κ. G. Westerwelle: Κυρίες και κύριοι, Σας καλωσορίζω θερμά στη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό μου.
Αγαπητέ Δημήτρη σε καλωσορίζω θερμά στη Γερμανία και στο Βερολίνο. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που εσύ, ένθερμος Ευρωπαίος, γνώστης αλλά και φίλος της Γερμανίας ,είσαι σήμερα φιλοξενούμενός μας.
H 9η Νοεμβρίου είναι για τους Γερμανούς μία πολύ σημαντική, μια ιστορική ημερομηνία. Οι Γερμανοί γιορτάζουν την ευτυχή ανάμνηση της πτώσης του Τείχους, αλλά φυσικά υπάρχει και η δυσάρεστη ανάμνηση της έναρξης διώξεων των Εβραίων του έτους 1938. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να δεχόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας και να εκτιμούμε και να τιμούμε το τι είναι για μας η Ευρώπη και τη σχέση μας με την Ευρώπη.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να αναφερθούμε ιδιαιτέρως στις εξαιρετικές βάσεις της ελληνογερμανικής φιλίας, για την οποία μιλήσαμε και την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε. Ενα σημαντικό θέμα της συζήτησής μας ήταν φυσικά η κοινή μας δέσμευση για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ.
Εκτιμούμε την αποφασιστικότητα και την πειθαρχία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες, αυτό δείχνουν και τα πρόσφατα δημοσιευθέντα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι θαρραλέες και ουσιαστικές κι ότι προφανώς και οι Έλληνες πολίτες τις επιθυμούν.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Σαββατοκύριακου επιβεβαίωσαν ότι ο ελληνικός λαός είναι επίσης πεπεισμένος για την αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων. Χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό, το οποίο αποτελεί και δικό μας ενδιαφέρον και συμφέρον.
Και χαιρόμαστε επίσης που και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε όλη την Ευρώπη, βλέπουμε να λαμβάνονται στην παρούσα φάση παρόμοιες σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπήκαν οι βάσεις για ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Χρειαζόμαστε και αποτελεσματικές κυρώσεις, θεωρούμε αναγκαίο απ' τη δική μας πλευρά να έχουμε ένα μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσεως, ο οποίος να μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Γι' αυτό και συζητούμε για το πώς οι κυρώσεις και ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων θα είναι δυνατό να μη συνδέονται με φαινόμενα πολιτικού οπορτουνισμού. Θέλουμε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας με πυγμή, το οποίο θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και εμείς θεωρούμε ότι πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει χώρος για συμμετοχή και ιδιωτών πιστωτών.
Μιλήσαμε επίσης για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα. Πιστεύουμε από κοινού ότι η ευρωπαϊκή προοπτική θα είναι ο επιτυχέστερος τρόπος ώστε να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία προς την κατεύθυνση περισσότερου κράτους δικαίου και περισσότερων ατομικών ελευθεριών. Ανάλογα με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεών της, η Τουρκία δίνει και το ρυθμό της προσέγγισής της στην Ευρώπη. Το απόγευμα αναμένουμε την έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Για μας είναι σημαντικό να δούμε τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία να συνεχίζονται και θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή προοπτική και μια ευρωπαϊκή οπτική κι εκ μέρους της Ευρώπης προς την Τουρκία.
Θα ήθελα, κλείνοντας, να αναφερθώ και σε ένα σημείο της επικαιρότητας, για το οποίο επίσης συζητήσαμε. Χάρηκα πάρα πολύ για τα συγχαρητήρια του Έλληνα ομόλογου μου για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μ' αυτή την αφορμή πρέπει να πω ότι και στο σημείο αυτό βλέπουμε ότι και οι ΗΠΑ κι εμείς εδώ, υποστηρίζουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν εντός των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε επίσης τη σαφή δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι οι ινδικές φιλοδοξίες καθώς και αυτές των Ιαπώνων φίλων μας θα υποστηριχθούν απ' αυτόν. Αυτή είναι και η δική μας πεποίθηση, θέλουμε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματική κατάσταση στον κόσμο απ' ότι αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό και από κοινού με την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, και τέταρτοι εμείς, η Γερμανία, θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε και θα εργαστούμε για μία μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκ μέρους της Γερμανίας.
