Εισήγηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

20200526_ypex_diarkis_epitropiΣας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες, κύριοι συνάδελφοι. Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την φιλοξενία της σημερινής συνάντησης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Και θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να αναφερθώ στην αγαστή σχέση και στην συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Οφείλω να επαναλάβω αυτό που υπογράμμισε ο οικοδεσπότης, ο συνάδελφος ο κ. Παναγιωτόπουλος κατ’ αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε στο παρελθόν και βέβαια δεν αναφέρομαι  στην περίοδο που Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Κατρούγκαλος.

Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε μαζί όλες τις εξελίξεις του διαστήματος που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση μας τον Γενάρη. Από την πρωτοφανή, υβριδική, μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας, που Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίσαμε στα τέλη του Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Καθώς επίσης και την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αν ο χρόνος το επιτρέψει και τις εξελίξεις στην Λιβύη, την Συρία, αλλά και στα Βαλκάνια.

Θα τονίζω ότι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να ασκούμε εξωτερική πολιτική αρχών, πάντα με βάση μας το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον. Το διάστημα των τεσσάρων και πλέον μηνών που μεσολάβησε από την τελευταία μας συνάντηση, έγιναν πρωτίστως τα εξής:

Πρώτον, η έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας.

Δεύτερον, η έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανής παγκοσμίως συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και τρίτον, την συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών  στις συλλογικές προσπάθειες αφενός αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφετέρου της εξόδου από την πανδημία και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Θα ήθελα όμως πριν ξεκινήσουμε την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μας δημοσίως, να πω δύο λόγια για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχουν παρανοήσεις, δημόσια ή ιδιωτικά ως προς τα πραγματικά περιστατικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, οφείλω να πω ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Υφίσταται άλλωστε σαφής συνταγματική πρόβλεψη και θέση. Αναφορές σε δήθεν κατάληψη -«υπογραμμίζω» την λέξη- εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται. Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επιτρέψτε μου επιγραμματικά μόνο να επισημάνω τι συνέβη στον Έβρο.

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα,  ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Αυτά είναι τα περιστατικά.

Θα ήθελα τέλος να πω ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης  και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό.

Η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα  στην ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Κατά τούτο δεν προτίθεμαι να συμπράξω αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία.

Και πάλι κε Πρόεδρε,  κε Υπουργέ, ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια γνώριμη αίθουσα και σε ένα γνώριμο χώρο. Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, είμαι απολύτως στη διάθεση των συναδέλφων, για οτιδήποτε αυτοί κρίνουν επί των θεμάτων της συζήτησης της Επιτροπής.

26 Μαΐου, 2020