Ημερίδα με θέμα τις τουριστικές θεωρήσεις εισόδου (βίζες) πραγματοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Εταιρειών (ΣΕΤΕ).
Συμμετείχαν από πλευράς ΥΠΕΞ ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και οι επικεφαλείς 10 Προξενικών Αρχών της Ελλάδας από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, Πρόεδρο, Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, μέλος δ.σ. και Γιώργο Δρακόπουλο, Γενικό Διευθυντή. Επίσης, συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και η κα Ανυφαντή, εκπρόσωπος του HATTA.
Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία των Προξενικών Αρχών προκύπτει άνοδος του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα. Κατά 23,5% αυξήθηκαν οι θεωρήσεις εισόδου το 2011 σε ετήσια βάση, ενώ κατά το διάστημα Ιαν.-Νοε. 2012 η ανοδική τάση συνεχίζεται. Το Γενικό Προξενείο Μόσχας εμφανίζει αύξηση κατά 27%, το Γενικό Προξενείο Σαγκάης 44%, το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης 56% και το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας Κιέβου 96%. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών για την χορήγηση εντός 48 ωρών, θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, την συνεργασία με 37 visa centers σε 15 χώρες και την προσθήκη άμεσα άλλων 13 νέων Κέντρων. Ειδικά στην Ρωσία, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε 10 πόλεις και προβλέπεται η κάλυψη άλλων 15 πόλεων. Επί πλέον, για την τουρκική αγορά, εφαρμόζεται πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων στα συνοριακά σημεία εισόδου 5 μεγάλων νησιών του Αν. Αιγαίου, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα υιοθέτησης της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεως προς έκδοση θεώρησης. Ο κ. Μίχαλος, τόνισε, επίσης, την σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην ενίσχυση του τουρισμού ως εργαλείου για την άμεση τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
Οι εκπρόσωποι των Προξενικών Αρχών ανέλυσαν διεξοδικά τα μέτρα που έχουν λάβει για την διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου και εξήγησαν τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε το θετικό πνεύμα συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε την συνέχισή της.
Συμφωνήθηκαν αφ’ ενός να καταγραφούν βέλτιστες πρακτικές, τόσο ελληνικών όσο και ξένων Προξενικών Αρχών και η εφαρμογή τους να επεκταθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στα Προξενεία μας, ως μέτρο άμεσης απόδοσης, αφ’ ετέρου να εξετασθεί η δυνατότητα ώστε μέρος των εσόδων από τον αυξημένο αριθμό θεωρήσεων να διατεθεί για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.
21 Δεκεμβρίου, 2012