Ευχαριστώ αγαπητέ μου Δημήτριε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, είδατε πιθανότητα ότι ο ομόλογός μου παρακολουθεί χωρίς τη συνδρομή της τεχνολογίας (των ακουστικών), γιατί μιλάει πάρα πολύ καλά γερμανικά. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή μου για το ότι θα πεις κάποια λόγια στη γερμανική γλώσσα. Το γεγονός αυτό σίγουρα θα χαροποιήσει τις Γερμανίδες και Γερμανούς δημοσιογράφους, που βρίσκονται σήμερα εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ, σε ευχαριστώ ως φίλο και σε εκτιμώ πάρα πολύ και προσωπικά.
κ. Δ. Δρούτσας: Αγαπητέ Guido, αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εξωτερικών, ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά αυτά λόγια και για τη θερμή φιλοξενία που επέδειξες και σε μένα και στην αντιπροσωπεία μου. Θα ήθελα να σας απευθυνθώ στη γερμανική γλώσσα. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να τονίσω, και νομίζω ότι η επίσκεψή μου σήμερα εδώ και η άριστη συνομιλία μεταξύ μας το επιβεβαιώνουν, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ στενή.
Θεωρώ ότι σ' αυτό συνεισέφερε και το γεγονός ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, εδώ στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Καγκελάριο Μέρκελ, ελήφθησαν αποφάσεις για μία κοινή πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτή η συνεργασία αποδεικνύει, όπως προανέφερα, το πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας. Αυτή η συνεργασία είναι για μας στην Ελλάδα πολύ σημαντική κι έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία.
Θα ήθελα στο πλαίσιο αυτό για μία ακόμη φορά να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τη Γερμανία, προς το λαό της Γερμανίας για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έδειξε προς την Ελλάδα στις δύσκολες αυτές εποχές της κρίσης.
Σας διαβεβαιώνω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες εφαρμόζει, με την ίδια σοβαρότητα μέχρι τώρα. Και μιας και έγινε αναφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλω να επισημάνω ότι θεωρούμε το αποτέλεσμα των εκλογών ως έκφραση της υποστήριξης, της ευρείας υποστήριξης του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κι ότι αυτό αποτελεί σαφή επιβεβαίωση της Ελλάδας και του ελληνικού πληθυσμού ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται, θα συνεχιστεί με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και με την ίδια σοβαρότητα. Αυτό είναι κάτι που μπορώ να σας εγγυηθώ.
Μιλήσαμε για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο η Ελλάδα προώθησε εξ' αρχής. Πρόκειται για μία σκέψη την οποία η Ελλάδα είχε διατυπώσει από την αρχή και είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Πρόκειται για μία κίνηση, την οποία στηρίζουμε απολύτως και πρόκειται να συνεργαστούμε εντατικά από κοινού με όλους τους εταίρους στις τελευταίες λεπτομέρειες γι' αυτό το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Ένα μηχανισμό που είναι αποτελεσματικός αλλά που την ίδια στιγμή πρέπει να έχει και προληπτικό χαρακτήρα. Αυτή την προσέγγιση θεωρώ ότι μοιραζόμαστε και με τη γερμανική κυβέρνηση.
Μιλήσαμε επίσης, όπως ανέφερε κι ο Guido Westerwelle, για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα και για την Ελλάδα. Η ελληνική θέση επί του θέματος είναι γνωστή: στηρίζουμε την ιδέα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., θεωρούμε ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος δρόμος για την επίτευξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία κι ελπίζουμε ότι η Τουρκία, μετά και το θετικό δημοψήφισμα πριν από μερικές εβδομάδες, θα μπορέσει να ακολουθήσει αταλάντευτη πορεία στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Συζητήσαμε βεβαίως και για τις λοιπές διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα, ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό για μας, το ότι η Γερμανία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να εκφράσω για άλλη μια φορά από το βήμα αυτό τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιτυχία αυτή και να ευχηθώ καλή συνέχεια. Και να τονίσω ότι η Γερμανία μπορεί πάντοτε να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία της Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ για τα θερμά λόγια της υποδοχής, για τη φιλοξενία και για την πολύ εποικοδομητική και γόνιμη συνάντηση.
