Στις 3 Μαΐου 2012, Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδος και της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με την UNESCO, διοργανώνουν εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με θέμα “Προστατεύοντας τους δημοσιογράφους στις ένοπλες συγκρούσεις: 5 χρόνια μετά την Απόφαση 1738 - διδάγματα και προοπτικές”.
Η Γαλλία και η Ελλάδα, κύριοι εισηγητές της Απόφασης 1738, επιδιώκουν με την εκδήλωση αυτή, τη διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης για την αποτίμηση της, μέχρι τώρα, εφαρμογής της Απόφασης. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα, καθώς και των ειδικών εκπροσώπων και λοιπών ενδιαφερομένων μερών για την πλήρη εφαρμογή της Απόφασης 1738, οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους σε περιπτώσεις συγκρούσεων, πληρώνοντας υψηλό τίμημα για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Αν και οι δημοσιογράφοι, ως άμαχοι, προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στην πράξη υπολείπονται ακόμη πολλά βήματα για να διασφαλισθεί η εφαρμογή του δικαίου.
Το διακύβευμα είναι υψηλό. Όταν οι δημοσιογράφοι και ο τύπος δέχονται επίθεση, απειλείται η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της ενημέρωσης. Ο στόχος των δραστών των επιθέσεων αυτών είναι να πολεμήσουν «τις λέξεις και τις εικόνες». Πρόκειται όχι μόνο για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά και για προσβολή των οικουμενικών ανθρώπινων αξιών. Οι επανειλημμένες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και του βοηθητικού τους προσωπικού, πρέπει να λάβουν μια κατηγορηματική απάντηση από τα κράτη και τη διεθνή κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια του φαινόμενου και να γίνει απολογισμός της εφαρμογής της απόφασης, από την υιοθέτησή της το 2006 μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να συζητηθεί το ζήτημα της ατιμωρησίας των δραστών και να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της εφαρμογής της Απόφασης.
Με την ενεργή συμμετοχή της UNESCO, η πρωτοβουλία αποσκοπεί αφενός στο να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων παραγόντων στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των κρατών, ακαδημαϊκών, του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών, και ταυτόχρονα να αναδείξει τα νομικά και πολιτικά μέσα για την εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε ένοπλες συγκρούσεις.
2 Μαΐου, 2012