Ελληνική Γλώσσα

Το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και διαφύλαξης της πολιτιστικής ταυτότητας. Συμβάλλει δε με ενεργό και ουσιαστικό τρόπο σε δράσεις προώθησης και προβολής του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό, μέσω της Κεντρικής Υπηρεσίας του και των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών.

Συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για την υποστήριξη της λειτουργίας διαφόρων μονάδων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, σε σχολεία, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, για τη στελέχωση των μονάδων με εκπαιδευτικούς, για την αποστολή βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι σημαντική όχι μόνο για την ενδυνάμωση των σχέσεων του Απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα, αλλά και για την προβολή της ελληνικής παιδείας, με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών να παραμένει σταθερός αρωγός σε κάθε προσπάθεια που προβάλλει την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα, StaEllinika, ένα εργαλείο διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που  μπορεί να αξιοποιηθεί από σχολεία της Διασποράς, από ομογενείς μαθητές όλων των ηλικιών αλλά και από όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το ΙΣΝ Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU), με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ). H πλατφόρμα λειτουργεί σε πέντε συνολικά γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και πορτογαλικά, προωθεί την ελληνομάθεια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας στον απανταχού Ελληνισμό και σχεδιάζεται να επεκταθεί περαιτέρω με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. 

12 Νοεμβρίου, 2024