Εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην εκδήλωση “AHEPA Cyprus Hellenic Panel Discussion” (Αθήνα, 29.07.2021

202107_gb_ahepaΕίναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, που διεξάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου της AHEPA.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ολόθερμη ευγνωμοσύνη μου για την απονομή στο πρόσωπό μου του Βραβείου Περικλής της AHEPA.

Αποτελεί για εμένα, κυρίες και κύριοι, μια πραγματικά μεγάλη τιμή.

Η συζήτησή μας σήμερα άπτεται ενός θέματος με μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, αυτού των τριμερών σχέσεων στην περιοχή μας.

Και είμαι ευτυχής που πραγματεύομαι αυτό το θέμα παρόντος του πολύ καλού μου φίλου και ομολόγου, του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ φυσικά το Ισραήλ, άλλη μια φιλική χώρα, βρίσκεται εδώ.

Η Ελλάδα επεδίωκε για πολύ καιρό την δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής περιφερειακής ασφάλειας, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας.

Για τον σκοπό αυτό, είμαστε πάντα έτοιμοι να ενθαρρύνουμε και να προάγουμε πολυμερείς συνεργασίες και κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό, με χώρες που είναι πρόθυμες, αλλά επίσης χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.
Λοιπόν εμείς, η Ελλάδα και η Κύπρος, αναλάβαμε από κοινού μια σημαντική πρωτοβουλία: από το 2013 έχουμε δημιουργήσει ένα δυναμικό δίκτυο μηχανισμών τριμερών συνεργασιών στην περιοχή, το οποίο – οφείλω να πω – έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό το δίκτυο μηχανισμών συνεργασίας περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χωρών της περιοχής: το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να αναφέρω κάποιες από αυτές.

Ταυτόχρονα έχει διευρυνθεί για να περιλάβει και άλλες χώρες εκτός της εγγύς περιοχής μας, όπως οι ΗΠΑ ή το Ιράκ.

Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω τον μηχανισμό  «3+1» που έχουν δημιουργήσει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συν οι ΗΠΑ. Ο μηχανισμός αυτός συνιστά σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Εντός του πλαισίου αυτών των σχημάτων συνεργασίας έχουν δημιουργηθεί πολλές τομεακές συνέργειες σε αρκετούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η Έρευνα και Ανάπτυξη, η Καινοτομία, η επισιτιστική ασφάλεια, η γαλάζια οικονομία και η πράσινη οικονομία.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, αρχίσαμε να διευρύνουμε και να αναβαθμίζουμε αυτή την προσέγγιση προωθώντας ένα πολυμερές σχήμα συνεργασίας με περισσότερες χώρες της περιοχής.

Ένα πρώτο βήμα ήταν το Φόρουμ Φιλίας, που πραγματοποιήθηκε εδώ στην Αθήνα λίγους μήνες πριν με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.  Μια πραγματική γέφυρα από το Νότο προς το Βορρά, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή τη συνάντηση, οι χώρες που συμμετείχαν επανέλαβαν την κοινή προσήλωσή τους στο κοινό μας σημείο αναφοράς, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τόνισαν την ισχυρή δέσμευσή τους σε θεμελιώδεις αρχές, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών, αρχές που θα εξακολουθήσουν να καθοδηγούν το έργο μας και τα μελλοντικά μας βήματα.

Η πανδημία θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις και έχει τεράστιο αντίκτυπο στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά μας συστήματα.

Οι συνέπειές της μας υποχρεώνουν να αναγνωρίσουμε ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία πρέπει να είναι συνώνυμη με τη συνεργασία, πρέπει να είναι συνώνυμη με την αλληλεγγύη.

Από την άποψη αυτή, οι συντονισμένες προσπάθειες συνιστούν την καλύτερη οδό για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προς όφελος όλων.

Συνοψίζοντας, οι προαναφερθέντες τριμερείς και πολυμερείς μηχανισμοί συνεργασίας έχουν ως βασικό στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Προάγουν μια θετική ατζέντα που μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και, αν μου επιτρέπετε, πέραν της περιοχής της Μεσογείου.

Θεωρούμε ότι τελικά όλοι – επαναλαμβάνω, όλοι – και συμπεριλαμβάνω σε αυτό και την Τουρκία, θα συνειδητοποιήσουν ότι αναχρονιστικές μέθοδοι και στόχοι δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του 21ου αιώνα για τις κοινωνίες μας και τον λαό μας.

29 Ιουλίου, 2021