Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 π.μ., ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος εγκαινιάζουν στο ισόγειο του επί της οδού Ακαδημίας 1 κτηρίου του Υπουργείου Εξωτερικών, έκθεση αρχειακού υλικού από τη συλλογή του κ. Γιώργου Δολιανίτη με θέμα «Η Μάχη του Μαραθώνα, Διαχρονικό Πρότυπο Ηρωϊσμού – Αέναος Πηγή Έμπνευσης».
Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο κ. Δολιανίτης, μελετητής και συγγραφέας, κάτοχος μιας εκ των μεγαλυτέρων συλλογών παλαιών σπανίων εκδόσεων στην Ελλάδα, ο οποίος θα παρουσιάσει το εκθεσιακό υλικό.
Η εν λόγω έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα και έχει παρουσιαστεί ήδη, υπό την αιγίδα των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών Αρχών, στις πόλεις Βιέννη, Βαρσοβία, Βίλνιους, Τελ-Αβίβ, Πρετόρια, Πεκίνο, Μπρατισλάβα, Βελιγράδι, Μασσαλία, Οδησσό, Βουκουρέστι, Λουξεμβούργο, Μπακού, Αλγέρι, Ζάγκρεμπ, Κολωνία, Σαράγεβο, Λιουμπλιάνα, Αλεξάνδρεια, Κινσάσα, Βέρνη, Ερεβάν και Στοκχόλμη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σελίδες παλαιών βιβλίων καθώς και χαρακτικά που εστιάζουν τόσο στον τρόπο με τον οποίο τα διεθνή ιδεολογικά κινήματα του 18ου και 19ου αιώνα (ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες) εμπνεύστηκαν από τη Μάχη του Μαραθώνα, όσο και στην ιστορική εξέλιξη του Μαραθωνίου Δρόμου. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σημασία της Μάχης για την παγκόσμια ιστορία και την επίδραση που είχε στη διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, και παράλληλα, να προβάλει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο κομμάτι του παρελθόντος της.
Η Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί ιστορικό γεγονός που αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αρετής. Σηματοδότησε την συγκρότηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας καθώς και την έναρξη του «χρυσού αιώνα» των Αθηνών, συμβάλλοντας στη συνέχεια στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η πολιτική σημασία της Μάχης υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα και προσέλαβε επιπλέον συμβολισμούς και νοήματα, κατά την περίοδο που ορίζουν η Αμερικανική και η Γαλλική επανάσταση, ο Διαφωτισμός και ο Ρομαντισμός. Τέλος, άφησε παρακαταθήκη τον μαραθώνιο δρόμο, το μόνο ολυμπιακό αγώνισμα με ιστορικές καταβολές και τοπωνύμιο, που εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής, με χιλιάδες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο.
4 Ιανουαρίου, 2011