρές. Είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή τη γνωστή ως UNCLOS, την οποία και οι δύο χώρες, και το Μπαχρέιν και η Ελλάδα, έχουν επικυρώσει και που και οι δύο χώρες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα.
Παράλληλα, και οι δύο χώρες καταδικάζουμε πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή της χρήσης βίας, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία, και θα συνεχίσουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, να συζητήσουμε εκτενώς για την εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην προσεχή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κυρίου Μητσοτάκη, στη Μανάμα και την υπογραφή σειράς Συμφωνιών που επεξεργαζόμαστε μαζί.
Αυτές οι Συμφωνίες θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής και της εμπορικής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, με κύρια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Θέλω, επίσης, να κάνω μνεία στη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων μας, των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στις υπηρεσίες μας.
Έχουμε κάνει θεαματικά βήματα στην εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό. Νομίζω ότι δεν θα είχε επιτευχθεί αυτό χωρίς την απόλυτη προσωπική σου προσήλωση σε αυτόν τον σκοπό.
Αλλά, θα ήθελα να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεργασία, να την επεκτείνουμε στους Διεθνείς Οργανισμούς, όπου ήδη έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε μια κοινή υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς ’25 – 26 και εσείς ‘26-27, αλλά και επίσης για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Εδώ θα μου επιτρέψεις μία μικρή παρένθεση. Σήμερα το πρωί είχα μια πολύ μακρά, άνω της ώρας, και εποικοδομητική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό μας, τον κύριο Wang Yi.
Το λέω αυτό γιατί θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους και, βεβαίως, με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, κατά συνέπεια, η δική μας συνεργασία σε αυτό μπορεί να έχει μια πολύ σημαντική παράμετρο.
Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι, πέραν από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνεργαζόμαστε και σε περιφερειακούς οργανισμούς. Υποστηρίζουμε και οι δύο χώρες θέσεις αρχής, που βασίζονται πάντα στη διεθνή νομιμότητα.
Όπως, για παράδειγμα, θα πρέπει να σημειώσω και να σε ευχαριστήσω θερμά για τη στήριξη του Μπαχρέιν προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως επίσης και για τη θέση του Μπαχρέιν σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.
Επίσης, η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, έναν Οργανισμό τον οποίο εσύ γνωρίζεις πάρα πολύ καλά, υπήρξες Γενικός Γραμματέας του για πολλά χρόνια.
Στο πλαίσιο τώρα της δικής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των δεσμών με όλα τα κράτη του Κόλπου. Και λέω όλα για να είναι σαφές ότι η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν προτιμήσεις.
Και, μάλιστα, δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και προτιμήσεις που δεν βασίζονται σε θέματα αρχής, διότι για εμάς το Μπαχρέιν είναι μια φιλική χώρα στην οποία αξίζει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, επίσης, θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα σε ενημερώσω για τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, σε μία στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία.
Επίσης, θέλω να συζητήσουμε λίγο το θέμα των Ιεροσολύμων και της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια του γεύματος, γιατί δεν θα θέλουμε να υπάρξει αναζωπύρωση της έντασης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Αυτό θα βλάψει όλους.
Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά για την ενημέρωση που είχες την καλοσύνη να μου κάνεις μέχρι τώρα και να διατυπώσω και δημόσια τη θέλησή μου να επισκεφθώ την περιοχή του Κόλπου, και ειδικά το Μπαχρέιν, πολύ σύντομα.
Είπα και κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών μας, θέλω να το επαναλάβω και δημοσίως, ότι είναι η πιο φιλική στον άνθρωπο περιοχή μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης γειτονιάς, είναι ένα μέρος όπου, όντας κανείς Έλληνας, νοιώθει απολύτως σαν στο σπίτι του και αυτό έχει να κάνει με τα αισθήματα του πληθυσμού, της κοινωνίας για εμάς και σε αυτό προεξέχουσα θέση έχει ο Βασιλιάς, τα θερμά αισθήματα του οποίου για την Ελλάδα, τα θερμά αισθήματα του Μεγαλειότατου για την Ελλάδα, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω εγώ ο ίδιος κατά την τελευταία μου επίσκεψη.
Θα ήθελα να σε καλωσορίσω πάλι στην Αθήνα, να σε ευχαριστήσω για την επίσκεψή σου, να σε ευχαριστήσω που έφερες τη σύζυγό σου μαζί. Θέλουμε να μας γνωρίσετε και να σε ευχαριστήσω, επίσης, θερμά για τον θερμό και εποικοδομητικό μας διάλογο.
Καλώς ήρθες στην Αθήνα.
13 Μαΐου, 2022