κ. G. Westerwelle: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, οι Έλληνες συνάδελφοί τους ίσως όχι τόσο. Εμείς πάντως χαρήκαμε ιδιαιτέρως που μας έκανες την τιμή να μιλήσεις στα γερμανικά. Ευχαριστούμε και πάλι πολύ.
Δημοσιογράφος: [ερώτηση εκτός μικροφώνου]
κ. Δ. Δρούτσας: Με τον Guido Westerwelle συνηθίζουμε να μιλάμε ανοικτά. Πιστεύω ότι αποτελεί την πλέον σωστή βάση για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και έχουμε αποδείξει ότι με τον τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε από κοινού δύσκολες καταστάσεις.
Όσον αφορά τις αρχικές προτάσεις για τον μηχανισμό στήριξης , για τις κυρώσεις, η στάση μας είναι γνωστή και σαφής , ότι δηλ. δεν μπορεί να υπάρξουν απόλυτες κυρώσεις, κυρώσεις που θα σήμαιναν και την οριζόντια απώλεια του δικαιώματος ψήφου. Πιστεύω όμως ότι όλα αυτά τα θέματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μέσα από τον διάλογο εντός της ΕΕ και να βρούμε λύσεις που θα συγκεράσουν τις ευαισθησίες όλων. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τις ορθές λύσεις προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
κ. G. Westerwelle: Θέλω να προσθέσω και εγώ δυο λόγια. Είναι απαραίτητο κατά τις συνομιλίες αυτές, αλλά και κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα και τις ευαισθησίες των εταίρων μας. Μόνο όταν κατανοήσουμε πώς διεξάγεται ο διάλογος σε μια χώρα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στη φάση της ανταλλαγής απόψεων. Ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες και είμαι πεπεισμένος ότι Ελλάδα και Γερμανία θα συμβάλλουν ιδιαιτέρως εποικοδομητικά ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, προς το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών μας.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σήμερα και τώρα μια απόφαση (για ένταξη της Τουρκίας). Είναι προς το συμφέρον μας να έχει η Τουρκία ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να μην πάρει άλλη πορεία. Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία καθορίζει και την ταχύτητα προσέγγισης της προς την Ευρώπη.
Δεν έχουμε μόνο οικονομικό ενδιαφέρον για μια τόσο επιτυχημένη χώρα όπως είναι η Τουρκία. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης μόνο από οικονομική άποψη. Έχουμε και πολιτικό και στρατηγικό συμφέρον . Η Τουρκία βρίσκεται σε θέση γεφυροποιού. Μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων και στην αντιμετώπιση εντάσεων. Π.χ. σε περιοχές του κόσμου από όπου μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για την ίδια μας τη χώρα. Γι΄αυτό δίνουμε βαρύτητα στο ρόλο αυτό της Τουρκίας ως γεφυροποιού και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εμείς από την πλευρά μας θα παραμείνουμε δίκαιοι συνομιλητές . Δεν περιμένει η Τουρκία να της πούμε ότι αύριο έφθασε η ώρα. Η Τουρκία περιμένει από εμάς να την μεταχειριζόμαστε με σεβασμό και να συζητούμε μαζί της χωρίς υπεροψία, στο ίδιο επίπεδο.
Δημοσιογράφος: Είπατε κ. Υπουργέ ότι στη χθεσινή ομιλία του στις Ινδίες ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι στηρίζει την συμμετοχή της Ινδίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέτοια λόγια δεν έχει πει για το αντίστοιχο αίτημα της Γερμανίας. Αποτελεί αυτό κόλαφο για τις βλέψεις της Γερμανίας;
κ. G. Westerwelle: Αντίθετα. Θα με εξέπληττε αν ο δεν εκμεταλλευόταν ο αμερικανός πρόεδρος την ευκαιρία αυτή να πει κάποια καθαρά λόγια. Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στις Ινδίες. Πραγματοποιεί ταξίδι στην Ασία. Δεν επισκέπτεται τη Γερμανία. Άλλωστε εγώ βρίσκω σημαντικό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών και ότι η αμερικανική κυβέρνηση προβαίνει σε θετικές δηλώσεις όσον αφορά τις Ινδίες και την Ιαπωνία. Γνωρίζω επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα το έργο της Γερμανίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
9 Νοεμβρίου, 2010