Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του YΠ.EΞ. Η Βιβλιοθήκη του YΠ.EΞ. αποτελεί χώρο εκπαιδευτικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, με στόχο την επιστημονική κατάρτιση και την επιμόρφωση των μελών της επιστημονικής, διπλωματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και, κυρίως, διαθέτει υλικό σε εξειδικευμένους τομείς, όπως Διπλωματία, Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνές Δίκαιο, Εξωτερική Πολιτική, και έχει θεμελιωθεί για να αποκτά και να αξιοποιεί τις πληροφορίες προς όφελος του Oργανισμού στον οποίο ανήκει. Η συλλογή της αγγίζει, κατά προσέγγιση, τους 17.000 τόμους. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής της, η οποία ξεκίνησε το 1999 και βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη, έχει ήδη συνταχθεί νέος κανονισμός χρήσης, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες τόσο για τη βελτίωση της υποδομής και τον εμπλουτισμό της με νέα βιβλιοθηκονομικά εργαλεία, νέους τίτλους βιβλίων, ελληνικές και ξένες περιοδικές εκδόσεις, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η επεξεργασία του υλικού της Βιβλιοθήκης με άμεσο στόχο την πλήρη καταγραφή της συλλογής, αλλά και η συγκέντρωση στοιχείων για τις συλλογές που τηρούνται σε όλες τις Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου και χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση για την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων των υπαλλήλων του YΠ.EΞ.

Σημαντικό πλούτο της Βιβλιοθήκης συνιστά η συλλογή σπανίων ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων, από τον 17ο έως και τις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίες εξεδόθησαν τόσο από ελληνικά τυπογραφεία της Διασποράς όσο και από σημαντικά ξένα τυπογραφεία (Βενετία, Μόσχα, Βιέννη κ.α.).

Πρόκειται για εκδόσεις οι οποίες καλύπτουν πολλές θεματικές κατηγορίες, όπως αρχαιολογία, ιστορία, φιλοσοφία, θεολογία, νομικά, λεξικά, κ.λπ. Ξεχωριστές ενότητες συνιστούν οι εκδόσεις περιηγητών του ελλαδικού χώρου, τα λευκώματα με σπάνιο φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και μια από τις ελάχιστες πλήρεις σειρές της Επίσημης Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από το πρώτο της τεύχος, το 1832, μέχρι και σήμερα.

Tέλος, η Βιβλιοθήκη του YΠ.EΞ. κατέχει μια πλούσια συλλογή 600 περίπου χαρτών τόσο του ελληνικού χώρου, όσο και εδαφών εκτός Ελλάδας όπου άνθισε το ελληνικό στοιχείο, που καλύπτουν χρονικά εκτεταμένη ιστορική περίοδο, από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού. Για την ασφαλή φύλαξη και έκθεση προς μελέτη του υλικού αυτού η Βιβλιοθήκη έχει προμηθευθεί τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ υφίσταται και λεπτομερής καταγραφή του.

Έως την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης και καταγραφής του υλικού της, η Βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή για το ερευνητικό κοινό εκτός ΥΠΕΞ.